Κοπεγχάγη…. το υπέροχο, ξεχωριστό γλύκισμα!!

Υλικά

    • 12 φύλλα κρούστας για γλυκά
    • ¾ φλιτζανιού βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα της κοπανισμένη
    • 1½ φλιτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη
    • 6 αβγά
    • λίγη εσάνς πικραμύγδαλου
    • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 αμυγδαλόψιχα

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να 4πλασιαστεί σε όγκο το μίγμα και να ασπρίσει. Προς το τέλος προσθέτετε την εσάνς πικραμύγδαλου και το λικέρ.

Ανακατεύετε τη φρυγανιά με τη μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόψιχα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε το μίγμα του αμυγδάλου και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις της σπάτουλας να ενσωματωθεί στο μίγμα των αβγών.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε στη σειρά 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα βουτυρώνοντας καλά τις άκρες τους. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα προς ένα και κόβοντας ό,τι εξέχει από τριγύρω.

Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε για 10 λεπτά σε ανάλογη κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνετε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα.

Ευχαριστούμε πολύ την κ.  για την συνταγή της!!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

πηγή: www.olivemagazine.gr