ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μεγάλη Ελπίδα… Θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού!!

Μια νέα έρευνα έρχεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Όπως αποδεικνύει, η χρήση Herceptin σε συνδυασμό με ένα ακόμη φάρμακο πριν από την επέμβαση, συρρικνώνει ενώ μπορεί και να καταστρέψει τελείως τους όγκους σε επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα του βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο, παρουσιάστηκαν στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Άμστερνταμ, θα μπορούσαν, αν εφαρμοστούν επιτυχώς, να οδηγήσουν σε λιγότερες γυναίκες που χρειάζονται χημειοθεραπεία.

Περίπου το 25% των 66 γυναικών με καρκίνο του μαστού που έκαναν θεραπεία επί 11 ημέρες με trastuzumab (η γενική ονομασία για το Herceptin) και λαπατινίμπη, είδαν τους όγκους τους, να συρρικνώνονται σημαντικά ή ακόμη και να εξαφανίζονται.

Ο καθηγητής Νάιτζελ Μπουντρέντ, από το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, που παρουσίασε τα σχετικά αποτελέσματα, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, διότι μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε μια ομάδα ασθενών, που μέσα σε 11 ημέρες, είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται μόνο με τη θεραπεία με αντι-HER2 και που ενδεχομένως μπορεί να μην χρειαστούν μεταγενέστερη χημειοθεραπεία. Αυτό προσφέρει την ευκαιρία να προσαρμόζουμε την θεραπεία στα μέτρα κάθε γυναίκας».

Ο Σάμια αλ Κάντι, διευθύνων σύμβουλος στο Breast Cancer Care, δήλωσε: «Τα εκπληκτικά ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο φαρμάκων έχει την δυνατότητα να συρρικνώνει τον καρκίνο του μαστού σε μόλις 11 ημέρες. Για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού φαρμάκων θα είναι εκπληκτικές και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία και τις εξαντλητικές παρενέργειές της. Για κάποιες άλλες, οι όγκοι τους μπορεί να μην συρρικνωθούν, αλλά οι γιατροί θα το γνωρίζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφασίσουν γρήγορα για την περαιτέρω θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρώιμη μελέτη, έχει τη δυναμική να αλλάξει τα δεδομένα».

Η δίκη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νότιου Μάντσεστερ και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, μελέτησαν 257 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχική διάγνωση μέχρι την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων τους.

Αρχικά οι γυναίκες έλαβαν τυχαία είτε τραστουζουμάμπη είτε λαπατινίμπη ή καμία θεραπεία. Στα μέσα της έρευνας, και λαμβάνοντας στοιχεία από άλλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, ο σχεδιασμός άλλαξε ώστε στις γυναίκες που λάμβαναν λαπατινίμπη, συνταγογραφήθηκε και η τραστουζουμάμπη.

Από τις γυναίκες που έλαβαν και τα δύο φάρμακα, το 17% είχε μια μικρή μείωση του όγκου, που ορίζεται ως ο όγκος με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά σε μέγεθος ενώ το 11% δεν είχε καμία βιολογική ένδειξη όγκο στο μαστό. Από τις γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με τραστουζουμάμπη μόνο το 3% είχε υπολειπόμενη νόσο ή πλήρη ανταπόκριση.

πηγή