Λίμνη Πλαστήρα…. μία πανέμορφη εξόρμηση για τα Χριστούγεννα!!!!

Διαβάστε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου που αξίζει να ζήσετε!!!

Λίμνη Πλαστήρα τo στολίδι των Αγράφων…

“Καλυμμένη» από ένα ολόλευκο πέπλο, η λίμνη Πλαστήρα μπορεί να κάνει τις διακοπές των Χριστουγέννων μοναδικές! Τα χιονισμένα από έλατα και δρύες δάση, η παγωμένη λίμνη, τα τζάκια που σιγοκαίνε, οι μεθυστικές μυρωδιές από τις νοστιμιές των νοικοκυριών, ξεχειλίζουν από χρώμα και γεύση παράδοσης και χαρίζουν μοναδικές στιγμές σε κάθε επισκέπτη.

Αν παραμείνετε στη λίμνη Πλαστήρα μέχρι και τα Θεοφάνεια, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα Ρογκατσάρια. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο, κατά το οποίο οι ντόπιοι, ντυμένοι με προβιές ζώων και με κουδούνια να κρέμονται πάνω τους, πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο για να πουν τα κάλαντα, με σατιρική και χιουμοριστική διάθεση. Πίσω τους ακολουθούν “η νύφη και ο γαμπρός” ώσπου καταφθάνει ο “παππάς” που διώχνει τους “καλικάντζαρους”!

Εκμεταλλευτείτε το πνεύμα των Χριστουγέννων και επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής. Τοποθετημένη σε υψόμετρο 1400 μέτρων, φαντάζει να κρέμεται στο κενό, ενώ εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται στο σημείο προκειμένου να προσευχηθούν ή να παρακαλέσουν για κάποιο θαύμα.

Πριν φύγετε από την περιοχή, φροντίστε να προμηθευτείτε  φέτα και γραβιέρα που αποτελούν τοπικά προϊόντα, αλλά και το παραδοσιακό γλυκό της περιοχής, ρετσέλι.

Η Ελλάδα “μυρίζει” παράδοση σε κάθε τόπο της. Ας εμπνευστούμε από το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων, ώστε να κρατήσουμε τα έθιμα της χώρας μας για πάντα ζωντανά!

 

πηγή: www.fthis.gr