Πως ξεκίνησε ο εορτασμός της ημέρας των ερωτευμένων και ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Την πιστεύουμε ή όχι αυτή την ημέρα, ως ημέρα των ερωτευμένων και της αγάπης…  δεν πειράζει ας βρούμε μία αφορμή να μοιράσουμε την αγάπη μεταξύ μας…. και να σβήσουμε τις προστριβές που τυχόν έχουμε, όχι μόνο με το ταίρι μας, αλλά και μ’ όλους τους ανθρώπους του δικού μας κόσμου!!

Το χρώμα της ημέρας είναι το κόκκινο. Λουλούδια, κοσμήματα, λούτρινα, κούπες, διακοσμητικά αλλά και εορταστικά μενού είναι πλήρως εναρμονισμένα με την ημέρα των ερωτευμένων.

Ακόμα και αν ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας σας βρίσκει αντίθετες, δεν έχετε παρά να το δείτε ως μία ευκαιρία να κάνετε κάτι ξεχωριστό χωρίς κατ’ ανάγκην όλο το …αμπαλάζ ή απλά να περάσετε καλά αξιοποιώντας την αργία της Κυριακής.

Πώς όμως ξεκίνησε ο εορτασμός της ημέρας των ερωτευμένων και ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα!

Ένας άλλος θρύλος  λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου

Τη μορφή που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ.

Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε.

πηγή