Υπερηχογράφημα: χρήσιμη μη επεμβατική διαδικασία για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του εμβρύου (φωτογραφίες).

Η αξία του υπερηχογραφήματος για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.

 

Το υπερηχογράφημα δίνει την πρώτη εικόνα του μωρού σας και παράλληλα βοηθά στην αξιολόγηση της ανάπτυξης του εμβρύου από τις πρώτες ημέρες της σύλληψης μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης. Για εσάς μπορεί να έχει συναισθηματική αξία αλλά το υπερηχογράφημα βοηθά τον γιατρό σας να βεβαιώνεται ότι όλα εξελίσσονται καλά.

 
Το ειδικό μηχάνημα (υπερηχοτομογράφος), χρησιμοποιώντας τα ηχητικά κύματα αναπαράγει εικόνες του εμβρύου και των εσωτερικών οργάνων του, του πλακούντα και του αμνιακού σάκου. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να αντλήσει πληροφορίες σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου και κάνει μετρήσεις ώστε να υπολογίσει το ύψος και το βάρος του μωρού σας.
Η διαδικασία με την οποία πραγματοποιείται η εξέταση είναι απλή και εντελώς ανώδυνη. Ο γιατρός, αφού απλώσει στην κοιλιά σας ένα τζελ, ώστε να εφάπτεται σωστά η κεφαλή του μηχανήματος (ηχοβολέας) με το δέρμα, κινεί τον ηχοβολέα ελέγχοντας στην οθόνη και αποθηκεύοντας τις εικόνες. Κατά μέσο όρο, μία εξέταση με υπέρηχο διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.
Το υπερηχογράφημα είναι μη επεμβατική διαδικασία και όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένους γιατρούς, δεν προκαλεί καμία βλάβη στη μητέρα ή το έμβρυο. Εάν είστε έγκυος θα χρειαστεί να κάνετε υπερηχογράφημα κατά την 6η και της 11η εβδομάδα με σκοπό να ερευνηθεί ο αριθμός των εμβρύων, η θέση τους, η ηλικία της κύησης και εκτιμάται η βιωσιμότητά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται με κολπικό υπέρηχο που σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης δίνει καλύτερες εικόνες.
Κατά τη 14 εβδομάδα κύησης κάνετε ένα δεύτερο υπέρηχο προκειμένου να δει ο γιατρός σας τη θέση του πλακούντα, την ανάπτυξη των οργάνων και να ελέγξει τυχόν ανωμαλίες. Επιπλέον, γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχοτομογράφου μια ειδική μέτρηση που ονομάζεται «αυχενική διαφάνεια» και ο υπέρηχος αυτός συνδυάζεται με εξέταση αίματος, που εκτιμά την πιθανότητα ύπαρξης γενετικών ανωμαλιών, όπως το Σύνδρομο Down (PAPP-A test). Ανάμεσα στην 20η και 24η εβδομάδα κάνετε το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, στο οποίο γίνεται λεπτομερής έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου και ανιχνεύονται τυχόν ανωμαλίες στην ανατομία του. Επίσης αυτό το υπερηχογράφημα δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Και ενώ πλησιάζει ο χρόνος που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας θα κάνετε το επόμενο απαραίτητο υπερηχογράφημα, που πρέπει να γίνει μεταξύ 28ης και 32ης εβδομάδας. Ο υπέρηχος αυτός συνδυάζεται με Doppler, μια εξέταση που πάλι μέσω ηχητικών κυμάτων ελέγχει τη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και του πλακούντα.