Σας αρέσουν τα πικάντικα; Γνωρίστε τη βασίλισσα, Sriracha!

Αν και στις περισσότερες ελληνικές και ευρωπαϊκές κουζίνες χρησιμοποιούνται πικάντικες σάλτσες από πιπεριές τσίλι δυτικών brands, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις μεγάλες χαρές που φέρνει η σριράτσα (sriracha) στον ουρανίσκο. Ο λόγος για την έξτρα καυτερή σάλτσα από την Ταϊλάνδη, η οποία φτιάχνεται από πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα πικάντικη, αφήνοντας και μια υποψία γλυκιάς επίγευσης, γι’ αυτό και όσοι τη δοκιμάζουν δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν.

sriracha ingredients.png

Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου αμερικανικού περιοδικού γαστρονομίας Bon Appetit, η σριράτσα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη πόλη Sri Racha της Ταϋλάνδης το 1930 από κάποια νοικοκυρά ονόματι Thanom Chakkapak. Στην Αμερική έγινε διάσημη αρκετά χρόνια αργότερα, όταν τη δεκαετία του ’80 ο Βιετναμέζος μετανάστης David Tran ξεκίνησε να την παράγει αρχικά σε μικρές ποσότητες, πουλώντας την δειλά στο πίσω μέρος του βαν του. Η πικάντικη σάλτσα του Tran γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που τον οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας Huy Fong Foods, η οποία σήμερα πουλάει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μπουκάλια, αποφέροντάς του κέρδη της τάξης των 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος φιλοξενείται συχνά στις σελίδες του Harvard Business Review ως πρότυπο επιχειρηματία, ενώ τα διαφημιστικά έξοδα της εταιρείας είναι σχεδόν μηδαμινά. Η καταναλωτική φρενίτιδα που προκαλεί η σριράτσα δεν περιορίζεται στην κουζίνα, αφού έχει εμπνεύσει δημιουργίες όπως μπλουζάκια, παπούτσια μέχρι και καλσόν.

h1_Upload

Πώς τρώγεται, λοιπόν, η περίφημη σριράτσα; Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν συνοδευτικό ντιπ για τις αγαπημένες σας συνταγές. Στην Ταϋλάνδη είναι το νούμερο ένα συνοδευτικό για θαλασσινά, ενώ στο Βιετνάμ γαρνίρουν με αυτήν spring rolls, νουντλς και τις παραδοσιακές σούπες pho. Μία άλλη πολύ ωραία ιδέα είναι να αναμείξετε σριράτσα με μαγιονέζα, sour cream ή κρεμώδεις σάλτσες με βάση το τυρί. Η σριράτσα, επίσης, θα απογειώσει σούπες όπως την κλασική ντοματόσουπα ή την κρύα σούπα γκασπάτσο. Τα μαγειρευτά φαγητά αγαπούν πολύ τη σριράτσα, ενώ τα κρεατικά γίνονται ονειρεμένα αν προσθέσετε την πικάντικη αυτή σάλτσα στη μαρινάδα. Τέλος, οι λάτρεις του κοκτέιλ θα ανακαλύψουν νέα επίπεδα απόλαυσης προσθέτοντας σριράτσα αντί ταμπάσκο στην κλασική συνταγή για Bloody Mary.

Υ.Γ. Αυτοί που ξέρουν, αγοράζουν το μπουκάλι με το πράσινο καπάκι και την χήνα στην ετικέτα.

sriracha-hug

 

Πηγή: Άννα Ευθυμίου – www.mamapeinao.gr