ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ: … και ποτάκι και γλυκάκι!! (2 συνταγές)

Η ατελείωτη απόλαυση στη γεύση….. φανταστικό ποτό και υπέροχο γλυκάκι!!!

screenshot-8

ΠΟΤΟ   ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

Υλικά

  • ξύσμα φλούδας από 10 περγαμόντο
  • 1 κιλό βότκα  [ή κονιάκ]
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Μερικά ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Ξύνουμε τη φλούδα με τον τρίφτη από την χοντρή πλευρά. Βάζουμε το ξύσμα με τη βότκα ή το κονιάκ και τα ξυλάκια κανέλας σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, σε δροσερό μέρος για 10 μέρες. Ανοίγουμε όταν έρθει η ώρα το βάζο και σουρώνουμε το μείγμα. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα της βότκας και του περγαμόντου και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού το μείγμα κρυώσει πολύ καλά, το σουρώνουμε ξανά και το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλια.

πηγή: www.toarkoudi.gr

ΓΛΥΚΟ   ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ   ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

Τι  χρειαζόμαστε:

  • 8 περγαμόντο μεγάλα ή περίπου 1800γρ περγαμόντο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • (μισό βαζάκι γλυκόζη αν θέλουμε)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1

1) Παίρνουμε τα περγαμόντα και αφού τα πλύνουμε καλά τα ξύνουμε γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό. Εγώ, για να μην χάσουν το χρώμα τους πολύ, τα έξυσα με ένα λεπτό τυριού (και επειδή έτσι θα έμενε πιο πολύ από τη φλούδα τα πέρασα μια φορά επιπλέον από νερό για ξεπίκρισμα). Μπορούμε όμως να τα ξύσουμε με έναν κανονικό ψιλό τρίφτη που τρίβουμε τα καρότα πχ.

Βήμα 2

2) Κόβουμε λίγο στο πάνω και κάτω μέρος τη φλούδα σαν καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να είναι καθαρή η φλούδα

Βήμα 3

3) Χαράζουμε κυκλικά στο στρόγγυλο λευκό τμήμα ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα ατόφια η φλούδα.

Βήμα 4

4) Χαράζουμε επίσης με ένα μαχαιράκι το φρούτο γύρω-γύρω όπως θα καθαρίζαμε ένα πορτοκάλι κάθετα σε πέντε κομμάτια (4 αν είναι μικρό το περγαμόντο). Μπορούμε να κόψουμε και λοξά ώστε τα κομμάτια που θα βγουν να είναι τραπέζια -να έχουν την πάνω πλευρά μικρότερη από την κάτω)

Βήμα 5

5) Τα τυλίγουμε σε ρολάκια και στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Αν τα κόψαμε σαν τραπέζια ή σαν τρίγωνα, ξεκινάμε τυλίγοντας από την μεγάλη πλευρά και στερεώνουμε την μικρή με οδοντογλυφίδα και μοιάζει σαν “κρουασάν”. Μπορούμε να τα τυλίξουμε αφού τα βράσουμε μια φορά. Καθώς τα τυλίγουμε τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.

Βήμα 6

6) Βάζουμε (ή έχουμε βάλει από πριν) μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και μόλις βράσει ρίχνουμε τα περγαμόντα μέσα να βράζουν 20 λεπτά. Αυτά επιπλέουν στο νερό και καλά είναι να βάλουμε ένα πιάτο ανάποδα ώστε να είναι όλα μέσα στο νερό. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά. Το νερό πάλι κιτρινίζει. Τα βγάζουμε από εκεί με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για την άλλη μέρα. Το κιτρινισμένο νερό που έβραζαν το πετάμε. (Αν δεν έχουμε ξύσει βαθιά τη φλούδα επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά το βράσιμο σε καθαρό νερό για 25 λεπτά).

Βήμα 7

7) Την άλλη μέρα αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα περγαμόντα Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό της συνταγής και αφήνουμε να βράσουν. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού (αν θέλουμε τη γλυκόζη για να είναι πιο γυαλιστερό το γλυκό) και τα περγαμόντα και αφήνουμε να βράσουν καλά 30 λεπτά να βγάλουν αφρό.

Βήμα 8

8) Τον ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Δεν πρέπει να μείνει αφρός μέσα για αισθητικούς λόγους και για να μην ζαχαρώσει εύκολα.

Βήμα 9

9) Το γλυκό αρχίζει να “δένει” και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα.

Βήμα 10

10) Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε περίπου ένα 2ωρο να τραβήξει και να βγουν όλα τα υγρά (νερό από τα πρώτα βρασίματα). Μετά το βάζουμε να βράσει 15 λεπτά ακόμα, αν αφρίσει ξαναμαζεύουμε τον αφρό και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε βαζάκια.