75 πανέξυπνα “κόλπα” που μας δίνουν λύσεις… στην μαγειρική και στην ζαχαροπλασική μας!!

  • Αν το κρέας που βράζετε παραμένει πολύ σκληρό, ρίξτε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
  • Για να αποφύγετε δυσάρεστες οσμές, μπορείτε να ρίξετε στο νερό μισό λεμόνι ή μια φέτα ψωμί.
  • Το χταπόδι μαλακώνει εάν ρίξετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.
  •  Για να φτιάξετε σπυρωτό ρύζι προσθέστε στη διάρκεια του βρασμού 3-4 σταγόνες λεμονιού.
  • Βάλτε το ζωμό στο ψυγείο. Όταν τον βγάλετε θα έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα στρώμα από παγωμένο λίπος, το οποίο στη συνέχεια μπορείτε πολύ εύκολα να αφαιρέσετε.
  • Αν η ζύμη σας κολλάει όταν προσπαθείτε να ανοίξετε φύλλο, βάλτε τη για λίγο στο ψυγείο τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη.
  • Για να κάνετε πιο γευστική και τραγανή τη σπιτική σας πίτσα, βάλτε στη ζύμη λίγη ζάχαρη.
  • Αν γίνει ο πουρές αραιός προσθέστε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνεχίστε λίγο ακόμη το βράσιμο. Αν γίνει πολύ πηχτός, αραιώστε τον με λίγο γάλα.
  • Εάν αγοράσατε αβοκάντο που δεν είναι τόσο ώριμα, τυλίξτε τα σε εφημερίδες και αφήστε τα στο δωμάτιο.
  • Βράστε νερό με γάλα και αλάτι και περιχύστε τη. Μετά βάλτε τη σε δοχείο που κλείνει ερμητικά.
  • Διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο. Εάν έχουν πάρει υγρασία, βάλτε τα για 5 λεπτά στο φούρνο για να γίνουν και πάλι τραγανά.
  • Πριν το στύψετε, κυλήστε το πιέζοντάς το με δύναμη σε σκληρή επιφάνεια. Επίσης πριν το στύψετε, μπορείτε να το βάλετε σε ζεστό νερό.
  • Χρησιμοποιείστε φρέσκα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεχωρίστε πολύ προσεκτικά τον κρόκο από τα ασπράδια. Αν τυχόν σπάσει κρόκος μέσα στα ασπράδια, τότε η μαρέγκα δεν θα πετύχει. Επίσης κατά το χτύπημα ρίξτε τους μερικές σταγόνες λεμόνι ή λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγες σταγόνες ξύδι.
  • Βάλτε το σκόρδο στο φαγητό σας στην αρχή για πιο απαλή γεύση ή στο τέλος για πιο έντονη γεύση και μυρωδιά.
     
  • Η αμμωνία στα γλυκά σας μπορεί να αντικατασταθεί με Μπέϊκιν Πάουντερ.
  • Εάν δεν θέλετε να λιώσετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τότε χρησιμοποιείστε το φούρνο μικροκυμάτων. Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια ή αγοράστε ένα φάκελο Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Βάλτε τη σε μπολ και ζεστάνετέ την στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Κατόπιν ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα.
  • Θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από το ψυγείο. Επίσης βάλτε μέσα στο νερό που βράζει ένα κουταλάκι.
  • Την ώρα που βράζουν ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο ξύδι.
  • Σε μεσαία θερμοκρασία για τηγανητά που περιέχουν πολύ νερό, όπως πατάτες και άλλα λαχανικά
  • Σε υψηλή θερμοκρασία για αλευρωμένα ή βουτυρωμένα τρόφιμα
  • Σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.λπ.
  • Τα μπιφτέκια και τα κρέατα χρειάζονται δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια στο τέλος.
     
  • Αφήστε τις πατάτες μισή ώρα πασπαλισμένες με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια τις στεγνώνετε σε πετσέτα και τις τηγανίζετε.
  •  Ρίξτε στο μίγμα του αλευριού μια πρέζα αλάτι.
  • Αν θέλετε να προσθέσετε κρέμα γάλακτος σε φαγητό που περιέχει σάλτσα ντομάτας, για να μην κόψει προσθέστε σταδιακά τη σάλτσα στην κρέμα γάλακτος και όχι το αντίθετο ή προσθέστε στην κρύα κρέμα γάλακτος λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ. Στη συνέχεια χτυπήστε καλά το μίγμα, ρίξτε το στο φαγητό και ανακατέψτε καλά.
  • Ρίξτε πάνω στο κοτόπουλο χυμό πορτοκάλι και βάλτε στην κοιλιά του μισό λεμόνι ή πορτοκάλι και φύλλα από φασκόμηλο.
  • Βουτήξτε τα πιάτα ή τα μπολ σε κρύο νερό πριν βάλετε μέσα την κρέμα.
     
