Πρώτες βοήθειες στις πιο συχνές “αναποδιές” της παραλίας!

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση για να μην σας πιάσουν απροετοίμαστους.

Πάτημα αχινού

Όπου βράχια και αχινοί. Και μάλιστα κατά τους ειδικούς η παρουσία αχινών στη θάλασσα υποδεικνύει καθαρά νερά και υγιές οικοσύστημα. Τι γίνεται όμως αν πατήσει κάποιος αχινό; Αν το αγκάθι ενοχλεί, εφόσον προεξέχει από το δέρμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Η επάλειψη με λάδι βοηθάει επίσης μαλακώνοντας το δέρμα και κάνοντας πιο εύκολη την αφαίρεση του αγκαθιού. Αποφεύγουμε ωστόσο το σκάλισμα της πληγής με καρφίτσες ή βελόνες γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ή μόλυνση. Αφού απομακρύνουμε το αγκάθι καθαρίζουμε την πληγή με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Κόψιμο από γυαλί

Η άμμος και τα σπασμένα γυαλιά στην παραλία είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει μικρό ή μεγαλύτερο τραύμα. Το τραύμα από το κόψιμο χρειάζεται καλό καθαρισμό με νερό και αντισηψία. Αν δεν έχουμε μαζί μας οξυζενέ ή κάποιο αντισηπτικό, μια καλή λύση είναι να βουτήξουμε για μερικά λεπτά το τραυματισμένο σημείο στη θάλασσα. Αν το τραύμα είναι βαθύ και τα χείλη της πληγής δεν ενώνονται μεταξύ τους είναι πιθανό να χρειάζονται ράμματα. Αν η αιμορραγία είναι έντονη, μέχρι να φτάσουμε στο γιατρό, προσπαθούμε να τη σταματήσουμε δένοντας σφιχτά με ένα καθαρό πανί ή ύφασμα το σημείο λίγο πάνω από την πληγή.

Τσίμπημα τσούχτρας

Εκτός από τον πόνο και το τσούξιμο οι τσούχτρες μπορεί να προκαλέσουν γενικευμένη αλλεργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια τα συμπτώματα είναι περιορισμένα και ο ερεθισμός τοπικός. Ξεπλένουμε με γλυκό νερό το σημείο του ερεθισμού και απλώνουμε αντιισταμινική αλοιφή, στικ για τσιμπήματα ή υγρή αμμωνία. Για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα καλύπτουμε το τσίμπημα με ένα βρεγμένο πανί. Αν εκτός από τον τοπικό ερεθισμό, υπάρχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πρήξιμο στο σώμα ή το πρόσωπο και γενικά συμπτώματα αλλεργίας είναι απαραίτητη η μεταφορά σε κέντρο υγείας ή σε γιατρό.

πηγή