Μυζηθρόπιτες μία Αρκαδική παραδοσιακή συνταγή!!

Γεύση απίθανη που θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!!

Υλικά:

½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
30 γραμ. μαγιά μπύρας
4 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό
Ελάχιστο αλάτι
1 αυγό και 2 κρόκους
Αλεύρι σκληρό (περίπου 5 φλιτζάνια)
½ κιλό μυζήθρα γλυκιά
2 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη
½ φλιτζάνι τσαγιού κόντιτα (αν προτιμάτε)
½ φλιτζάνι τσαγιού ασπρισμένα κι αλεσμένα αμύγδαλα
1 κουταλιά σούπας κοφτή ξύσμα πορτοκαλιού
2 ασπράδια αυγών

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνετε το γάλα και προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό προσθέτετε τη μαγιά, αφού τη διαλύσετε στο χλιαρό νερό.

2. Αφού χτυπάτε το αυγό και τους κρόκους ρίχνετε στο μείγμα και προσθέτετε αρκετό αλεύρι για να γίνει ζύμη λίγο μαλακότερη από τη ζύμη του ψωμιού. Τη σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος έως ότου διπλασιασθεί σε όγκο.

3. Χτυπάτε στο μίξερ τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, προσθέτετε τα κόντιτα, τ’ αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτετε επίσης τ’ ασπράδια, αφού πριν τα χτυπήσετε στο Pimer και γίνουν μαρέγκα πηχτή. Ανακατεύετε το μείγμα ελαφρά.

4. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και αφήνετε να μείνει 10 λεπτά. Παίρνετε κομμάτια ζύμης και τα πλάθετε σε μικρές πίττες στη διάμετρο που έχει ένα πιατάκι τσαγιού. (Το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι λεπτό).

5. Βάζετε στο κέντρο μία κουταλιά από το μείγμα της μυζήθρας, υγραίνετε τις άκρες και τις σηκώνετε επάνω από το μείγμα, στις τέσσερις πλευρές, ώστε να σχηματισθούν τετράγωνες μυζηθρόπιτες με άνοιγμα στο κέντρο. (Η ζύμη στις τέσσερις γωνιές πρέπει να κολλήσει, για να μην ανοίξουν οι μυζηθρόπιτες με το ψήσιμο).

6. Βάζετε τις μυζηθρόπιτες σε ταψί βουτυρωμένο, τις σκεπάζετε κι αφήνετε να μείνουν σε χλιαρό μέρος έως ότου διπλασιασθούν σχεδόν σε όγκο. Τις αλείφετε στην επιφάνεια (τη ζύμη μόνο) με λίγο αυγό χτυπημένο με γάλα και τις ψήνετε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο (180 βαθμούς Κελσίου) επί 15 περίπου λεπτά.

7. Τις σερβίρετε σκέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη ή με μαρμελάδα ή με γλυκό κουταλιού.

πηγή: http://arcadia.ceid.upatras.gr