  • Περνάτε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ζελέ και βυθίζετε για μερικά δευτερόλεπτα τη φόρμα σε βραστό νερό.
  • Ρίχνετε σε ένα μπολάκι κουβερτούρα σε κομμάτια και χλιαρό γάλα ή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η γκανάζ να αποκτήσει λεία, ομοιόμορφη και γυαλιστερή δομή.
     
  • Μπορείτε να σώσετε την κομμένη μαγιονέζα σας σε μπεν μαρί: βάζετε σε μπολ ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, πιπέρι και αλάτι. Κατόπιν, προσθέτετε την μαγιονέζα σιγά-σιγά, χτυπώντας το μίγμα μέχρι να πήξει.
  • Ρίξτε μέσα ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού και λίγο λάδι. Το ψωμί θα απορροφήσει το πολύ ξύδι και μετά μπορείτε θα το αφαιρέσετε.
  • Για να μην σκληρύνει το κρέας ή το κοτόπουλο ρίξτε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος.
  • Αν χρησιμοποιείτε λευκό κρασί, λεμόνι ή τοματοχυμό όταν μαγειρεύετε, μπορείτε να τα βάλετε σε παγοκύστες. Έτσι όταν θα τα χρειαστείτε, θα ρίχνετε ένα παγάκι από αυτά στο φαγητό.

    Αν θέλετε να έχετε εντυπωσιακά παγάκια στα πάρτι σας, βάλτε στη θήκη με τα παγάκια λίγες σταγόνες μέντας, γρεναδίνης ή λεμονιού.

  • Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο και ο φούρνος καλά προθερμασμένος. Αποφεύγετε να ανοίγετε πολλές φορές το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ελέγχετε τη διαδικασία τοποθετώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της φόρμας.
  • Κατά την προετοιμασία του σουφλέ όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να μην περιέχουν υγρά και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σπάστε τα αυγά και ανακατέψτε τους κρόκους των αυγών. Τοποθετήστε το σουφλέ στο φούρνο και ψήστε το σε χαμηλή θερμοκρασία. Καλό θα ήταν να μην ανοίγετε τον φούρνο, ειδικά το πρώτο μισάωρο  του ψησίματος.
  • Κόψτε τα λαχανικά και βάλτε τα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη. Αλάτι, ξύδι και λάδι θα βάλετε λίγο πριν τις σερβίρετε.
  • Μια καλή ιδέα για να βράσετε τα οστρακοειδή και τα ψάρια σας είναι σε θαλασσινό νερό.
  • Η σούπα σας θα μυρίζει θάλασσα.
  • Ζεματίστε τις σκελίδες για λίγα λεπτά και θα ξεφλουδίζονται πανεύκολα.
  • Για να ελέγξετε εάν τα ψάρια είναι φρέσκα μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα: Ελέγχετε πρώτα τα μάτια του ψαριού να είναι λαμπερά και τα βράγχιά του να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ και να είναι υγρά. Τέλος, αν το πιέσετε με το δάχτυλο και το κρέας του ψαριού επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, τότε το ψάρι έχει σάρκα ελαστική και είναι φρέσκο.
  • Φρέσκα όστρακα είναι εκείνα τα οποία δείχνουν σημάδια ζωής όταν προσπαθείτε να τα ανοίξετε. Είναι κλειστά ή κλείνουν μόλις ενοχληθούν και ανοίγουν μετά το βράσιμο ή το άχνισμα. Όταν τα ανοίγεται η σάρκα τους πρέπει να είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή και άοσμη ενώ για να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά και αν αντιδρούν ρίξτε πάνω τους λίγες σταγόνες λεμόνι.
  • Φρέσκα όστρακα είναι εκείνα τα οποία δείχνουν σημάδια ζωής όταν προσπαθείτε να τα ανοίξετε. Είναι κλειστά ή κλείνουν μόλις ενοχληθούν και ανοίγουν μετά το βράσιμο ή το άχνισμα. Όταν τα ανοίγεται η σάρκα τους πρέπει να είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή και άοσμη ενώ για να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά και αν αντιδρούν ρίξτε πάνω τους λίγες σταγόνες λεμόνι.
  • Γαρίδες και αστακοί πρέπει έχουν έντονο χρώμα είτε κόκκινο είτε μαύρο για να θεωρηθούν καλές. Προσοχή: πρέπει το κεφάλι τους να μη δείχνει μαύρο και να μην μυρίζουν μπαγιάτικα ή αμμωνία. Επίσης ελέγξτε την ένωση του κεφαλιού με το σώμα η οποία να πρέπει να είναι λευκή κι όχι γκρι.
  • Χρησιμοποιήστε ρύζι τύπου Arborio, το οποίο είναι ιδανικό για ριζότο και -αν έχετε- βιολογικό ζωμό κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας από το ζωμό κάθε λίγο μέχρι το ρύζι να το απορροφήσει.
  • Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Με το συχνό ανακάτεμα το ρύζι μαλακώνει, κολλάει και λασπώνει.
     
