Πόσο ρόλο παίζει στο σωματικό βάρος για την έναρξη της ήβης των αγοριών.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, ο χρόνος έναρξης της ήβης των αγοριών μπορεί να επηρεαστεί από το σωματικό τους βάρος. Σε μία ανάλυση δεδομένων από 4.000 αγόρια ηλικίας 6-16 ετών, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά εισέρχονται πιο αργά στην ήβη σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, καθώς και κάποια άλλα στοιχεία, ενδεικτικά της πρώιμης ήβης σε υπέρβαρα αγόρια, σε σύγκριση πάντα με τους συνομηλίκους φυσιολογικού βάρους. Τα αποτελέσματα των μελετών δεν είναι συνεκτικά ούτε ως προς τα στάδια της ήβης ούτε μεταξύ των διαφορετικών φυλετικών ομάδων και οι διαφορές που βρέθηκαν σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό της σεξουαλικής ανάπτυξης δεν ήταν πάντα στατιστικά σημαντικές.

Τα ευρήματα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικά, γιατί υποστηρίζουν ότι το επιπλέον βάρος που έχει συνδεθεί με πρώιμη ήβη στα κορίτσια, μπορεί να έχει μια διαφορετική ή λιγότερο γραμμική επίδραση στην ανάπτυξη των αγοριών. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική για τους παιδιάτρους που παρακολουθούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, καθώς τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι στα αγόρια μπορεί να ισχύει το αντίθετο από αυτό που ισχύει στα κορίτσια. Οι παιδίατροι, δηλαδή, θα έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η καθυστέρηση της έναρξης της ήβης στα αγόρια μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την υπερπαραγωγή των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να επισπεύσει την έναρξη της ήβης στα κορίτσια. Στην περίπτωση των αγοριών, όμως, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες εξηγήσεις σχετικά με το πώς το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πάνω στο βάρος, το ύψος και τον όγκο των όρχεων, μια ένδειξη της έναρξης της ήβης. Από τα 3.900 αγόρια που συμμετείχαν στη μελέτη, τα μισά ήταν λευκά, το 1/4 ήταν μαύρα και το υπόλοιπο 1/4 ήταν λατινικής καταγωγής. Το 60% των αγοριών είχαν φυσιολογικό βάρος, το 17% ήταν υπέρβαρα και το 23% παχύσαρκα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα σχετικά με τον όγκο των όρχεων και την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων για να εκτιμήσουν τη μέση ηλικία κατά την οποία τα αγόρια εισέρχονται στα διάφορα στάδια της εφηβείας, να εντοπίσουν δηλαδή την τιμή αυτή της ηλικίας στην οποία τα μισά από τα παιδιά είχαν φτάσει στο εκάστοτε στάδιο ανάπτυξης.

Τα λευκά αγόρια που ήταν υπέρβαρα αλλά όχι παχύσαρκα μπήκαν σε μια πρώιμη φάση εφηβείας γύρω στα 9.3 έτη, ενώ τα λευκά αγόρια φυσιολογικού βάρους στα 10 έτη και προχώρησαν στα επόμενα στάδια επίσης πιο νωρίς στα 14,5 έτη, ενώ τα αγόρια φυσιολογικού βάρους στα 15,2 έτη. Οι διαφορές αυτές ήταν στατιστικά σημαντικές.

Τα παχύσαρκα λευκά αγόρια μπήκαν στα όψιμα στάδια της εφηβείας αργότερα στα 15,4 έτη. Πρόκειται για μια στατιστικά σημαντική καθυστέρηση. Για τα μαύρα αγόρια, η παχυσαρκία συνδέθηκε με στατιστικά σημαντικές καθυστερήσεις στα μεσαία στάδια της εφηβείας, αλλά όχι στην αρχή ή το τέλος της. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στον χρονικό προσδιορισμό των σταδίων της εφηβείας που να σχετίζονται με το σωματικό βάρος στα αγόρια λατινικής καταγωγής.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανασκόπηση αρχείων παιδιάτρων από φυσικές εξετάσεις ρουτίνας και δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει ότι το επιπλέον βάρος μπορεί να αλλάξει τον χρόνο έναρξης της ήβης ή να εξηγήσει γιατί κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του όγκου των όρχεων και της ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων στη μελέτη μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής όσο οι αξιολογήσεις που γίνονται από ενδοκρινολόγους με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Τα ευρήματα αυτά, ωστόσο, παρέχουν ακόμη έναν λόγο έτσι ώστε οι γονείς και οι παιδίατροι να βοηθούν τα παιδιά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μέσω της τακτικής άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής.

Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, τονίζουν ότι το σημαντικό είναι τα παιδιά να έχουν ένα υγιές βάρος, αφού έτσι κι αλλιώς οι διαφορές στην επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της έναρξης της ήβης είναι σχετικά ήπιες. Τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το στρες που επιβαρύνει τους μυς και τα οστά. Τα αγόρια που δεν έχουν μπει στην εφηβεία ενώ έχουν ολοκληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους ενδέχεται να λάβουν τεστοστερόνη για ένα μικρό διάστημα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Δεν μπορούμε, λοιπόν, να πούμε εάν η παχυσαρκία έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στον χρόνο έναρξης της ήβης» λένε οι ερευνητές, «μπορούμε όμως να πούμε ότι στην περίπτωση της παχυσαρκίας η λύση είναι η πρόληψη. Στην περίπτωση που είναι πλέον αργά για πρόληψη, οι αλλαγές στη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι υψίστης σημασίας».

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

πηγή: www.zougla.gr