Το τεστ του κύβου…. πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;

Πόσο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου; Ποια είναι η γνώμη σου για το φιλικό σου περίγυρο και πώς βιώνεις τη σχέση με τον αγαπημένο σου; Δοκίμασε να συγκεντρωθείς στον τρόπο που αισθάνεσαι όταν περιγράφεις τις εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό. Για παράδειγμα τα χρώματα ή οι υφές του πρέπει να έχουν να κάνουν με υλικά και αποχρώσεις που σου προκαλούν αντίστοιχα συναισθήματα χαλάρωσης, θυμού, ανησυχίας ή ό, τι άλλο αισθάνεσαι.

Σημειώστε τις απαντήσεις που δίνετε στο παρακάτω σενάριο και δείτε τι σημαίνουν οι απαντήσεις σας.

1. Περπατάς σε μια έρημο και μπροστά σου εμφανίζεται ένας κύβος!

Πόσο μεγάλος είναι ο κύβος;
Ποιο είναι το χρώμα του και πως σε κάνει να αισθάνεσαι;
Πόσο μακριά από εσένα βρίσκεται;
Είναι ο κύβος διάφανος; Μπορείς να δεις τι περιέχει στο εσωτερικό του;
Πόσο μεγάλος είναι ο κύβος συγκριτικά με το περιβάλλον και την έρημο;
2. Στο οπτικό σου πεδίο υπάρχει μια σκάλα.

Η σκάλα αυτή στηρίζεται στον κύβο ή αντίθετα στηρίζει τον κύβο;
Τι χρώμα έχει και από τι υλικό είναι κατασκευασμένη;
Ποια είναι η αίσθηση/εντύπωση που σου αφήνει;
Υπάρχει απόσταση μεταξύ της σκάλας και του κύβου;
3. Στο πλάνο βρίσκεται ένα άλογο

Σε τι απόσταση από τον κύβο το βλέπεις;
Ποιο είναι το χρώμα του;
Τι εντύπωση σου δίνει;
Είναι το άλογο σελωμένο και δεμένο ή ελεύθερο;
4. Το σκηνικό περιλαμβάνει και μια καταιγίδα

Σε τι απόσταση από το σημείο που βρίσκεται ο κύβος βλέπεις τον «άσχημο καιρό»;
Πρόκειται για μεγάλη ή μικρή καταιγίδα;
Την βλέπεις να μένει στο σημείο ή να είναι περαστική;

5. Τέλος σε κάποιο σημείο της ερήμου βρίσκονται και λουλούδια
Πόσα λουλούδια βλέπεις;
Που βρίσκονται σε σχέση με τον κύβο;
Τι χρώμα έχουν τα λουλούδια και τι συναισθήματα σου προκαλούν;


Απαντήσεις


Ο Κύβος

O κύβος αντιπροσωπεύει τον ίδιο σου τον εαυτό. Η εικόνα που έχεις για εκείνον αντανακλά στον τρόπο που φαντάζεσαι τον εαυτό σου. Η απόσταση που προβάλεις ανάμεσα σε εσένα και τον κύβο είναι αντιπροσωπευτική της ικανότητάς σου να κατανοείς σε βάθος την προσωπικότητά σου. Αν λοιπόν ο κύβος βρίσκεται πολύ μακριά σου, τότε νιώθεις κι εσύ απομακρυσμένος από τον εσωτερικό εαυτό σου.

Αν πάλι ο κύβος είναι διάφανος, τότε πιθανότατα επιτρέπεις στους ανθρώπους να δουν μέσα σου. Ο κόσμος γύρω σου μπορεί να διαβάσει εύκολα τις σκέψεις σου.

Το μέγεθος του κύβου εξηγεί αυτό που λέμε “πόσο μεγάλη ιδέα έχεις” για τον εαυτό σου. Όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο πιο τεράστιο είναι και το εγώ σου. Ένας μικρός κύβος εξηγεί πως αναγνωρίζεις πως αποτελείς απλά ένα κομμάτι του κόσμου και υπάρχουν πολλά άλλα πέρα από τον εαυτό σου.

H Σκάλα
Η σκάλα αντιπροσωπεύει τους φίλους σου. Αν η σκάλα στηρίζεται πάνω στον κύβο, τότε έχεις πολλούς φίλους που στηρίζονται πάνω σου. Αν πάλι είναι η σκάλα που υποστηρίζει τον κύβο, τότε είσαι εσύ εκείνη που εναποθέτει πολλά και σημαντικά ζητήματα στους φίλους σου.

Όπως καταλαβαίνεις η απόσταση από τη σκάλα, δηλώνει το πόσο κοντά αισθάνεσαι με τους φίλους σου. Φυσικά και τα συναισθήματα που σου προκαλεί η σκάλα (χρώμα και υλικό) είναι αντιπροσωπευτικά του τρόπου που αισθάνεσαι για τους φίλους σου.

Το άλογο
Το άλογο είναι ο σύντροφος, ο εραστής, αυτός ο ένας. Αν το άλογο βρίσκεται κοντά στον κύβο, τότε έχετε στενή σχέση. Αν μάλιστα το άλογο είναι δεμένο και σελωμένο, τότε θέλεις να έχεις τον έλεγχο στη σχέση. Όλη η εικόνα που έχεις για το άλογο, αντικατοπτρίζει την εντύπωση που έχεις από τον σύντροφό σου.

H Καταιγίδα
Η καταιγίδα είναι τα εμπόδια στη ζωή σου. Αν η καταιγίδα εμφανίζεται κοντά, τότε έχεις την τάση να αναμένεις πάντα δυσκολίες και προβλήματα στη ζωή σου. Αν πάλι η καταιγίδα είναι μικρή, τότε αυτό σημαίνει πως έχεις σχετικά μικρά εμπόδια στο διάβα σου. Τέλος, αν η εικόνα που σχηματίζεις είναι πως η καταιγίδα είναι παροδική, τότε έχεις την αίσθηση πως οι δυσκολίες θα περάσουν…

Τα λουλούδια
Τα λουλούδια είναι η εικόνα που έχεις για τους απογόνους σου. Ανάλογα λοιπόν με το πλήθος των λουλουδιών μπορεί να φαίνεται και η επιθυμία σου για πολλά, ένα ή και κανένα παιδί. Αν το λουλούδι είναι κοντά, τότε αυτό σημαίνει πως είσαι/θα είσαι κοντά στα παιδιά σου. Και πάλι το συναίσθημα που σου προκαλούν τα λουλούδια εξηγεί τα συναισθήματα που έχεις/θα έχεις για τα παιδιά σου.

πηγή: http://www.zougla.gr