Οι ομορφότερες γέφυρες της Ευρώπης (PHOTOS)

Διαχρονικά αριστουργήματα ή σύγχρονα θαύματα της μηχανικής, εκτός από εντυπωσιακές έχουν και από μια ιδιαίτερη ιστορία.

Δείτε τις ομορφότερες γέφυρες της Ευρώπης διασχίζοντας υπέροχα περάσματα στον τόπο και τον χρόνο.

                            ***************************************************************************

Η  Γέφυρα του Καρόλου, Πράγα: Η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας και ένα από τα κορυφαία έργα αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, έχει μήκος 515μέτρα, πλάτος 9,5μ. και στηρίζεται σε 16 αψίδες. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να φτιαχτεί αυτό το γοτθικό αριστούργημα, όμως ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ’ υπό την αιγίδα του οποίου κατασκευάστηκε, και ο οποίος συμβουλεύτηκε αστρολόγους για την ιδανική στιγμή να τοποθετήσει τη θεμέλια λίθο (9/7/1357, 5:31 π.μ), δεν πρόλαβε να τη δει ολοκληρωμένη. Με τριάντα αγάλματα μπαρόκ ρυθμού τοποθετημένα κατά μήκος της, είναι σα να περπατάς σε υπαίθριο μουσείο. Περνάει πάνω από τον Μολδάβα και αποτελεί ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και πολυσύχναστα αξιοθέατα της Πράγας.

Screenshot (14)

Η γέφυρα της Λουκέρνης: Η σκεπαστή γέφυρα της Λουκέρνης (γνωστή ως Chapel Bridge από το εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου που βρίσκεται εκεί κοντά) είναι η παλαιότερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα ολόκληρης της Ελβετίας. Κατασκευάστηκε το 1333 (με μήκος 200μ.) ως μέρος των οχυρωματικών έργων, πάνω από τον ποταμό Ρέους που διασχίζει την κουκλίστικη πόλη. Το εσωτερικό της ομορφαίνουν ζωγραφιές του 17ου αιώνα.

Screenshot (15)

Ριάλτο, Βενετία: Η παλιότερη από τις τέσσερις γέφυρες στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, ενώνει το Σαν Μάρκο και το Σαν Πόλο. Αρχικά στη θέση της υπήρχε μια ξύλινη κατασκευή η οποία κατέρρευσε από το βάρος των πεζών. Το πέτρινο αριστούργημα που την αντικατέστησε κατασκευάστηκε μεταξύ 1588 – 1591.

Screenshot (16)

25ης Απριλίου, Λισαβόνα: Συνδέει την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, με την πόλη Αλμάδα πάνω από τον ποταμό Τάγο. Εχει μήκος 2.227 μ., κατασκευάστηκε το 1966 και το 1999 απέκτησε και σιδηροδρομική τροχιά. Πολλοί την μπερδεύουν με την πασίγνωστη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο (Golden Gate) και αυτό οφείλεται στο ότι κατασκευάστηκαν από την ίδια εταιρία.

Screenshot (17)

Γέφυρα Bastei, Δρέσδη: Το Bastei («προπύργιο» στα Γερμανικά) είναι ένα σύμπλεγμα από βραχώδεις σχηματισμούς ψαμμίτη που δημιουργήθηκαν πριν από ένα εκατομμύρια χρόνια, φτάνοντας και τα 194 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Ελβα. Βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Σαξονικής Ελβετίας στη Γερμανία και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο εδώ και 2 αιώνες. Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών κατασκευάστηκε το 1824 μια ξύλινη γέφυρα που συνδέει τους βράχους μεταξύ τους, η οποία το 1851 αντικαταστάθηκε από την τωρινή. Είναι φτιαγμένη κι αυτή από ψαμμίτη και αποτελεί αξιοθέατο από μόνη της

Screenshot (18)

Ντομ Λουίς 1, Πόρτο: Καμάρι της πορτογαλικής πόλης, αυτή η μεταλλική τοξωτή γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από τον Θεοφίλ Σέριγκ, μαθητή του Γκουστάβο Αιφελ, χαρίζοντας μια παριζιάνικη αύρα στο Πόρτο. Έχει μήκος 395 μέτρα και διαθέτει το μεγαλύτερο τόξο από σφυρήλατο σίδερο στον κόσμο. Η μία πλευρά της Ντομ Λουίς 1 καταλήγει στο προάστιο Βίλα Νόβα ντε Γκάια όπου βρίσκονται τα περίφημα κελάρια του γλυκόπιοτου Πόρτο.

Screenshot (19)

Μιγιό, νότια Γαλλία: Είναι η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου, με την κορυφή του μεγαλύτερου πυλώνα της να απέχει 343 μέτρα από τη βάση, και αποτελεί μέρος της εθνικής οδού που συνδέει το Παρίσι με το Μονπελιέ. Η καλωδιακή γέφυρα που στεφανώνει την κοιλάδα του ποταμού Ταρν, κοντά στη Μιγιό της νότιας Γαλλίας, κατασκευάστηκε σε μόλις τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε το 2004 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μηχανικής όλων των εποχών.

Screenshot (20)

Νέα Γέφυρα, Ρόντα: Η Ρόντα, στη Μάλαγα της Ισπανίας, είναι μια ορεινή πόλη με υψόμετρο 750μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μαγική ατμόσφαιρα που αγάπησαν μορφές όπως ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ ή ο Ορσον Γουέλς. Τρεις εντυπωσιακές γέφυρες συνδέουν τις δυο πλευρές της πάνω από το φαράγγι αλλά η ψηλότερη είναι η Puente Nuevo. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1793 και το ύψος της φτάνει τα 120 μέτρα.

Screenshot (21)

Παλιά Γέφυρα, Μόσταρ: Αντικατέστησε την Παλιά Γέφυρα που είχαν κατασκευάσει Οθωμανοί τον 16 αιώνα πάνω από τον ποταμό Νερέτβα στη Βοσνία και καταστράφηκε από τις επιθέσεις των Κροατών στην πόλη το 1993. Η σύγχρονη Παλιά Γέφυρα είναι αντίγραφο της αυθεντικής, ολοκληρώθηκε το 2004 και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Screenshot (22)

Η Γέφυρα του Μωυσή, Ολλανδία: Χωρίζοντας στα δύο τα νερά της τάφρου που προστάτευαν από εισβολείς το Fort de Roovere (17αι.), επιτρέπει στους σημερινούς επισκέπτες να περάσουν απέναντι για εξερευνήσουν το αξιοθέατο. Κατασκευάστηκε από ανθεκτικό ξύλο με ειδική προστασία από το νερό και είναι η μοναδική γέφυρα του κόσμου που ακουμπά σε όλο το μήκος της στη γη.

Screenshot (23)

Βάσκο ντα Γκάμα, Λισαβόνα: Η μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης και η ένατη του κόσμου, έχει μήκος 17,2 χλμ. και ενώνει τις δυο πλευρές του ποταμού Τάγου στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κατασκευαστεί η καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 1998, ακριβώς στην 500ή επέτειο της ανακάλυψης του περάσματος από την Ευρώπη στην Ινδία από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο.

Screenshot (24)

Αλυσιδωτή Γέφυρα, Βουδαπέστη: Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της ουγγρικής πρωτεύουσας, η Αλυσιδωτή Γέφυρα ήταν η πρώτη μόνιμη κατασκευή που ένωσε την Βούδα και την Πέστη περνώντας πάνω από τα νερά του Δούναβη. Ολοκληρώθηκε το 1849.

Screenshot (25)

πηγή