Κολοκυθάκια υπέροχα, λαχταριστά, τραγανά … 2 συνταγές… με ή χωρίς κουρκούτι φτιαγμένα!! (βήμα – βήμα οι συνταγές)

Συνταγή 1η:  κολοκυθάκια με κουρκούτι.

Υλικά ( για 4-6 άτομα)
300 γρ. κολοκυθάκια και κολοκυθανθοί
150 γρ. αλεύρι (θα περισσέψει, αλλά για να υπάρχει περιθώριο)
1 κουτάκι μπίρα
100 ml ελαιόλαδο
100 ml σπορέλαιο (ή καλαμποκέλαιο κ.λπ)
αλάτι

τηγανητά κολοκυθάκιατηγανητά κολοκυθάκια
Προετοιμάζετε τα κολο- κυθάκια:

Tα καθαρίζετε και τα κόβετε σε λεπτές εγκάρσιες φέτες πάχους 4-6 χιλιοστών (στρογγυλά). Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι μαζί με όσους κολοκυθανθούς έχετε και πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι. Τα αφήνετε εκεί από μισή ώρα ως 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.
τηγανητά κολοκυθάκιατηγανητά κολοκυθάκιαΚάνετε το κουρκούτι: Ένα τέταρτο πριν χρειαστεί να τα σερβίρετε, παίρνετε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνετε σταδιακά λίγο πάνω από μισό κουτάκι μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζετε απλώς αλεύρι και λίγο αλάτι.
τηγανητά κολοκυθάκιατηγανητά κολοκυθάκιαTηγάνισμα στη σειρά: Βάζετε τα 2 λάδια σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να κάψει, αρχίζετε να  βουτάτε ένα –ένα τα κολοκυθάκια και τους ανθούς πρώτα στον χυλό να  πάρουν πάνω τους λίγο κουρκούτι και αμέσως μετά, τα αλευρώνετε στο δεύτερο μπολ. Τα ρίχνετε ένα-ένα μέσα στο καυτό λάδι και ακολουθείτε τη διαδικασία σε σειρά μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Σε 3-4 λεπτά τα γυρνάτε απ’ την ανάποδη και σε άλλα 2 λεπτά τα αποσύρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, με τη σειρά που τα βάλατε. Επαναλαμβάνετε σειριακά μέχρι να ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη κουρκούτι, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο της μπίρας και λίγο απ’ το αλεύρι.

τηγανητά κολοκυθάκια κριτσανιστάΣερβίρισμα: Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία, να είναι τραγανά και ζεστά (αν και δεν θα μαλακώσουν για αρκετή ώρα). Μπορείτε να συνοδεύσετε τα τηγανητά κολοκυθάκια με το κλασικό τους «ταίρι» το τζατζίκι  ή ακόμη καλύτερα με ένα ντιπ από στραγγιστό γιαούρτι 2%, φρέσκο δυόσμο με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.

πηγή: www.pandespani.com

Συνταγή 2η:  κολοκυθάκια χωρίς κουρκούτι.

Τι θα χρειαστούμε…

  • Κολοκυθάκια, όσα μπορούμε να φάμε
  • Αλάτι
  • Αλεύρι
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Πώς θα τα φτιάξουμε…

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τεμαχίζουμε σε φετούλες όχι πιο χοντρές απ΄αυτές στην φωτογραφία. Επίσης μπορούμε να τα κόψουμε σε ροδέλες αλλά αυτό θα μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για μισή με μία ώρα για να βγάλουν υγρά. Συνήθως η μισή ώρα αρκεί.

Θέλουμε να είναι έτσι, τόσο υγρά.

Τα αλευρώνουμε και τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Τα βάζουμε στο ψυγείο.

Όσο περνάει η ώρα τα κολοκυθάκια θα βγάζουν κι άλλα υγρά.

Το μεσημέρι όταν τα βγάλετε για να τα τηγανίσετε πρέπει να είναι έτσι. Να έχουν μετατρέψει όλο το αλεύρι σε ζυμάρι. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να τα αλευρώσετε το πρωί για να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να φτάσουν σ΄αυτό το στάδιο, όσο εσείς απολαμβάνετε το μπανάκι σας στην παραλία.

Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Μόλις ροδίσουν από την μία τα γυρνάμε και από την άλλη. Συνοδεύουμε με τζατζίκι, αλλά αν δεν έχουμε κι ένα γιαουρτάκι την κάνει μια χαρά την δουλειά.

Μπορείτε αν θέλετε να τα κόψετε πολύ λεπτά σαν φλούδες. Εκεί βέβαια είναι αποθέωση! Όταν τα κορίτσια μου ήταν μικρά, τους έκανα χωνάκια και τους τα έβαζα μέσα σαν πατατάκια. Μόνο που ήταν καλύτερα κι από πατατάκια!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

πηγή: cookeatup.com