Παλιά Αθήνα μου….. τι όμορφη ήσουν !!! (φωτο με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες)

Ένα περίπατος στην γραφική, ξεχωριστή, πανέμορφη…… Αθήνα του τότε!!

Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και για να μαθαίνουν οι νέοι!!

Οδός Αιόλου.     

Ένας δρόμος ξεχωριστός.

 https://i2.wp.com/foroline.gr/wp-content/uploads/2016/12/aioloy.jpg?resize=680%2C336 

Ήταν, μαζί με την Ερμού, οι δύο πρώτοι δρόμοι που χαράχτηκαν στη  σύγχρονη Αθήνα. Χρωστάει το όνομά της στο γεγονός ότι οι τότε κάτοικοι της νεοσύστατης πρωτεύουσας δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα αρχαία μνημεία: Θεωρώντας το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (τους γνωστούς μας Αέρηδες) ως ναό του Αιόλου, έδωσαν στο δρόμο που ξεκινούσε από εκεί το όνομα του θεού των ανέμων.

Ήταν επίσης, ο δρόμος που φιλοξένησε το πρώτο εστιατόριο της πόλης, και ο πρώτος στην Ελλάδα που πλημμύρισε από την μυρωδιά της φρεσκοφτιαγμένης σοκολάτας.  

https://i2.wp.com/static.in2life.gr/media/inlinepics/old/aiolou_675_7_343212_4YB61W.jpg?zoom=1.56221404671669&w=702
– Στη συμβολή της με την οδό Βύσσης άνοιξε ο Σπυρίδων Παυλίδης το Γλυκισματοποιείον του, τον πρόδρομο της σοκολατοποιίας που αργότερα στεγάστηκε στο μεγάλο εργοστάσιο της Πειραιώς. Εδώ παρασκευάστηκε, το 1861, η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα.

– Σχεδόν απέναντι από την Αγία Ειρήνη, άνοιξε τη δεκαετία του 1830 το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας, η Πετρούπολις. Μέχρι τότε, εστιατόρια λειτουργούσαν μόνο εντός των ξενοδοχείων. Η Πετρούπολις δεν διέθετε τραπεζομάντηλα ή χαρτοπετσέτες, κι έτσι οι πελάτες σκούπιζαν τα χέρια τους στο πίσω μέρος της φουστανέλας του σερβιτόρου –το μπροστινό το χρησιμοποιούσε μόνο ο ίδιος, για τα δικά του χέρια.

– Η φράση «χαιρέτα μου τον πλάτανο» γεννήθηκε εδώ. Στην αυλή του Μεντρεσέ που βρίσκεται απέναντι από τους Αέρηδες, υπήρχε ένας πλάτανος από τα κλαδιά του οποίου κρεμούσαν τους θανατοποινίτες.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Athens_Medresses_gate.JPG 

Η πρόσοψη του Μεντρεσέ

Όταν για κάποιους έφθανε η ώρα της αποφυλάκισης, βγαίνοντας από την πύλη της φυλακής κοίταζαν πίσω προς τα κελιά των πρώην συγκρατούμενών τους και τους φώναζαν: «χαιρέτα μου τον πλάτανο». Τους εύχονταν να βγουν και εκείνοι από τη φυλακή και να μην ξαναδούν ποτέ τον πλάτανο του θανάτου. Η φράση έμεινε από τότε και τη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε μια κατάσταση που είναι χαμένη εκ των προτέρων, γιατί συνήθως κάποιος τη χειρίστηκε με λάθος τρόπο…. 


http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2014/06/platanos-mentreses-1.jpg
Το εσωτερικό της απάνθρωπης φυλακής. Εδώ φυλακίστηκε ο αντιΟθωνικός ποιητής Αχιλλέας Παράσχος και έγραψε το περίφημο ποίημά του για τον πλάτανο που βρισκόταν στην αυλή της φυλακής… «Ω Πλάτανε του Μενδρεσέ,στοιχειό καταραμένο της τυραννίας τρόπαιο, σε φυλακή υψωμένο… Θα έρθη η ώρα πλάτανε, της χώρας μας Βαστίλη, που ξυλοκόπους, η οργή του Έθνους θα σου στείλη, και πέλεκυς στη ρίζα σου ελεύθερα θ’ αστράψη. Δεν θα σε φαν γεράματα, φωτιά δεν θα σε κάψη, και γύρω θα χορέψωμε στη στάχτη σου την κρύα, εμείς, που θάφτει σήμερα, εδώ η τυραννία»… 

Ένας κεραυνός έκαψε τον πλάτανο, μαζί με τη βαριά του ιστορία, το 1915.

 

https://i1.wp.com/static.in2life.gr/media/inlinepics/old/aiolou_675_3_343216_2V52p3.jpg?zoom=1.56221404671669&w=702

Η Αγία Ειρήνη (πλαϊνό)

– Η Αγία Ειρήνη, την οποία σχεδίασε ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, ήταν η πρώτη μητρόπολη της Αθήνας. Εδώ γινόταν η ανάδειξη του δημάρχου της πόλης, κι εδώ επίσης γιορτάστηκε η ενηλικίωση του Όθωνα – ο οποίος δεν φορούσε στέμμα και δεν κρατούσε σκήπτρο κατά τη διάρκεια της τελετής, γιατί το καράβι που θα τα έφερνε δεν έφτασε εγκαίρως στην Αθήνα.

