Απίθανες πηλιορείτικες συνταγές!!! διάβασε 5 θεϊκές γεύσεις του Πηλίου!!!

Το Πήλιο έχει, κατά γενική ομολογία, μία από τις καλύτερες κουζίνες της Ελλάδας. Ψάξαμε και ξετρυπώσαμε πέντε απλές αλλά καταπληκτικές συνταγές για να φέρετε τις θεϊκές γεύσεις του Πηλίου στην κουζίνα σας.

Σπετσοφάι Πηλειορήτικο
από τις Μαγειρικές Διαδρομές

Υλικά
400 γραμμάρια λουκάνικα πικάντικα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πιπεριές πράσινες χοντροκομμένες
1 πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη
2 μέτρια καρότα κομμένα ροδέλες λεπτές
3 φρέσκιες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
Λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
Λίγο καυτερό πιπέρι κόκκινο
Αλάτι, πιπέρι μαύρο
Λίγη ζάχαρη
Λίγο ζεστό νερό

Εκτέλεση
Τηγανίζουμε λίγο το λουκάνικο με το λάδι, και το βγάζουμε σε πιάτο. Βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα γυρίζουμε λίγη ώρα, προσθέτουμε τις πιπεριές και τα καρότα, συνεχίζοντας το τηγάνισμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα με την ζάχαρη μέσα και τον χυμό της ντομάτας. Επίσης προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σε λίγο προσθέτουμε τα λουκάνικα και λίγο ζεστό νερό και βράζουμε το φαγητό μας μέχρι να μείνει με την σάλτσα του.

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά
από τον πηλιορείτικο ξενώνα Αμανίτα

Υλικά
20 κολοκυθοανθούς
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Ρύζι γλασέ 2 φλιτζάνια
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι, το γυρίζουμε μια – δυο φορές. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και σβήνουμε με λίγο τσίπουρο. Ακολούθως ρίχνουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να ρουφήξει όλο το υγρό. Μια παραλλαγή είναι να αντικαταστήσουμε το μισό ρύζι με κιμά.

Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τα λουλούδια τα οποία έχουμε πλύνει και καθαρίσει από το κοτσάνι και τους στήμονες. Τους γεμισμένους ανθούς τους τοποθετούμε σφικτά δίπλα – δίπλα σε πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό σχεδόν μέχρι πάνω, λάδι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά.

Κρουστάρια (πηλιορείτικη πρασόπιτα)
από το blog Did U Cook

Υλικά για τη γέμιση:
3 πράσα μεγάλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι μαϊντανό
2 αυγά
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε μέσα πρώτα το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα τα ρίχνουμε μέσα σε μία λεκάνη και τρίβουμε από πάνω και το μαϊντανό. Βάζουμε το τυρί, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 15-20 λεπτά να δέσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα ζύμης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μισή ωρίτσα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε 6-7 μπάλες που τις καλύπτουμε με μία νωπή πετσέτα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε πάνω μία μπαλίτσα. Την πιέζουμε με τις άκρες του χεριού μας να γίνει σαν πιτούλα και στη συνέχεια με τον πλάστη ξεκινάμε το άνοιγμα μέχρι να σχηματιστεί ένα μεγάλο λεπτό φύλλο. Το λαδώνουμε, διπλώνουμε ένα σημείο στην άκρη και στρώνουμε κατα μήκος τη γέμιση. Διπλώνουμε στις άκρες και τυλίγουμε σε ένα ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τα λαδώνουμε και τα χαράσουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε περίπου 45’ στους 180 μέχρι να ροδίσει.

Γλυκειά πηλιορίτικη ρυζόπιτα με κόκκινη κολοκύθα
από το Tastefull.gr

Υλικά:
2 κούπες ρύζι γλασέ
4 κούπες νερό
2 κούπες κόκκινη κολοκύθα τριμμένη
1 κούπα ξανθή σταφίδα
1 κούπα καρύδια, ψημένα και χοντροκομμένα
1/2 κουταλιά γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
2 κουταλιές σούπας κανέλα
1/2 κουταλιά γλυκού γαρύφαλο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη ξανθή
3/4 κούπας λάδι ελιάς (για τα φύλλα)
Σιρόπι: 2 κούπες ζάχαρη, 1 και 1/2 κούπα νερό, φλούδα λεμονιού (5 λεπτά βράσιμο)

Εκτέλεση:
Πλύντε καλά το ρύζι και βάλτε το να σιγοβράσει (στο 1) με το νερό, μέχρι να το πιεί όλο. Απλώστε το ρύζι να κρυώσει σε ταψάκι. Προσθέστε την κούπα με την κολοκύθα, τη σταφίδα, τα καρύδια, 2 κουταλιές ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε απαλά. Απλώστε 5 λαδωμένα φύλλα κρούστας στο ταψί, το 1/3 της γέμισης, μετά άλλα 2 λαδωμένα φύλλα, το δεύτερο 1/3 της γέμισης, άλλα 2 λαδωμένα φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση. Τέλος σκεπάστε με άλλα 5 λαδωμένα φύλλα κρούστας.

Κόψτε ομοιόμορφα το τελείωμα των φύλλων (για να μην αναγκαστείτε να τυλίγετε πιο πολύ φύλλο σε μια πλευρά και λιγότερο σε άλλη). Ψεκάστε τα φύλλα να μαλακώσουν και τυλίξτε τα. Αλείψτε με λάδι και νερό την επιφάνεια και χαράξτε την πίτα. Ψήστε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 1 ώρα μέχρι να ξανθύνει το φύλλο. Λίγο πριν βγει η πίτα, ετοιμάστε το σιρόπι. Περιχύστε την πίτα με το σιρόπι και αφήστε την ξεσκέπαστη για να μην μαλακώσει το φύλλο.

Τσιγαριστά χόρτα με αυγά ποσέ
από το LoveFood.gr

Υλικά:
4 αυγά
300 γρ. χόρτα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ραδίκια, βλήτα, σπανάκι, ασκόλυμπρους, λαχανίδες, γλιστρίδα, ζοχούς ή ότι άλλο χόρτο είναι της εποχής ή έχετε)
Μισή κούπα άνηθο ή μαϊντανό ή μάραθο
1 μικρή ντομάτα τριμμένη ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ (προαιρετικά αν θέλουμε να το κάνουμε κοκκινιστό)
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
2 σφηνάκια κρασί άσπρο (προαιρετικά)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Πάπρικα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι μεγάλο ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα χόρτα. Ο όγκος τους θα είναι μεγάλος γι’ αυτό μέχρι να μαραθούν μπορούμε να τα καπακώσουμε με ένα πιάτο.

Όταν πέσει ο όγκος των χόρτων ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό. Σπάμε τα αυγά πάνω στα χόρτα και είτε χρησιμοποιούμε καπάκι ή σκεπάζουμε το τηγάνι με το πιατάκι. Τα αυγά (αν τα προτιμάτε μελάτα) θα χρειαστούν γύρω στα 4 λεπτά για να είναι έτοιμα. Σηκώνουμε το πιάτο και τσεκάρουμε. Σερβίρουμε με έξτρα πιπέρι και πάπρικα αν θέλουμε.

πηγή:  www.in2life.gr