Σοφιτσίνι (sofficini): νοστιμιά της Ιταλικής κουζίνας.. η μαγεία της γεύσεως!!! (βίντεο)

Τα περίφημα σοφιτσίνι (sofficini), από την Ιταλική Κουζίνα.
Sofficini σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει τρυφερούλια, μαλακούτσικα.   Δείτε παρακάτω αναλυτικά την συνταγή.

Δυο λόγια για τα σοφιτσίνι

Δεν πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή αλλά για βιομηχανοποιημένο προϊόν της εταιρείας Findus, της γνωστής από τα fish sticks Captain Iglo.[sociallocker]

Πρόκειται για ένα είδος μικρών καλτσόνε (ή παντζερόττι) με γέμιση τυρί που λιώνει και αλλαντικά ή σπανάκι, τα οποία είναι παναρισμένα και τηγανίζονται ή ψήνονται στον φούρνο όπως και τα fish sticks. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι το κέλυφος τους είναι πολύ μαλακό και λιώνει στο στόμα, καθώς δεν είναι το γνωστό , αλλά ένα είδος ρούξ (roux). Αγαπημένα ιδίως των μικρών παιδιών, αλλά και των μεγάλων, από το 1975 που λανσαρίστηκαν στην αγορά, έχουν εμπλουτιστεί με διάφορες γεύσεις και αποτελούν ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα της εταιρείας. Η μαύρη αλήθεια είναι ότι το βιομηχανοποιημένο προϊόν – όπως και τα περισσότερα ανάλογα προϊόντα – δεν είναι ακριβώς υγιεινό και δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να διαλέγει ένας γονιός για την διατροφή των παιδιών του, οι αναλογίες των φυσικών πρώτων υλών είναι πολύ μικρές και φυσικά όλο το υπόλοιπο είναι χημεία και κορεσμένα λιπαρά… Προσωπική μου επιλογή να κρατάω μακρυά από την κουζίνα μου τέτοιου είδους προϊόντα, προσπαθώντας να κλείνω μάτια, αυτιά αλλά και το στόμα, στις σειρήνες της εύκολης και γρήγορης λύσης στο φαγητό, της ιδιαίτερα νόστιμης γεύσης (αποτέλεσμα ενισχυτικών γεύσης..) αλλά και της εκάστοτε μόδας που επιβάλλεται από την διαφήμιση.

Όταν όμως επιχειρούμε να φτιάξουμε τα ίδια προϊόντα στο σπίτι, με τα δικά μας φυσικά υλικά, το πράγμα αλλάζει! Έτσι δεν θα έχανα με τίποτε την πρόταση της Francesca, καθώς τα σπιτικά σοφιτσίνι ήθελα από καιρό να τα δοκιμάσω. Πολύ εύκολα να φτιαχτούν, υπέροχα σε γεύση, δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Εκανα μια μικρή προσθήκη στην ζύμη και συμπλήρωσα μία κουταλιά βούτυρο. Προτίμησα μια γέμιση ελαφριά και ουδέτερη, έτσι χρησιμοποίησα μόνο μοτσαρέλλα, την στεγνή που είναι για μαγείρεμα (mozzarella da cucina) και καπνιστή μπριζόλα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε την γέμιση με σαλαμάκι, πιο πικάντικα τυριά, μπεσαμέλ, σάλτσα πίτσας ή και σπανάκι. Στο πανάρισμα δεν έβαλα παρμεζάνα αλλά και έτσι ήταν πολύ νόστιμα! Με την συγκεκριμένη δόση και στις διαστάσεις που τα έφτιαξα εγώ, βγαίνουν 16-17 σοφιτσίνι. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε 1-2 μέρες στο ψυγείο ή να τα καταψύξετε. Πριν τα καταψύξετε θα τα πανάρετε κανονικά και δεν χρειάζεται να τα αποψύξετε για να τα τηγανίσετε.

Δοκιμάστε τα κι εσείς, αξίζει τον κόπο!

Δόση : 15-20 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο

Υλικά
για την ζύμη : 1 φλ. γάλα φρέσκο πλήρες,
1 φλ. αλεύρι γοχ.,
1 κ.σ. βούτυρο,
1 γερή πρέζα αλάτι.
Για την γέμιση:

1 φλ. (περίπου 75 gr) μοτσαρέλα για μαγειρική (mozzarella da cucina) κομμένη σε μικρά κομματάκια
4 φέτες μπριζόλα καπνιστή.
για το πανάρισμα:

1 αυγό,
τριμμένη φρυγανιά.

Προετοιμασία :
Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις φουσκώσει και πάει να βράσει  κατεβάστε το από την φωτιά, προσθέστε το βούτυρο, το αλάτι και το αλεύρι όλο μαζί. Αναμειγνύετε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα και αφήστε το να γίνει χλιαρό. Ρίξτε το ζυμαράκι στην επιφάνεια εργασίας, και δουλέψτε το μέχρι να γίνει ομοιογενές και ελαστικό. Μαζέψτε το σε μία μπάλα, τυλίξτε το με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει τελείως.
Ψιλοκόψτε την μοτσαρέλα και το αλλαντικό και αναμείξτε τα. Όπως σας είπα και στην εισαγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά και αλλαντικά της επιλογής σας.
Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την ζύμη σε ένα φύλλο πάχους περίπου 0,3 mm. Κόψτε το σε δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκ., εγώ χρησιμοποίησα ένα φλιτζάνι και βγήκαν κατά τι μικρότεροι.
Τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση επάνω σε κάθε δίσκο, διπλώστε τον σε μισοφέγγαρο και πιέστε τις άκρες να σφραγίσουν.
Χτυπήστε το αυγό. Περάστε τα σοφιτσίνι πρώτα από το αυγό και έπειτα από την φρυγανιά. Διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα τηγανίσετε.
Βάλτε λίγο σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά και τηγανίστε τα σοφιτσίνι, μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή, θέλουν πολύ σύντομο τηγάνισμα, αρπάζουν πολύ εύκολα!
Όπως είπαμε, αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να τα ψήσετε και στον φούρνο, στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, και αφού τα αλείψετε με λίγο λαδάκι με ένα πινέλο.
Σερβίρετε τα αμέσως, όσο είναι ζεστά και το τυράκι κάνει κλωστές, είναι πραγματικά υπέροχα!

πηγή

[/sociallocker]