Όλα όσα θέλεις να μάθεις…. σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων.

Την ακούς όλο και πιο συχνά πλέον ως μέθοδο παράτασης της γυναικείας γονιμότητας. Είναι όμως τόσο ιδανική μέθοδος όσο ακούγεται; Μπορεί να διασφαλίσει ότι θα γίνεις οπωσδήποτε μαμά, ακόμα κι αν τελικά δεν καταφέρεις να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΕΜΒΙΟ είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να σου λύσει όλες τις απορίες. 

Ποιες γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν την κατάψυξη ωαρίων;

Εκτός από τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία – η οποία ως γνωστό μπορεί να πλήξει αρνητικά τη γονιμότητά τους-, κάθε γυναίκα, η οποία δεν αναμένεται σύντομα να κάνει παιδί γιατί δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή επειδή χρειάζεται ν’ αναβάλλει τη μητρότητα λόγω σπουδών και καριέρας, καλό θα ήταν να συζητήσει με τον γιατρό της αυτή την εναλλακτική, που εξασφαλίζει μια παράταση της γονιμότητας, η οποία στις γυναίκες αρχίζει να φθίνει ήδη από τα 35. Επίσης, μια γυναίκα που έχει κληρονομικό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, για παράδειγμα η μητέρας της είχε μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να έχει κατά νου αυτή τη μέθοδο.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να καταψύξει τα ωάρια της μια γυναίκα;

Είναι σημαντικό να μην περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν δηλαδή η γονιμότητά της θα έχει ήδη φθίνει, πράγμα που ισχύει ιδιαίτερα μετά τα σαράντα.  Όσο πιο μεγάλη είναι σε ηλικία τόσο μειώνεται και ο αριθμός αλλά και η ποιότητα των ωαρίων. Η πιο κατάλληλη ηλικία για μια γυναίκα για να κάνει κρυοσυντήρηση των ωαρίων της είναι η ηλικία κάτω από 38 ετών, χωρίς όμως να είμαστε εντελώς απόλυτοι σε αυτό.  Σε αυτές τις ηλικίες, όμως, είναι πιο αυξημένες οι πιθανότητες και να καταψυχθούν περισσότερα ωάρια αλλά και η ποιότητά τους να οδηγήσει σε επιτυχή γονιμοποίηση αργότερα.

Αν έχει περάσει την ηλικία αυτή, είναι μάταιο να προχωρήσει στη διαδικασία;

Δεν θα έλεγα ότι είναι μάταιο. Απλά μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Εξάλλου, ακόμα και ένα ωάριο να γονιμοποιηθεί και να έχουμε εγκυμοσύνη θεωρείται επιτυχία. Απλά είναι σημαντικό να ξέρουν οι γυναίκες πότε η μέθοδος της κατάψυξης μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία;

Η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αφού γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις, ώστε να αξιολογηθεί η γονιμότητά της, ακολουθεί σύντομη θεραπεία, ώστε να παράγει αριθμό ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια με τη διαδικασία της ωοληψίας θα συλλεχθούν. Κατόπιν τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης, που είναι μια νέα μέθοδος που εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, όταν τα ωάρια χρειαστεί ν’ αποψυχθούν και ξεκινήσει η διαδικασία της γονιμοποίησης στον χρόνο που θα επιλέξει η γυναίκα. Στη συνέχεια γίνεται η εμβρυομεταφορά , που καλώς εχόντων οδηγεί στην εγκυμοσύνη.

Αναφέρατε τη μέθοδο της υαλοποίησης, θέλετε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτήν; 

Πρόκειται για μια από τις πιο επαναστατικές μεθόδους που εφαρμόζει η σύγχρονη επιστήμη. Η μέθοδος ταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων, που αλλιώς ονομάζεται υαλοποίηση , έλυσε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε μέχρι πρότινος στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επειδή τα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, με τις συμβατικές μεθόδους κρυοσυντήρησης δημιουργούνταν κρύσταλλοι στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας βλάβες στα ωάρια κατά την απόψυξή τους.  Με τη μέθοδο της υαλοποίησης γίνεται κατάψυξη με  πολύ γρήγορο ρυθμό, πράγμα που μειώνει σημαντικά τη δημιουργία κρυστάλλων. Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει τη σιγουριά της βιωσιμότητάς τους έως τη στιγμή της απόψυξής τους. Το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων με αυτή τη μέθοδο φτάνει το 90%.

Είπατε ότι εκτός από ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν και έμβρυα…

Πράγματι! Μια γυναίκα που έχει ήδη κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση κι έχει ήδη αποκτήσει παιδί, μπορεί να καταψύξει τα έμβρυα που έχουν προκύψει, ώστε να αποκτήσει και δεύτερο ή τρίτο παιδί όποτε θελήσει, χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσει ξανά τα πρώτα στάδια της διέγερσης ωοθηκών με τη λήψη φαρμάκων για την παραγωγή ωαρίων και της ωοληψίας. Ουσιαστικά δηλαδή προχωρά απευθείας στην εμβρυομεταφορά. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία, επειδή απέτυχε η εξωσωματική. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ο δρόμος είναι πιο σύντομος.

Για πόσο διάστημα μπορούν να συντηρηθούν τα ωάρια στην κρυοσυντήρηση;

Περίπου δέκα χρόνια. Το σημαντικό είναι όμως μια γυναίκα να μην αναβάλει την απόφαση να γίνει μητέρα, επειδή έχει κρυοσυντηρημένα ωάρια. Θα πρέπει να θυμάται ότι όσο πιο μικρή είναι σε ηλικία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί. Αντίθετα, όσο αυξάνουν τα χρόνια της, αυξάνονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να αποτρέψουν μια εγκυμοσύνη, ακόμα και με εξωσωματική.

Τα μωρά που γεννιούνται από κρυοσυντηρημένα ωάρια είναι υγιή;

Η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως ακριβώς ισχύει και για τα υπόλοιπα παιδιά, που γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

πηγή: http://www.iefimerida.gr