Η εποχή ζητά δροσερές γεύσεις…. δες “5” απλές υπέροχες συνταγές για παγωμένα γλυκίσματα!!

5 “παγωμένα” γλυκά του Ευγένιου Βαρδακαστάνη

Δοκιμάστε τις υπέροχες συνταγές του executive pastry chef της Μεγάλης Βρετανίας

Αν και πολύ νέος, ο αγαπητός pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης έχει ήδη σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική μόλις στα 16 του, εργαζόμενος σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin. Μερικά σπουδαία ονόματα με τα οποία συνεργάστηκε είναι ο Guy Martin, ο Manuel Martinez και ο Alain Ducasse. Από το 2012 γίνεται ο executive pastry chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία (όπου αργότερα εντάσσεται και το King George).
Εμείς τον συναντήσαμε στο Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις» στην Τεχνόπολη, όπου έδειξε στο κοινό 5 απλές αλλά υπέροχες συνταγές για παγωμένα γλυκίσματα, τις οποίες σας δίνουμε εδώ για να τις δοκιμάσετε, τώρα που η εποχή ζητά δροσερές γεύσεις.

Παγωμένη μους πικρής σοκολάτας

Υλικά
430 γρ. σοκολάτα (70% κακάο)
300 γρ. γάλα
340 γρ. γλυκόζη
185 γρ. κρόκοι αβγών φρέσκοι
245 γρ. ζάχαρη
490 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά, να αφρατέψει.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με τη γλυκόζη, τους κρόκους και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας στη φωτιά έως ότου φτάσει στους 82-84οC.
Ρίχνουμε το μείγμα σε τρεις δόσεις στη σοκολάτα, ανακατεύουμε να ενωθούν και τέλος αφρατεύουμε με την ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Parfait βανίλιας με σως φράουλας

Υλικά
225 γρ. γάλα
4 sticks βανίλιας
205 γρ. ζάχαρη
165 γρ. κρόκοι φρέσκων αβγών
405 γρ. κρέμα γάλακτος
Για τη σως φράουλας
500 γρ. φράουλες
50 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με τη ζάχαρη, τους κρόκους και τις βανίλιες (σχισμένες κατά μήκος) έως ότου το μείγμα φτάσει στους 82-84οC. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και αφρατεύουμε με την ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Για τη σως φράουλας: σε ένα μπαιν-μαρί τοποθετούμε και τα δύο υλικά και τα αφήνουμε για περίπου 1,5 ώρα έως ότου βγει ο χυμός τους. Γαρνίρουμε το παγωτό με μερικές κουταλιές σως.

Frozen Yogurt με εξωτικά φρούτα

Υλικά
500 γρ. γιαούρτι
175 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.
20 γρ. χυμός lime φρέσκος
Για τη σως εξωτικών φρούτων
300 γρ. πουρέ μάνγκο
300 γρ. πουρέ passion fruit
170 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά του παγωτού μαζί στον κάδο του μίξερ και αφρατεύουμε χτυπώντας έως ότου το μείγμα αποκτήσει υφή ελαφρά χτυπημένης κρέμας γάλακτος.
Για τη σως εξωτικών φρούτων: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 3′. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και σερβίρουμε επάνω στο παγωτό.

Γρανίτα κακάο με θυμάρι

Υλικά
350 γρ. νερό
225 γρ. ζάχαρη
25 γρ. θυμάρι φρέσκο (τα φυλλαράκια)
100 γρ. κακάο
325 γρ. γάλα

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε από το θυμάρι κρατώντας το σιρόπι. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το κακάο, μέχρι να λυώσει το κακάο. Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε σ’ αυτό το σιρόπι. Καταψύχουμε για 5 ώρες περίπου.

Γρανίτα σταφύλι με βασιλικό

Υλικά
750 γρ. φρέσκο χυμό σταφυλιού
20 γρ. χυμό βασιλικού
150 γρ. ζάχαρη
2 γρ. ζελατίνη

Εκτέλεση
Περνάμε από τον αποχυμωτή σταφύλια (περίπου 1.200 γρ.) για να πάρουμε τον χυμό. Περνάμε επίσης και βασιλικό φρέσκο (περίπου 50 γρ.) για να πάρουμε τον χυμό.
Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό να μαλακώσουν καλά και τα στραγγίζουμε.
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τους χυμούς και τη ζάχαρη και τη βράζουμε για να λιώσουμε τις μαλακωμένες ζελατίνες. Προσθέτουμε και τους υπόλοιπους χυμούς εκτός φωτιάς. Ομογενοποιούμε και καταψύχουμε.

Ευχαριστούμε πολύ τον “pastry chef” κ. Ευγένιο Βαρδακαστάνη, που μοιράστηκε μαζί μας, την τέχνη του και τις υπέροχες συνταγές του!!

πηγή: www.athinorama.gr