Τα σχολεία ανοίγουν με παρατράγουδα; Τα κενά, τα θρησκευτικά, τα ολοήμερα, η απεργία.

Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Κόρινθο όπου βρέθηκε σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας – Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

Συγκεκριμένα η υπουργός υπογράμμισε ότι, «έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, αυτή είναι απόλυτη δέσμευση του υπουργείου συλλογικά και του υπουργού Παιδείας του κ. Φίλη προσωπικά».

Ακόμη πρόσθεσε πως, «ήδη τα βιβλία βρίσκονται στις θέσεις τους, οι αποσπάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ο πίνακας των αναπληρωτών, άρα πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κι όλα τα σχολεία θα ανοίξουνε».

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι, «επιτέλους μετά από 27 χρόνια μια κυβέρνηση, αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό το έκανε πραγματικότητα. Δηλαδή να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο 246 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος».

Επιπλέον η κα Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι, «παρά τις φωνές, παρά την επίθεση που υπέστη αυτή η κυβέρνηση και την υπέστη για το αυτονόητο, αυτό που γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, επιτέλους έγινε πραγματικότητα».

Απεργία δασκάλων στις 15 Σεπτεμβρίου. Τα κενά, τα θρησκευτικά, τα νηπιαγωγεία

Θερμά φαίνεται να ξεκινάει και η φετινή σχολική χρονιά, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία στις 15 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας για το νέο τύπο ολοήμερου στην προσχολική αγωγή.

Η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι «διαλύει το ολοήμερο νηπιαγωγείο», ότι επιβάλλει 25ωρο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του νηπιαγωγείου και ότι δεν προχωρά σε καμία επίλυση των τεράστιων κτιριακών προβλημάτων.

Χαρακτηρίζει, επίσης, «επικοινωνιακού χαρακτήρα» την εξαγγελία για επέκταση και γενίκευση του θεσμού του ολοήμερου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα «συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ υποβαθμίζει, δίχως αιδώ, τον παιδαγωγικό και αντισταθμιστικό ρόλο του ολοήμερου νηπιαγωγείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Εξάλλου, σχετική συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η Ομοσπονδία στα γραφεία της την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας  στην Βουλή επανέλαβε χθες την εκτίμηση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν εφέτος για πρώτη φορά χωρίς κενά και εξήγγειλε γιγαντιαίο κύμα προσλήψεων 20.800 αναπληρωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όπως είπε, θα φτάσουν εξαρχής στα σχολεία ώστε να μην υπάρξουν πολλά κενά. Και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποκινεί ένα «κηδεμονευόμενο συνδικαλισμό», με στόχο να δημιουργηθούν προβλήματα καθυστερήσεων και πως έχει ανάγει σε μητέρα των μαχών το άνοιγμα των σχολείων, ενώ είναι κέρδος για όλη την κοινωνία η επιστροφή στην κανονικότητα. Επιπλέον, ο Νίκος Φίλης προανήγγειλε νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών μέχρι τα Χριστούγεννα, 9.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδική αγωγής και 400 προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ήδη βρίσκονται στα σχολεία και περιμένουν τους μαθητές 24 εκατομμύρια σχολικά βιβλία.

“Το θέμα των διορισμών, που αφορά το μόνιμο καθεστώς, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και θα το συζητήσουμε ως Υπουργείο συντόμως από τον Νοέμβριο για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σαφές, δίκαιο σύστημα, κατά τη γνώμη μας, προκειμένου να υπάρξουν μαζικοί διορισμοί. Άρα, θα συζητήσουμε το θέμα αυτό και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης βεβαίως θα ληφθούν υπ’ όψιν και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των πτυχιούχων των δύο παιδαγωγικών σχολών ειδικής αγωγής.Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να φοβόμαστε. Έχουμε αποδείξει ότι συζητούμε, ότι λύνουμε προβλήματα και δεν δημιουργούμε. Έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν να προχωρήσουμε και σε ένα σύστημα μόνιμων διορισμών τον Σεπτέμβριο του 2017. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ήδη από τα Χριστούγεννα.Πέρυσι θέλαμε να έχουμε αυτήν τη δυνατότητα των μόνιμων διορισμών για τον Νοέμβριο του 2016. Δεν έγινε δυνατό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση. Τώρα έχει τελειώσει και προχωρούμε.” σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ

Στις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις Φίλη, ο τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε ότι μόνο από τις διάφορες μειώσεις ωραρίων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, το υπουργείο Παιδείας εξοικονόμησε 9.500 εκπαιδευτικούς! «Αν μειώνατε κι άλλο τις ώρες θα εξοικονομούσατε περισσότερους για να πανηγυρίσετε ότι θα καλύψετε τα κενά. Αλλά είναι πρόκληση αυτό να το βαφτίζετε αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Όλα αυτά γίνονται σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης, καθώς επιπλέον αυξάνονται τα μονόωρα μαθήματα (βιολογία, γεωγραφία κ.λπ) και όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, μία ώρα ίσον καμία» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παρά τις επαναλαμβανόμενές διαβεβαιώσεις Φίλη, ούτε οι εκπαιδευτικοί έχουν πειστεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα, ΟΛΜΕ και Διδασκαλική Ομοσπονδία οργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση σε όλα τα λειτουργικά κενά, στήριξη της ειδικής αγωγής, επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστήμων και πληροφορικής, κ.α.

Αλλάζει από φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά ότι η επικείμενη αλλαγή θα πραγματοποιηθεί ώστε τα Θρησκευτικά «να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας».

«Θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων ότι από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευμάτων. Άκουσα μία τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, προ μηνός σε μία τηλεοπτική εκπομπή, που είπε ότι συμφωνεί να αλλάξει το πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία. Το πρόγραμμα που έχουμε έτοιμο ως ΙΕΠ προέκυψε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους. Η απόφαση βεβαίως  είναι της πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο.

Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας. Ελπίζουμε συντόμως να παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα της επιμόρφωσης των θεολόγων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας δίνοντας το στίγμα της αλλαγής.

Τη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα ρυθμίζει τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολείων όλης της χώρας στη νέα σχολική χρονιά 2016-2017, εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «ήδη, η τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά, όμως τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και η εργασία των 9.500 σχολικών καθαριστριών, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι για μια ακόμα φορά στον αέρα. Πέρυσι υπήρχε το “άλλοθι” της προεκλογικής περιόδου… φέτος, όμως πως “δικαιολογείται” η καθυστέρηση; Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: Γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς».

Η ΟΙΥΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι απαιτεί:

– Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

– Άμεση έκδοση από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, της απόφασης για την καθαριότητα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017. Να μην μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαρισμό.

– Καταβολή του 10% των αποδοχών, που αυθαίρετα και χωρίς καμία λογική έχουν υφαρπάξει.

– Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

«Ο αγώνας μας για καθαρά σχολεία συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Καταργήθηκε ή όχι η πρωινή προσευχή στα σχολεία;

Αλαλούμ επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πρωινή προσευχή στα σχολεία. Καταργήθηκε επισήμως από το υπουργείο Παιδείας ή όχι;

Στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας, δεν αναφέρεται ότι καταργείται η πρωινή προσευχή, ωστόσο δεν υπάρχει και κάποια αναφορά σε αυτή.

Δηλαδή, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι: «το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς–συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα».

Στην περσινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας όμως αναφερόταν το εξής:

«Πρωινή Προσευχή – ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α ́), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στην φετινή εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.». τι σημαίνει αυτό;

Στο προεδρικό διάταγμα που ισχύει και σήμερα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Πρωινή προσευχή – σημαιοστολισμός.

Α. πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν.

σχολειο

Πηγή: www.madata.gr