Εγκυμοσύνη και εμβόλια (πρέπει να γίνονται? και αν ναι….ποια επιτρέπονται)

Πάντα βέβαια μετά την έγκριση του γυναικολόγου μας!!!

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελλοχεύει θεωρητικούς κινδύνους για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα προκαλούν βλάβη στο έμβρυο εντούτοις καλύτερα οι εμβολιασμοί στις εγκύους να γίνονται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Όταν ο κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος στη μητέρα είναι μεγάλος
2. Όταν η νόσος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο
3. Το εμβόλιο είναι ασφαλές για την έγκυο και το έμβρυο

Ποια εμβόλια συστήνεται να γίνονται σε όλες τις έγκυες;
Τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται ως ρουτίνα στην εγκυμοσύνη είναι:
1. Το αδρανοποιημένο (αποτελείται από νεκρό ιό) εμβόλιο της γρίπης
2. Το εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκίτη (Tdap)

Εμβόλιο γρίπης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά την κύηση ή την γαλουχία βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης έστω και εάν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου αλλά και στο έμβρυο για αυτό και η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης συστήνεται να γίνεται σε κάθε έγκυο που κυοφορεί κατά την περίοδο μετάδοσης της γρίπης (χειμερινοί μήνες). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός της εγκύου για τη γρίπη προστατεύει παράλληλα τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκίτη (Tdap)
Ο εμβολιασμός της εγκύου με το εμβόλιο του τετάνου αποτελεί ένας από τα όπλα για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου που είναι μια από τις συχνότερες αιτίες νεογνικού θανάτου.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του κοκίτη ολοένα αυξάνεται εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας (προστασία του οργανισμού από τη νόσο) που προσφέρει το εμβόλιο στην πορεία του χρόνου. Οι ενήλικες είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου στα βρέφη κάτω των τριών μηνών που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κοκίτη.
Γι’ αυτό το λόγο η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του CDC προτείνει τον εμβολιασμό με Tdap όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη κατά προτίμηση την 27η έως 28η βδομάδα της κύησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ιστορικό νόσησης από κοκίτη διότι η νόσηση από κοκίτη δεν προσφέρει προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής.

Σε ποιο τρίμηνο της κύησης γίνονται οι εμβολιασμοί στις εγκύους;
Οι εμβολιασμοί στις έγκυες καλύτερα να καθυστερούν μέχρι το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο λόγω του θεωρητικού κινδύνου τερατογένεσης και αποβολής του εμβρύου. Βέβαια εάν η έγκυος γυναίκα διανύει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε εποχή που υπάρχει έξαρση της γρίπης καλύτερα το εμβόλιο να γίνεται έστω και εάν είναι το πρώτο τρίμηνο διότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους για το έμβρυο.

Ποια εμβόλια καλύτερα να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη;
Τα εμβόλια που παρασκευάζονται από ζωντανούς ιούς όπως το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) συστήνεται να αποφεύγονται να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Για αυτό πρέπει να γίνονται προσπάθειες εμβολιασμού των γυναικών προ ή μετά την εγκυμοσύνη για αυτά τα νοσήματα. Τα εμβόλια αυτά μπορούν να χορηγηθούν κατά το θηλασμό.

Πόσο χρονικό διάστημα συστήνεται να περάσει από τον εμβολιασμό με MMR και το εμβόλιο ανεμοβλογιάς μέχρι τη σύλληψη;
Για το εμβόλιο MMR γίνεται έλεγχος για IgG αντισώματα έναντι της ερυθράς και εάν είναι αρνητικά γίνεται εμβολιασμός της γυναίκας 28 ημέρες τουλάχιστον πριν τη σύλληψη. Εάν η γυναίκα έχει θετικά IgG αντισώματα για ερυθρά τότε δεν χρειάζεται εμβολιασμό και ο έλεγχος δε χρειάζεται να γίνεται σε επόμενη εγκυμοσύνη. Για τα εμβόλιο της ανεμοβλογιάς η κατασκευάστρια εταιρεία συνιστά τη μεσολάβηση τριών μηνών μεταξύ του εμβολιασμού και της σύλληψης. Μια γυναίκα θεωρείται ότι δε χρειάζεται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς εάν ισχύει ένα από τα ακόλουθα:
• Ιστορικό νόσησης από ανεμοβλογιά επιβεβαιωμένο από ιατρό
• Ιστορικό νόσησης από έρπη ζωστήρα επιβεβαιωμένο από ιατρό
• Εάν έχει γίνει εξέταση στο αίμα που δείχνει ότι υπάρχουν προστατευτικά αντισώματα

