Πέρασα τα 40 και είμαι έγκυος …. τι πρέπει να προσέχω περισσότερο???

Οι κανόνες που πρέπει να τηρεί μια έγκυος γυναίκα που είναι άνω των  40 …

 Όλο και περισσότερες γυναίκες κυοφορούν άνω των σαράντα χρονών με ή χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης. Μια εγκυμοσύνη στην ηλικία των 40 χρόνων και πάνω έχει πιο συχνές επιπλοκές και μεγαλύτερη πιθανότητες αποβολής. Οι γυναίκες που κυοφορούν σε προχωρημένη ηλικία θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα από τον γιατρό τους σε σχέση με τις νεώτερες και θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουν το έμβρυο, με τις κατάλληλες εξετάσεις για τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ευτυχώς σήμερα, διαθέτουμε νέες προγεννητικές εξετάσεις που περιορίζουν τις πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως η αυχενική διαφάνεια και η αμνιοπαρακέντηση.

Όσον αφορά τη διατροφή της εγκύου γυναίκας σε προχωρημένη ηλικία πρέπει να είναι αρκετά πλούσια  σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για να ικανοποιήσει όχι μόνο τις αυξημένες  ανάγκες του οργανισμού, λόγω της κύησης αλλά και να προστατευτεί από τυχόν μελλοντικά προβλήματα .

-να κάνει οπωσδήποτε προγεννητικό έλεγχο. Οι πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της μέλλουσας μητέρας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να κάνει  κατά τη 12η εβδομάδα υπερηχογραφική εξέταση αυχενικής διαφάνειας και ρινικού οστού του εμβρύου.

-να μην αμελεί τη συχνή επίσκεψή  της στον γυναικολόγο. Πρέπει να φροντίζει να παρακολουθείται από τον γυναικολόγο της με υπερηχογραφικό και εργαστηριακό έλεγχο κάθε 3 εβδομάδες έως την 30ή-32η εβδομάδα, κάθε 2 εβδομάδες έως την 36η εβδομάδα και κάθε εβδομάδα έως τον τοκετό.

-να μετρά  τακτικά την αρτηριακή πίεση και να ελέγχει τις μετρήσεις στα επίπεδα σακχάρου, ώστε να αποφύγει την περίπτωση εμφάνισης του διαβήτη της κύησης. Να κάνει λοιπόν,  καμπύλη σακχάρου (και όχι απλή μέτρηση σακχάρου νηστείας) κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και μετά κατά την 28η-32η εβδομάδα.

-να αποφεύγει την κόπωση. Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και οι περισσότερες γυναίκες είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι έκαναν και πριν. Μία γυναίκα που είναι άνω των 40 ετών έγκυος θα πρέπει να κάνει πιο συντηρητική ζωή σε σχέση με αυτή που έκανε στο παρελθόν  γιατί οι πιθανότητες  αν υπάρξουν επιπλοκές στη κύησή της που να οδηγήσουν σε αποβολή είναι σαφώς μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

-να αναφέρει αμέσως στον γιατρό της οποιαδήποτε ενόχληση, ειδικά, όταν είναι σε προχωρημένους μήνες κύησης, γιατί οι  πιθανότητες  πρόωρου τοκετού είναι 4 φορές περισσότερες σε σύγκριση με νεώτερες ηλικίες.