Προσοχή…. τι μπορεί να σημαίνει το “αιματάκι” κατά το βούρτσισμα των δοντιών μας!!

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η σοβαρής μορφής φλεγμονή που εκδηλώνεται στον ιστό των ούλων.

Η φλεγμονή οδηγεί σταδιακά σε διάσπαση του ιστού που υποστηρίζει την οδοντοστοιχία, καθώς και του οστού που διατηρεί τα δόντια στη θέση τους.

Τα σημάδια της προχωρημένης περιοδοντίτιδας συχνά περιλαμβάνουν το οίδημα των ούλων, την αλλαγή του χρώματος των ούλων προς το ανοιχτό κόκκινο ή το μωβ, την ευαισθησία, την υποχώρηση και την αιμορραγία των ούλων.

Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν η άμυνα αυτή εξασθενήσει, τα βακτήρια του στόματος ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις και φλεγμονές σε ολόκληρο το σώμα.

Ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την περιοδοντίτιδα είναι η κακή στοματική υγιεινή, επομένως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό κρίνονται μέτρα απαραίτητα για την πρόληψη της φλεγμονής.

Άλλοι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της περιοδοντίτιδας είναι οι εξής:

– Κακή διατροφή

– Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)

– Στρες

– Ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.α.)

– Γονίδια (κληρονομικότητα)

Περιοδοντίτιδα & καρδιοπάθεια
Μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της περιοδοντίτιδας σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Μια βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται από τη στοματική κοιλότητα στις βαλβίδες της καρδιάς και τις καταστρέφει σταδιακά οδηγεί στην εκδήλωση της ενδοκαρδίτιδας. Η αντιμετώπιση της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί η πάσχουσα βαλβίδα και ο κατεστραμμένος ιστός γύρω από αυτή.

Επειδή η καρδιά διοχετεύει αίμα σε ολόκληρο το σώμα, μια λοίμωξη στη βαλβίδα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα και να προκαλέσει επιπλοκές όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα έμφραγμα ή βλάβες στα νεφρά και το έντερο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η περιοδοντίτιδα είναι μια συχνή πάθηση της στοματικής κοιλότητας, η ενδοκαρδίτιδα είναι μια εξαιρετικά σπάνια. Άλλες μορφές καρδιοπάθειας είναι πολύ πιο πιθανές, όπως το έμφραγμα, η στεφανιαία αρτηριοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία ή καθιστά τις πλάκες χοληστερόλης ασταθείς. Τέλος, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας και εμφράγματος.

πηγή