Τι γίνεται εάν το εμβόλιο MMR ή της ανεμοβλογιάς χορηγηθεί κατά λάθος σε έγκυο;
Σε τέτοια περίπτωση δεν συστήνεται διακοπή της κύησης.

Το παιδί μιας εγκύου μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR ή της ανεμοβλογιάς;
Δεν αποτελεί αντένδειξη η ύπαρξη εγκύου στο σπίτι για τον εμβολιασμό του παιδιού της. Η μετάδοση του ιού που περιέχει το εμβόλιο σε ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί για την νόσο ή δεν την έχει περάσει στο παρελθόν έχει αναφερθεί σπάνια σε περιπτώσεις που το άτομο παρουσιάσει εξάνθημα οφειλόμενο στον εμβολιασμό.

Εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκόκου και του πνευμονιοκόκκου
Τα εμβόλια του πνευμονόκοκκου ή του μηνιγγιτιδοκόκκου μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν η έγκυος γυναίκα κινδυνεύει να νοσήσει από σοβαρή ή επιπεπλεγμένη νόσο. Επίσης το εμβόλιο του μηνιγγιτιδικόκκου μπορεί να χορηγηθεί εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νόσησης της εγκύου όπως σε περιόδους επιδημιών ή ταξιδιού σε περιοχή που ενδημεί η νόσος (παρουσιάζει δηλαδή μεγάλη συχνότητα).

Εμβόλιο έναντι της πολιομυελίτιδας
Η πολιομυελίτιδα είναι η νόσος που οφείλεται στον ιό της πολιομυελίτιδας και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση. Στις περισσότερες χώρες η νόσος έχει εξαλειφτεί λόγω του μαζικού εμβολιασμού. Εντούτοις συνεχίζει να μεταδίδεται σε μερικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Πακιστάν, η Νιγηρία. Γι’ αυτό οι έγκυες καλύτερα να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές. Αν το ταξίδι είναι αναπόφευκτο τότε μπορεί να γίνει μια δόση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας που περιέχει αδρανοποιημένους ιούς (IPV).

Εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Α και Β
Τα εμβόλια της ηπατίτιδας Α και Β μπορούν να χορηγηθούν σε έγκυο εάν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο δεδομένου ότι η λοίμωξη της μητέρας από ηπατίτιδα Α ή Β μπορεί να είναι σοβαρή και στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια λοίμωξη του νεογνού. Δεδομένα δεν υπάρχουν για την ασφάλεια αυτών των εμβολίων για το έμβρυο εντούτοις δεν αναμένεται κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια αφού τα προϊόντα που περιέχουν είναι αδρανοποιημένα.

Εμβόλιο έναντι του αιμόφιλου της ινφλουέντσας (Hib)
Συστήνεται να γίνεται σε έγκυες που έχουν κάνει σπληνεκτομή.

Εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων HPV
Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου στην εγκυμοσύνη επομένως δε συστήνεται να γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν μια έγκυος γυναίκα δεν ολοκλήρωσε το σχήμα εμβολιασμού πριν την εγκυμοσύνη αυτό καλύτερα να γίνεται μετά τον τοκετό.

Εμβόλιο έναντι της φυματίωσης (BCG)
Καλύτερα να μη γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

πηγή: www.paidiatros.com