  • Βουτήξτε τις τομάτες πρώτα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σε κρύο.
  • Δοκιμάστε να τα καθαρίσετε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης ή κάτω από τον απορροφητήρα.
  • Μουσκέψτε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε καινούριο νερό. Όλα τα όσπρια πρέπει να μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά και σε νερό που έχει προστεθεί λίγη μαγειρική σόδα και λίγο λάδι για να μαλακώσουν. Αλατίστε τα όσπρια στο τέλος του μαγειρέματος για να μην ξεφλουδίσουν και σκληρύνουν.
  • Ένα μυστικό για να βράσουν τέλεια τα ζυμαρικά σας είναι να τα ρίχνετε όλα μαζί, την ίδια στιγμή χωρίς να τα κόβετε εκτός αν είναι μικρά σε μέγεθος που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγα-λίγα. Όταν τα βράζετε θα πρέπει να σκεπάζετε την κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό, με αυτό τον τρόπο τα ζυμαρικά σας θα βράσουν ομοιόμορφα. Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν, προσθέστε λίγο λάδι .
  • Ψήνετε τα κέικ, τα παντεσπάνια ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα συνήθως στην κάτω θέση του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φθάνει στη μέση του φούρνου. Τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ενώ τα μπισκότα στο πιο ψηλό.
     
  • Για να διατηρήσετε τα πράσινα λαχανικά σας (μαρούλια, σαλάτες, άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό) τουλάχιστον για ένα μήνα φρέσκα και με ζωντανό χρώμα, τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα σε σακούλα στο ψυγείο.
     
  • Για να διατηρήσετε τα πράσινα λαχανικά σας (μαρούλια, σαλάτες, άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό) τουλάχιστον για ένα μήνα φρέσκα και με ζωντανό χρώμα, τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα σε σακούλα στο ψυγείο.
  • Το μέλι δεν αλλοιώνεται οπότε δεν χρειάζεται να το πετάξετε. Επίσης, εάν ζαχαρώνει σημαίνει ότι είναι φυσικό και αγνό μέλι από άνθη. Βάλτε το μέλι σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 °C.

    Προσοχή: μην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά και θρεπτικά του στοιχεία. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε χώρο δροσερό και σκοτεινό εκτός ψυγείου, για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση.

  •  Το μέλι δεν αλλοιώνεται οπότε δεν χρειάζεται να το πετάξετε. Επίσης, εάν ζαχαρώνει σημαίνει ότι είναι φυσικό και αγνό μέλι από άνθη. Βάλτε το μέλι σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 °C.Προσοχή: μην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά και θρεπτικά του στοιχεία. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε χώρο δροσερό και σκοτεινό εκτός ψυγείου, για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση.

  • Όταν φτιάχνετε σπιτικά κρουτόν, προτιμάτε το μπαγιάτικο ψωμί εάν σας έχει περισσέψει, γιατί έτσι τα κρουτόν γίνονται πιο τραγανά.
  • Τις αφήνετε να κρυώσουν χωρίς να τις σκεπάσετε αφού τις βγάλετε από το φούρνο. Την επομένη μέρα, εάν θέλετε να τις ζεστάνετε, τις ραντίζετε με λίγο νερό και κατόπιν τις βάζετε στο φούρνο.
  • -Τα όσπρια και τα λαχανικά πρέπει να τα αλατίζονται προς το τέλος του μαγειρέματος διότι εάν τα αλατίσετε από την αρχή σκληραίνουν.-Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους.

    -Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό.

