Γλυκόξινο κοτόπουλο με ανανά.

Ένα κλασικό κινέζικο πιάτο, φτιαγμένο όμως με ελληνικό τρόπο που πιστεύω πως θα αρέσει σε όλους.
Όσοι φίλοι μου το έχουν δοκιμάσει, πάντα μου ζητάνε και δεύτερο πιάτο.
Ελπίζω να αρέσει και σε σας!

Τα υλικά μας:
700 γρ στήθος φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές κρασί λευκό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την σάλτσα:
1 κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη
2 κρεμμύδια ξερά
1 καρότο
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
3 κουταλιές κέτσαπ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους, περίπου 3χ3 cm.
Bάζουμε σε μπολ την σάλτσα σόγιας, το κρασί, το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε το λιγότερο 2 ώρες.
Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο μαλακό θα γίνει (εγώ το αφήνω στο ψυγείο όλο το βράδυ).
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτό (την μαρινάδα την πετάμε, δεν την χρειαζόμαστε άλλο).
Βάζουμε σε τηγάνι σπορέλαιο (αυτό είναι από τα λίγα φαγητά που χρησιμοποιώ σπορέλαιο γιατί το ελαιόλαδο το κάνει πολύ βαρύ) και αφού κάψει πολύ καλά τηγανίζουμε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Κόβουμε τις φέτες του ανανά σε 8 κομμάτια, τις πιπεριές και τα καρότα σε μπαστουνάκια και τα κρεμμύδια σε φέτες.
Κρατάμε χωριστά τον χυμό του ανανά.
Σε βαθύ τηγάνι η wok, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα καρότα.
Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τον χυμό του ανανά, την κέτσαπ και τα κομμάτια του ανανά.
Βράζουμε για λίγη ώρα ίσα για να δέσει η σάλτσα, δεν θέλουμε να λιώσουν τα λαχανικά μας, σε αυτή την συνταγή είναι ωραίο να «κρατάνε» .
Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες.

TIPS…
* Το λάδι που θα τηγανίσουμε το κοτόπουλο πρέπει να καίει πάρα πολύ, έτσι ώστε όταν ρίξουμε το κοτόπουλο να κάνει αμέσως κρούστα και να μην μας βγάλει τα υγρά του, διαφορετικά θα αρχίσει να βράζει και θα μας πάρει πολύ ώρα μέχρι να τηγανιστεί.
*Στην σάλτσα μας εκτός από τα λαχανικά που έδωσα, μπορούμε να βάλουμε μανιτάρια, σέλερι , μπαμπού, ακόμα και μικρό καλαμπόκι (baby corn).
Εγώ σας δίνω την βασική συνταγή και τα υπόλοιπα τα αφήνω στην φαντασία και τις προτιμήσεις σας.
Καλή επιτυχία.

πηγή