Μάθε τα πάντα…. για το νεογέννητο μωράκι σου!!

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ
Τα μωρά γεννιούνται με έμφυτη την ικανότητα να κολυμπούν, κάτι που χάνουν μετά τους έξι μήνες της ζωής τους.

Τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος με το οποίο γεννήθηκαν σε μόλις πέντε μήνες. Κάθε μήνα ψηλώνουν 1,5 με 2,5 εκατοστά και παίρνουν 140 με 200 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.

Οι παλμοί της καρδιάς ενός νεογέννητου σε ηρεμία είναι περίπου 130 με 160 το λεπτό, πολύ πιο γρήγοροι από ότι ενός ενήλικου (70-100).

Το νεογέννητο δεν έχει συμμετρικό σώμα, το κεφάλι του αποτελεί το ένα τέταρτο του σώματός του. Ο εγκέφαλος αποτελεί το δέκα τοις εκατό του συνολικού σωματικού του βάρους. Καθώς μεγαλώνει, το σώμα του γίνεται πιο συμμετρικό.

Τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν στις τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Τα μωρά δεν μπορούν να δουν μακριά. Μπορούν να διακρίνουν αντικείμενα και πρόσωπα σε απόσταση περίπου 30 εκατοστά. Πριν να αναπτυχθεί πλήρως η όρασή τους, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες, βλέπουν κυρίως ασπρόμαυρα και κάποιες αποχρώσεις του γκρι. Μπορούν ωστόσο να εντοπίσουν τα έντονα χρώματα και τα μεγάλα γεωμετρικά σχήματα.

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να γευθούν το αλάτι παρά μόνον αφού κλείσουν τους τέσσερις μήνες.

Όταν οι μητέρες τους είναι περίπου τεσσάρων μηνών έγκυες, τα μωρά αναπτύσσουν ένα λεπτό στρώμα τρίχας σε όλο τους το σώμα το οποίο θα αποβληθεί με τα πρώτα κόπρανα του μωρού.

Μέχρι περίπου τους επτά μήνες, τα μωρά μπορούν να αναπνέουν και να καταπίνουν ταυτόχρονα. Παίρνουν δε περισσότερες αναπνοές από τους ενήλικες, ενώ ο ρυθμός στα μωρά είναι 40 αναπνοές το λεπτό, στους ενήλικες είναι μεταξύ 15 και 20.

Το 80 τοις εκατό περίπου των μωρών γεννιούνται με κάποιο σημάδι εκ γενετής τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα αγγειακά και τα επιδερμικά. Τα πρώτα αποτελούνται από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα και τα δεύτερα προκαλούνται από κάποια μη φυσιολογική ανάπτυξη της μελαμίνης. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα μοιάζουν σαν λεκέδες από κρασί ή δάγκωμα. Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι μόνιμα ή να εξαφανιστούν με τα χρόνια.

Τα νεογέννητα μωρά έχουν 300 κόκαλα τα οποία σιγά σιγά ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν τα 206 οστά που έχει κάθε ενήλικος.

Γεννιούνται με περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, πολύ περισσότερους από εκείνους που διαθέτουν οι ενήλικες (2.000-4.000). Πέρα από τη γλώσσα, βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος, στα πλάγια και στον ουρανίσκο.

Τα μωρά γεννιούνται χωρίς επιγονατίδες. Αντ’ αυτού έχουν μια δομή από χόνδρους η οποία αναπτύσσεται μετά από τους έξι μήνες.

Επί περίπου τρεις εβδομάδες, τα μωρά δεν έχουν δάκρυα όταν κλαίνε επειδή οι δακρυϊκοί πόροι δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Τα νεογέννητα έχουν περίπου 70 αντανακλαστικά, κάποια από τα οποία εξαφανίζονται στους τρεις με έξι μήνες από την γέννησή τους. Άλλα αντικαθιστούνται από ενσυνείδητες συμπεριφορές καθώς τα μωρά μεγαλώνουν.

πηγή: www.msn.com