    -Οι τηγανητές πατάτες και τα τηγανιτά αυγά πρέπει να αλατίζονται πριν τηγανιστούν.

  •  Πάντα βάζετε μια πρέζα αλάτι στα γλυκά σας και μια πρέζα ζάχαρη στις σάλτσες των φαγητών σας. Με το αλάτι αναδεικνύεται η γλυκύτητα της ζάχαρης, οι ζύμες και τα γλυκά σας θα κερδίσουν σε γεύση. Με τη ζάχαρη μειώνεται το οξύ που περιέχουν τα φαγητά λόγω κυρίως της ντομάτας και έτσι δεν ξινίζουν.
  • Πάντα βάζετε μια πρέζα αλάτι στα γλυκά σας και μια πρέζα ζάχαρη στις σάλτσες των φαγητών σας. Με το αλάτι αναδεικνύεται η γλυκύτητα της ζάχαρης, οι ζύμες και τα γλυκά σας θα κερδίσουν σε γεύση. Με τη ζάχαρη μειώνεται το οξύ που περιέχουν τα φαγητά λόγω κυρίως της ντομάτας και έτσι δεν ξινίζουν.
     
  • Για να έχετε εντυπωσιακά διάφανα παγάκια χρησιμοποιείστε στις παγοκύστες βραστό νερό.
  • Οι βραστές πατάτες αποκτούν ξεχωριστό άρωμα και γεύση, αν μέσα στο νερό που βράζουν προσθέσετε μυρωδικά: δυόσμο, μαϊντανό ή ρίγανη.
  • Όταν φτιάχνετε τούρτα σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά σούπας λευκό ξύδι στη ζύμη. Έτσι θα γίνει πιο μαλακή και λιγότερο στεγνή.
  • Μόλις σερβίρετε την σπιτική σας σούπα προσθέστε 1 κουταλιά γιαούρτι. Η βελούδινη υφή της θα αποκτήσει και μια λεπτή γεύση.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι στο σπανακόρυζο με πλιγούρι. Θα δείτε ότι η γεύση του είναι πιο λεπτή και θα αρέσει σε όλους.
  •  Για να μη μαυρίσουν οι κομμένες πατάτες βάλτε τις σε αλατισμένο νερό.
  • Για να φουσκώσει ομοιόμορφα το σουφλέ, πριν το βάλετε στο φούρνο βυθίστε ένα βρεγμένο μαχαίρι στο μίγμα και σχηματίστε έναν κύκλο.
  • Ξεπλύνετε το κοτόπουλο με ξύδι μήλου ή αρωματικών χόρτων για να πάρει ένα ευχάριστο άρωμα.
     
  • Προσέξτε η θερμοκρασία να είναι χαμηλή διότι πιτσιλάει και μαυρίζει γρήγορα.
  • Για να γίνει αφράτος ο κιμάς για τα σουτζουκάκια σας, μπορείτε όταν τον ζυμώνετε να προσθέσετε λίγο παραπάνω νερό.
     
  • Για να μείνουν ζουμερά και να μη στεγνώσουν τα φιλετάκια όταν τα τηγανίζετε, δεν πρέπει να τα τσιμπάτε με το πιρούνι, αλλά να τα γυρίζετε με σπάτουλα.
  • Για να γίνουν πιο νόστιμες οι γαρίδες όταν τις βράζετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.
     
  • Για να γίνει το ψάρι στέρεο και άσπρο, προσθέστε στο ζωμό που βράζει το χυμό μισού λεμονιού.
  •  Όταν βγάλετε το παστίτσιο από το φούρνο, για να κοπεί σε ωραία κομμάτια θα πρέπει να το αφήσετε τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει και μετά να το κόψετε.
  • Όταν καθαρίζετε τις αγκινάρες μπορείτε να τις τρίψετε με λεμόνι και μετά να τις ρίξετε στο αλατόνερο.
  • Για να αποφύγετε το μαύρισμα, περιχύστε τις μπανάνες με χυμό λεμονιού.
     
  • Βράζετε αρχικά τα φρούτα στο σιρόπι για περίπου 15 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι για ένα βράδυ και αν την επόμενη μέρα έχει νερώσει, συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  • Προσθέτετε λίγη μπύρα στο μίγμα, την κάνει αέρινη, ελαστική και βοηθά να απορροφηθεί η σως, η μαρμελάδα ή το σιρόπι  με την οποία θα την περιχύσετε.

 

πηγή: www.sintages-jotis.gr