Don't Miss
Home / Διατροφή / Αϊβάρ (ajvar) είναι σαλάτα αλοιφή της σέρβικης κουζίνας με πολλές χρήσεις!!
Screenshot (6)

Αϊβάρ (ajvar) είναι σαλάτα αλοιφή της σέρβικης κουζίνας με πολλές χρήσεις!!

Πολύ νόστιμη πραγματικά…. δοκιμάστε την!!

υλικά
8 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες (ή περισσότερες μακρόστενες)
3 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο (προαιρετικά)
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
μαϊντανό για το γαρνίρισμα
αλάτι

πως μαγειρεύεται 

Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου. Πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση και τις βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι. Βάζουμε στο ταψί και τις πιπεριές και τα ψήνουμε όλα στο γκριλ, μια θέση ψηλότερα από τη μέση του φούρνου. Πρέπει να μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες και να μαυρίσει η φλούδα των λαχανικών. Ελέγχουμε, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά τις πιπεριές και αν χρειάζεται αποσύρουμε όσες έχουν ψηθεί.  Καλύπτουμε το ταψί με πετσέτα ή αλουμινόχαρτο για λίγα λεπτά και ξεφλουδίζουμε κατόπιν προσεκτικά τα λαχανικά (δεν μας πειράζει αν σε ορισμένα σημεία μείνουν σημάδια της καμμένης φλούδας). Αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια από τις πιπεριές και τις βάζουμε στο μπλέντερ με τα σκόρδα καθαρισμένα, αλάτι, τα πιπέρια, το χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιούμε στο βαθμό που μας αρέσει. (Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε τα λαχανικά, να τα πιέσουμε με το πιρούνι να λυώσουν αρκετά και να προσθέσουμε το σκόρδο λυωμένο.) Μεταφέρουμε τον πολτό των λαχανικών σε μπολ και προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να ενσωματώνεται στο μείγμα. Διατηρούμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες αλλά μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη φυλάξουμε σε σφραγισμένο βάζο.

Σερβίρεται σκέτη, πασπαλισμένη με μαϊντανό, πλάι σε ψητά κρεατικά, σαν ντιπ με λαχανικά ή επάνω σε ζεστές πιτούλες για ορεκτικό. 

το αϊβάρ (ajvar) είναι σαλάτα αλοιφή της σέρβικης κουζίνας με πολλές χρήσεις. Οι αναλογίες των υλικών, ιδιαίτερα του σκόρδου και του ελαιολάδου ποικίλουν, ενώ αντί για λεμόνι συχνά μπαίνει ξίδι. Μπορείτε να την κάνετε πιο καυτερή ή εντελώς γλυκιά, παραλείποντας τελείως την πάπρικα και το καγιέν.

About gossip_angel

gossip_angel