Συνταγές από 5 είδη σαλάτας….. για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας -θα σας καταπλήξουν-!!!

Γευστικότατες και πανέμορφες για να στολίσουν το γιορτινό τραπέζι!!

Οι σαλάτες αποτελούν το στολίδι κάθε τραπεζιού! Προσφέρουν θρεπτικές ουσίες, κόβουν λίγο την πείνα και δίνουν χρώμα στο τραπέζι. Φέτος τα Χριστούγεννα ετοιμάστε τις πιο αγαπημένες χειμωνιάτικες σαλάτες για ένα ολοκληρωμένο γιορτινό γεύμα.

Σαλάτα με ρόκα και αχλάδι

Τι θα χρειαστείτε:

6 ματσάκια  άγρια ρόκα
4 αχλάδια
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
200 γρ. μπέικον
20 γρ. φουντούκια
60 γρ. κρουτόν

Για την μαρινάδα:
90ml ξίδι εστραγκόν
120ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο αλάτι
μαύρο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε τη ρόκα. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε σε τέταρτα τα αχλάδια. Κόβετε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες, το μπέικον σε κύβους και ψιλοκόβετε τα φουντούκια. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Ανακατεύετε σε μπολ τα υλικά της μαρινάδας με ένα σύρμα. Προσθέτετε τα αχλάδια, τα φουντούκια και το μπέικον και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 5 λεπτά. Βάζετε τη ρόκα στο μπολ, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα σαλάτας, προσθέτοντας από πάνω το κατσικίσιο τυρί.

Συνταγή: argiro.gr

Φινλανδική σαλάτα Rosolli

Τι θα χρειαστείτε:

4 βραστές πατάτες
4 βραστά καρότα
4 βραστά παντζάρια
1 αγγουράκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)
Μηλόξυδο ή απλό ξύδι
Ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε: Βράστε τα λαχανικά για λίγο ώστε να παραμείνουν τραγανά. Ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σε κύβους και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ, προσθέτοντας και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Προσθέστε αλατοπίπερο. Φτιάξτε τη σως από ξύδι και ελαιόλαδο, προσθέτοντας –αν θέλετε- λίγες σταγόνες ζωμό από τα βρασμένα παντζάρια. Σερβίρετε τη σάλτσα χωριστά. Αν θέλετε προσθέστε στη σαλάτα βραστά αυγά.

Σαλάτα με λάχανο και γιαούρτι

Τι θα χρειαστείτε:

3 φλιτζάνια άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο
1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο, καλά στυμμένο
1 μεγάλο πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο μικρά κυβάκια
4 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλερι (τα τρυφερά φύλλα μόνο)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το άσπρο μόνο
3 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλάκι ξίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
150γραμ. μαγιονέζα, χωρίς αυγά
1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη (προαιρετικά)

Διακόσμηση

3-4 κλωνάρια μαϊντανού
½ φλιτζάνια σπόροι ροδιού

Τι θα κάνετε: Ψιλοκόβετε τα λάχανα και τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ. Τρίβετε το καρότο, το στύβετε καλά και το προσθέτετε στο λάχανο. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και το σέλερι, καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε μικρά κυβάκια και τα βάζετε όλα μαζί στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Προσθέτετε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα ⅔ του μείγματος στα λαχανικά και τα ανακατεύετε, για να ενωθούν. Το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού το βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε τη σαλάτα σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε δύο περίπου ώρες στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σφίξει. Όταν πρόκειται να τη σερβίρετε, τη βγάζετε από το ψυγείο, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Την καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού, τη διακοσμούμε με σπόρους ροδιού και κλωναράκια μαϊντανού.

Σαλάτα ζυμαρικών με τόνο, κάπαρη κι ελιές

Τι θα χρειαστείτε:

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 πακέτο πένες ή κοφτό μακαρονάκι
20 ελιές Καλαμών
2 κουταλιές κάππαρη
6 κουταλιές μαγιονέζα
3 κουτ. χυμό λεμονιού
200 γρ. τόνο κονσέρβα σε νερό

Τι θα κάνετε: Βράζετε τα ζυμαρικά σε καυτό αλατισμένο νερό, τα σουρώνετε και τα στραγγίζετε καλά. Τοποθετούμε τα ζυμαρικά σ’ ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, προσθέτετε το κρεμμύδι, την κάππαρη, τις ελιές και ανακατεύετε ελαφρά. Αναμειγνύετε με προσοχή τη μαγιονέζα και το χυμό του λεμονιού και περιχύνετε τα ζυμαρικά. Προσθέτετε τον τόνο σε κομμάτια και ανακατεύετε ελαφρά. Σερβίρετε τη μακαρονοσαλάτα ακόμα και δροσερή από το ψυγείο.

Συνταγή: lovecooking.gr

Μαρούλι, ρόκα και ρόδι με βαλσάμικο

Τι θα χρειαστείτε:

Μαρούλι πράσινο και κόκκινο
Ρόκκα
1 φιλέτο κοτόπουλου ψημένο σε γκρίλ
1 μάνγκο κομμένο μικρά κυβάκια
1 ρόδι
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
4-5 κ.σ. παρμέζανα κομμένη πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια
λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη

Τι θα κάνετε: Πλένετε και κόβετε τα μαρούλια και τη ρόκκα μέτρια και τα απλώνετε σε πιατέλα. Από πάνω απλώνετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια, το μάγκο και τα ρόδια. Τέλος χτυπάτε όλα τα υλικά της σος και το ρίχνετε κυκλικά πάνω από τη σαλάτα να πάει παντού.

Συνταγή: queen.gr

πηγή: www.mama365.gr