Σκύλος και ύπνος: Ο σκυλίσιος ύπνος και ότι πρέπει να ξέρουμε!

Έχετε παρατηρήσει πως σχεδόν κάθε φορά που κοιτάτε τον σκύλο σας, αυτός κοιμάται;

Είναι αλήθεια πως οι σκύλοι κοιμούνται πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι οι άνθρωποι. Έχουν όμως τελείως διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου από αυτό του ανθρώπου. Ενώ οι άνθρωποι συνηθίζουμε να κοιμόμαστε 8 με 10 συνεχόμενες ώρες το βράδυ, και όλη την υπόλοιπη μέρα να είμαστε ξύπνιοι, οι σκύλοι προτιμούν να παίρνουν μικρούς σύντομους υπνάκους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

do-dogs-dream-490x251

Πόσες ώρες λοιπόν, κοιμούνται οι σκύλοι ημερησίως;
Αν και αυτό εξαρτάται πολύ από το μέγεθος, την ηλικία και την ράτσα του σκύλου, γενικότερα οι σκύλοι κοιμούνται από 13 έως 18 ώρες τη μέρα!
Ξυπνούν ανά διαστήματα, για να φάνε, να ασκηθούν και να παίξουν, και μετά ξανακοιμούνται για να φορτώσουν τις μπαταρίες τους.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ενώ στους ανθρώπους σχεδόν το 25% του συνολικού ύπνου είναι “REM ύπνος” (δραστήριος ύπνος, με ακούσια κίνηση των ματιών και εμφάνιση ονείρων), στους σκύλους αυτό το ποσοστό φτάνει μόνο στο 10%.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι σκύλοι δεν κοιμούνται συνεχόμενα για μεγάλο διάστημα, αλλά αντίθετα παίρνουν συχνούς μικρούς υπνάκους, οι οποίοι είναι τόσο σύντομοι ώστε συνήθως δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην κατάσταση του REM ύπνου.

dogssleeping (30)

Η φυσιολογική διάρκεια ύπνου του σκύλου πάντως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Ηλικία: Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τα ενήλικα σκυλιά. Είναι πολύ δραστήρια όταν ξυπνούν, χάνουν όμως εύκολα την ενεργητικότητά τους και χρειάζονται συχνά ξεκούραση. Τα ηλικιωμένα σκυλιά επίσης, κουράζονται πιο εύκολα, και χρειάζονται περισσότερους υπνάκους για να μπορέσουν να ανακτήσουν την ενέργειά τους.

Δραστηριότητα: Τα “εργαζόμενα” σκυλιά, όπως τα τσοπανόσκυλα, τα σκυλιά διάσωσης ή θεραπείας, συνήθως δουλεύουν περισσότερο στην διάρκεια της μέρας, και κοιμούνται μικρότερο διάστημα από τα υπόλοιπα σκυλιά. Αντίθετα τα σκυλιά που ζουν κλεισμένα μέσα στο σπίτι, και των οποίων οι ιδιοκτήτες λείπουν μεγάλο διάστημα της μέρας στην δουλειά, συνηθίζουν να κοιμούνται περισσότερο μέσα στη μέρα, κυρίως από βαρεμάρα.

Μέγεθος – Ράτσα: Οι μεγαλόσωμες φυλές όπως τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου ή τα Newfoundlands, χρειάζονται μέχρι και 18 ώρες ύπνου ημερησίως. Γι ‘αυτό και τέτοιες φυλές μπορούν να ζήσουν άνετα μέσα σε διαμέρισμα και σε μικρό χώρο. Επειδή το επίπεδο ενέργειας τους είναι χαμηλό, αρκεί να έχουν μια ώρα καλής δραστηριότητας κάθε μέρα, για να κουραστούν και κάθονται νωχελικά στο σπίτι όλη την υπόλοιπη μέρα. Ενώ αντίθετα τα μικρόσωμα σκυλιά είναι πολύ πιο ενεργητικά.

Διατροφή: Η κακής ποιότητας διατροφή επηρεάζει αρνητικά και καταπονεί τον σκύλο μας ποικιλοτρόπως. Πρώτον, δεν του δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για έχει το σώμα του την σωστή ενέργεια, και  τον κάνει ληθαργικό. Δεύτερον, οι κακής ποιότητας τροφές περιέχουν συνήθως συστατικά δύσπεπτα για τον σκύλο. Έτσι ο σκύλος χρειάζεται περισσότερο διάστημα ύπνου και χαλάρωσης για να μπορέσει να χωνέψει αυτή την τροφή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να παρατηρήσουμε και να γνωρίζουμε πόση ώρα κοιμάται φυσιολογικά ο σκύλος μας. Έτσι, σε περίπτωση που αυτή η ώρα διαταραχτεί, και ο σκύλος αρχίζει να κοιμάται λιγότερο ή περισσότερο από ότι συνήθως, θα μπορέσουμε εύκολα να διαγνώσουμε κάποιο πρόβλημα με την υγεία του.

skylos-moro-3 cute-dog-own-puppy-sleep-Favim.com-205890

 

Πηγή: responsibledogparentsefzoia.blogspot.gr