Είστε έγκυος και οι ορμόνες έχουν χτυπήσει «κόκκινο» με την πολύ ζέστη… διαβάστε έξυπνους τρόπους για να «επιβιώσετε» στη ζέστη και να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας!!

Κάνει ζέστη, έχει υγρασία,

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είναι αυτή η συνταγή της δυστυχίας αλλά πιστέψτε μας υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση!

Πολεμήστε τη ζέστη

Η Adelaide Nardone, ιατρική σύμβουλος στο Vagisil Women’s Health Center, εξηγεί ότι όταν είστε έγκυος η θερμοκρασία του σώματός σας είναι ήδη λίγο υψηλότερη από το κανονικό, προστίθεται και η θερμότητα και από την εξωτερική θερμοκρασία και το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε το λιγότερο…άβολα.

«Οι έγκυες γυναίκες έχουν ήδη κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη ζέστη», λέει η Nardone, η οποία συμβουλεύει τι μαμάδες να δίνουν προσοχή στο μετεωρολογικό δελτίο. Εάν π.χ έρχεται μια ημέρα καύσωνα μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε εσωτερικούς χώρους με το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία. Ένα δροσερό, υγρό σφουγγαράκι για το πίσω μέρος του λαιμού σας, το μέτωπό σας, ή την κορυφή του κεφαλιού σας είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Αν ιδρώνετε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ζέστης, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά, προσθέτει η Nardone. Το νερό είναι καλό, αλλά και ο χυμός πορτοκαλιού, το γάλα, και τα αθλητικά ποτά μπορούν να αναπληρώσουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Μείνετε δροσερές

Η Ann Douglas, συγγραφέας του βιβλίου «The Mother of All Pregnancy Books», συμβουλεύει:

•       Κολυμπήστε. Το κολύμπι όχι μόνο σας ηρεμεί αλλά τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού σας δροσίζει και σας βοηθά να ελέγξετε και να καταπολεμήσετε τα νεύρα σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα κύματα δεν θα σας βάλουν σε κίνδυνο.
•   Φορέστε αέρινα και δροσερά υφάσματα που να μη σας ζεσταίνουν και να μην ευνοούν την εμφάνιση εξανθημάτων κάτω από το στήθος και την κοιλιά, ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες πολλές έγκυες το καλοκαίρι.
•        Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό έτσι ώστε να δροσίζεστε συνέχεια.
•     Αποφύγετε την άσκηση τις μεσημεριανές ώρες. Προτιμήστε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, δηλαδή τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες.
•        Η αναπνοή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε ένα καλό ρυθμό αναπνοής (μερικοί άνθρωποι αναπνέουν είτε πολύ γρήγορα είτε πολύ αργά) και αν έχετε προβλήματα αναπνοής λόγω των αλλεργιών ή άσθματος, για παράδειγμα, παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους.

Η Hyun-Joo Lee, γυναικολόγος στο Albert Einstein Medical Center στη Φιλαδέλφεια, έχει τις δικές της προτάσεις για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη οι έγκυες.

•     Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι, γιατί οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε εγκαύματα από τον ήλιο.
•        Πιείτε ένα ποτήρι νερού για κάθε επιπλέον ώρα που βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους όταν κάνει ζέστη.
•         Αποφύγετε την έντονη υπαίθρια δραστηριότητα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
•   Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε SPF 30 ή 45.
•        Το πρώτο σημάδι αδυναμίας είναι η ζάλη ή η υπερβολική δίψα. Ξαπλώστε και πιείτε λίγο δροσερό νερό. Εάν δεν αισθανθείτε καλύτερα καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Ένα άλλο πρόβλημα το καλοκαίρι για τις έγκυες γυναίκες είναι το πρήξιμο στα πόδια. Το δεύτερο μάλιστα μισό της εγκυμοσύνης αν συμπέσει με το καλοκαίρι, ο βαθμός πρηξίματος στα πόδια μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι:

•    Ξαπλώστε για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα, είτε στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας ή κατά τη διάρκεια του γεύματος.
•    Φορέστε άνετα παπούτσια και αν είναι δυνατό, φορέστε ένα ζευγάρι παπούτσια που είναι μισό μέγεθος    μεγαλύτερο από το κανονικό σας μέγεθος.
•        Κάντε έναν περίπατο με τα πόδια 2-3 φορές την εβδομάδα τις δροσερές ώρες της ημέρας.
•       Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια που σας φαίνονται σφιχτά.

Αν ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές, λέει η Lee, θα μπορέσετε να «επιβιώσετε» στη ζέστη και να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας.

 πηγη