 

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η πρόσοψη της οποίας στολίζει μία πλευρά της Αιόλου,  ήταν δώρο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα στους κατοίκους της πόλης που αγαπούσε και θαύμαζε περισσότερο κι από την πατρίδα του. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 132 μ.Χ., αλλά η βιβλιοθήκη επέζησε μόνο λίγο παραπάνω από έναν αιώνα: Καταστράφηκε το 267 μ.Χ. από την επιδρομή των βορειοευρωπαίων Ερούλων.

 

Image result for Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού

 – Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα, με τους δύο χαρακτηριστικούς πυργίσκους της που μας θυμίζουν (αλλά δεν είναι) γοτθική αρχιτεκτονική «έθαψε» δύο αρχιτέκτονες και άλλαξε άλλους δύο μέχρι να ολοκληρωθεί. Η σκυταλοδρομία έχει ως εξής: Τα αρχικά σχέδια εκπονεί το 1853 ο Δημήτρης Ζέζος, ο οποίος πεθαίνει το 1857, πριν ολοκληρωθεί ο ναός. Αναλαμβάνει ο Παναγής Κάλκος, ο οποίος πεθαίνει το 1878, και αναλαμβάνει ο Έρνστ Τσίλλερ, που εξοργίζει το εκκλησιαστικό συμβούλιο με τις παρεμβάσεις του στον τρούλο, ο οποίος καθαιρείται και ξανακατασκευάζεται σε σχέδια του τότε δημάρχου και πολιτικού μηχανικού, Δημητρίου Σούτσου.

Related image

Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα

 Εμπρός από την εκκλησία βρίσκεται το ναϋδριο της Αγίας Παρασκευής.

 

 Η Εθνική Τράπεζα

Κεντρικό Μεγαρο Εθνικής Τράπεζας

– Το 2003, όταν γίνονταν τα έργα για την πεζοδρόμηση της Αιόλου, ανακαλύφθηκαν κάτω από το Μέγαρο Καρατζά, πλάι στο κεντρικό κτήριο της Εθνική Τράπεζας, τα τείχη του Θεμιστοκλή, η τάφρος με το ανάλημμά της και οι δύο περιμετρικοί του δρόμοι, ένας εσωτερικός και ένας εξωτερικός.

Image result for μεγαρο καρατζα εθνικη τραπεζα

 Μέγαρο Καρατζά.

 Image result for μεγαρο καρατζα εθνικη τραπεζα 

Τμήμα των Θεμιστοκλείων Τειχών. Εκεί που κοιτάζουν στην πιο πάνω φωτογραφία.

 – Να κι άλλη μία πρωτιά για την Αιόλου: Εδώ, στην Πλατεία Κοτζιά,  βρισκόταν, από το 1835, το πρώτο θέατρο της Αθήνας. Στην αρχή, το θέατρο δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα ξύλινο παράπηγμα χωρίς σκεπή. Ένα χρόνο αργότερα, στη θέση του κτίστηκε ένα μεγαλύτερο, επίσης ξύλινο θέατρο, με έξοδα του Αθανάσιου Σκαντζόπουλου.

Image result for πρώτο θέατρο της Αθήνας, Κι όμως το γκρέμισαν…

Το Θέατρο Σκαντζόπουλου, όπως ονομάστηκε, είχε οροφή, αλλά όχι και φωτισμό –οι θεατές παρακολουθούσαν τις παραστάσεις με φανάρια που έφερναν οι ίδιοι. Αργότερα, το 1882 ολοκληρώθηκε στην πλατεία αυτό που οι περιηγητές θα ονόμαζαν «το ωραιότερο θέατρο της Ευρώπης», το Δημοτικό Θέατρο σε σχέδια του Τσίλλερ.

– Το σχεδιασμένο από τον Τσίλερ Μέγαρο Μελά, ακριβώς απέναντί του (στη συμβολή Αιόλου και Σοφοκλέους κι αυτό) γράφτηκε στην ιστορία το 1942, ως ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε η πρώτη απεργία στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Την κήρυξαν οι υπάλληλοι του Γενικού Ταχυδρομείου, που στεγαζόταν εδώ.

 Image result for μεγαρο μελα πλατεια κοτζια  

Μέγαρο Μελά (Παλαιό Ταχυδρομείο) στην Πλατεία Κοτζιά.

 – Τα Χαφτεία (και όχι Χαυτεία, όπως έχουμε συνηθίσει να τα γράφουμε) στην άλλη άκρη της Αιόλου, κοντά στη συμβολή της με την Πανεπιστημίου όπου και τελειώνει, πήραν το όνομά τους από τον Ιωάννη Χάφτα, που είχε εδώ το περίφημο καφενείο του την δεκαετία του 1840. Η περιοχή ήταν κακόφημη ως τα τέλη του 19ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωνε μερικά από τα δημοφιλέστερα καφενεία της πόλης.

Image result for χαυτείαΧαφ(υ)τεία το 1896.

Εδώ, άλλωστε, ήταν ο τόπος συνάντησης των μαρτύρων μονομαχιών και… μαγκουρομαχιών, οι οποίες διεξάγονταν για λόγους πολιτικής ευθιξίας, τιμής αλλά και επίδειξης ανδρείας και αποτελούσαν το αγαπημένο κουτσομπολιό των Αθηναίων της εποχής.

[box type=”shadow” ]ευχαριστούμε πολύ την κ. Ηρώ Κουνάδη για τις όμορφες “φωτο” και τις σχετικές πληροφορίες !![/box]

gossip_angel για το Timeout.gr