Τι αλλάζει στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας το 2017… Γίνεται ένα από τα ομορφότερα της Αθήνας!!

Σε ποιοτική αναβάθμιση ενός από τα πιο δημοφιλή αστικά άλση της Αττικής, αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση των τελευταίων ετών καθώς η μελέτη περιλαμβάνει τη φύτευση κενών σημείων, την ενίσχυση του δασικού χαρακτήρα του άλσους, την κατεδάφιση του από 20ετίας εγκαταλελειμμένου ζωολογικού κήπου και τη βελτίωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και την Περιφέρεια Αττική και σκοπός της είναι η προστασία, διαχείριση και αναβάθμιση του άλσους της Φιλαδέλφειας.

Ο δήμος εκπόνησε τη μελέτη για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τις απαραίτητες επεμβάσεις στο άλσος, ενώ η περιφέρεια θα τις χρηματοδοτήσει με 800.000 ευρώ.

Αναβαθμίζεται το άλσος Φιλαδελφείας - Τι προβλέπει το σχέδιο - Κεντρική Εικόνα

Το άλσος έχει έκταση 423 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε το 1914-1915, κατόπιν αποψιλώθηκε στην περίοδο της Κατοχής και ξαναδημιουργήθηκε με αναδασώσεις το 1948 και 1965-1966. Όπως όλοι οι ελεύθεροι χώροι της πρωτεύουσας, έγινε αντικείμενο πιέσεων και τελικά απώλεσε τμήματά του για την κατασκευή κατοικιών, εκκλησίας, καφετέριας και άλλων χρήσεων, νόμιμων ή μη. Ενδιαφέρον είναι ότι η κυριότερη από τις αυθαίρετες χρήσεις, μια καφετέρια που είχε κριθεί κατεδαφιστέα από το ΣτΕ, νομιμοποιήθηκε το 2012 με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από το 1985 έως το 1997, το άλσος φιλοξένησε και ζωολογικό κήπο, με τελευταίους «ενοίκους» κυρίως άρρωστα ή κατασχεθέντα ζώα.

Οι τελευταίες μεγάλες δενδροφυτεύσεις στο άλσος έγιναν το 1994-1995, ενώ σε μικρότερη κλίμακα γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Το 2014 με ειδική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος το άλσος «απώλεσε» έξι στρέμματα για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Την εξέλιξη αυτή αρνήθηκε να «αναγνωρίσει» ο δήμος (που είχε σοβαρές αντιρρήσεις για το όλο εγχείρημα) συμπεριλαμβάνοντας τα 6 στρέμματα στη μελέτη ανάπλασης του άλσους. Ως αποτέλεσμα, η περιφέρεια αρνήθηκε να εγκρίνει τη μελέτη και ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο όμως τελικά δικαίωσε το υπουργείο (και, κατά συνέπεια, την ΑΕΚ). Σύμφωνα με τη μελέτη, στο άλσος θα κατεδαφιστούν παλαιές ανενεργές εγκαταστάσεις, όπως ο κλειστός ζωολογικός κήπος και θα υποκατασταθούν με βλάστηση. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης του εδάφους και αναβάθμισης της βλάστησης, καθώς και νέες φυτεύσεις κενών σημείων (περί τα 27 στρέμματα). Συνολικά θα φυτευθούν 1.500 δέντρα και 3.700 θάμνοι σε όλο το άλσος.

πηγή: www.athensmagazine.gr