Τα παιδιά μας και το κλιματιστικό… όσα πρέπει να ξέρουμε!!

Τώρα το καλοκαίρι υπάρχουν μέρες που η ζέστη είναι ανυπόφορη καθώς η θερμοκρασία σκαρφαλώνει ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η χρήση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη κάποιες ώρες την ημέρα. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει μωράκι; Επιτρέπεται η χρήση του ή απαγορεύεται; Εμείς απευθυνθήκαμε σε ειδικούς προκειμένου να μας πουν τη γνώμη τους. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται σωστά. Πώς θα γίνει αυτό;

1. Πριν ανοίξετε το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση από κάποιον ειδικό. Είναι το Α και το Ω.
2. Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας, τόσο της δικής σας όσο και του μωρού σας.
3. Προτιμήστε φίλτρα υψηλής απόδοσης. Μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά πιο σημαντική είναι η υγεία σας.
4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό.
5. Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην «χτυπά» το μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
6. Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
7. Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
8. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το μωρό.
9. Σε ό,τι αφορά τα ρούχα, ο κανόνας είναι ότι το μωρό χρειάζεται να είναι λίγο πιο ζεστά ντυμένο απ’ ό,τι εσείς.
10. Αν θέλετε να αφήστε το κλιματιστικό όλο το βράδυ αναμμένο στο χώρο που κοιμάται το μωρό, (αν και αυτό δεν πρέπει να γίνεται-παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όπου υπάρχει κύμα καύσωνα) αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το μωρό με ένα σεντονάκι ή κουβερτάκι.

πηγή: http://www.glikaxamogela.gr