Αλάτι Ιμαλαΐων και θαλάσσιο αλάτι… ποια η διαφορά ανάμεσά τους και ποιό είναι περισσότερο ωφέλιμο από το άλλο;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα δίαιτες όπως η Paleo diet και η «καθαρή» δίαιτα. Βασική αρχή τους είναι η κατανάλωση τροφίμων σε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσική και λιγότερο επεξεργασμένη μορφή. Στα πλαίσια αυτά το αλάτι των Ιμαλαΐων είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και το συναντάμε σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα, ακόμα και σε φαρμακεία.

Το αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από το έδαφος στα όρη των Ιμαλαΐων. Πριν δισεκατομμύρια χρόνια το αλάτι της θάλασσας που κάλυπτε τότε τα Ιμαλάια πέρασε στα βαθύτερα στρώματα της γης, κρυσταλοποιήθηκε, εμπλουτίστηκε με στοιχεία του υπεδάφους και δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε αλάτι Ιμαλαΐων. Το αλάτι αυτό περιέχει σύμφωνα με τους υποστηρικτές του πάνω από 80 μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η «ωρίμανση» του στο υπέδαφος είναι υπεύθυνη για το απαλό ροζ χρώμα του.

Από την άλλη μεριά έχουμε το θαλασσινό αλάτι, εκείνο δηλαδή που έρχεται από τις αλυκές. Το βρίσκουμε σε δύο μορφές, ανεπεξέργαστο ή επεξεργασμένο. Το τελευταίο είναι αυτό που υπάρχει στις περισσότερες κουζίνες και συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια να εμπλουτίζεται με ιώδιο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα είδη αλατιού; Υπάρχει κάποιο που να είναι περισσότερο ωφέλιμο από το άλλο; Η μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται στον βαθμό επεξεργασίας που έχουν υποστεί τα αλάτια. Το αλάτι Ιμαλαΐων και το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι απολύτως φυσικά, ζητούμενο για πολλούς καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν την υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών. Επιπλέον το αλάτι Ιμαλαΐων διαθέτει ιχνοστοιχεία τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, σε πολύ μικρές όμως περιεκτικότητες για να μπορέσουμε να πούμε πως είναι κατ’ ουσίαν  ευεργετικό. Πλεονέκτημα του συνηθισμένου επιτραπέζιου αλατιού είναι η περιεκτικότητα του σε ιώδιο. Το αλάτι ξεκίνησε να εμπλουτίζεται με ιώδιο όταν παρατηρήθηκε αυξημένη έλλειψη στον πληθυσμό, φαινόμενο όμως το οποίο φαίνεται να έχει επιλυθεί στις μέρες μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως όλα τα αλάτια περιέχουν νάτριο, το μέταλλο το οποίο ρυθμίζει κατά μεγάλο ποσοστό την αρτηριακή πίεση στο σώμα. Ο άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά μικρή ποσότητα αλατιού, δηλαδή νατρίου, για να διατηρεί την ισορροπία των υγρών ανάμεσα στα κύτταρα. Στην εποχή μας όμως παρατηρείται αλόγιστη κατανάλωση αλατιού, ιδιαίτερα από κρυφές πηγές όπως είναι το ψωμί, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα έτοιμα γεύματα και σνακ. Οι οδηγίες από τους παγκόσμιους οργανισμούς μιλούν για την κατανάλωση 2.300mg αλατιού την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού! Ενώ άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση καλό θα ήταν να περιορίσουν το αλάτι ακόμη περισσότερο (1.500mg ημερησίως). Το αλάτι στο φαγητό μπορεί πολύ απλά να μειωθεί αυξάνοντας την χρήση άλλων μυρωδικών και καρυκευμάτων κατά το μαγείρεμα.

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι με βεβαιότητα λιγότερο επεξεργασμένο από το επιτραπέζιο αλάτι, κάτι το οποίο ισχύει και για το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Όταν αυτό καταναλωθεί στο πλαίσιο  μίας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ποικιλία πρωτεϊνών είναι παρά ωφέλιμο για τον οργανισμό.

ευχαριστούμε την κ. Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγο, Διατροφολόγο

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

πηγή: www.healthview.gr