Mήνα με μήνα πως μεγαλώνει το έμβρυο και ποια είναι η θέση του, όσο η εγκυμοσύνη προχωρά!!

Πώς μεγαλώνει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποια είναι η προβλεπόμενη θέση του όσο η εγκυμοσύνη προχωρά.

Η εγκυμοσύνη ξεκινά! Από τώρα και για τους επόμενους 9 μήνες το σώμα θα αρχίσει να αλλάζει αφού μέσα του αρχίζει να αναπτύσσεται μια καινούργια ζωή. Αλήθεια, τι γίνεται εκεί μέσα; Τι αλλαγές παρατηρούνται από τον πρώτο μήνα και πώς διαμορφώνονται όσο η εγκυμοσύνη προχωρά;

1ος Μήνας: Στο τέλος του πρώτου μήνα το έμβρυο είναι περίπου 4 χιλιοστά και ζυγίζει μόλις ένα γραμμάριο. Έχουν αρχίσει να σχηματίζονται το πάνω και το κάτω μέρος του σώματός του  καθώς και οι πλευρές του. Τη δεύτερη εβδομάδα δε έχει σχηματιστεί ο νωτιαίος μυελός. Η καρδιά του υπάρχει από την τρίτη κιόλας εβδομάδα και έχει αρχίσει να χτυπάει κανονικά.

2ος Μήνας: Το έμβρυο έχει πάρει τη θέση του στη μέση περίπου του πλακούντα. Το μήκος του είναι 2,5 εκατοστά και ζυγίζει 3 γραμμάρια. Το σώμα του αρχίζει σιγά – σιγά να ισιώνει και να μακραίνει. Το πρόσωπό του σχηματίζεται και είναι ορατά τα μάτια και η μύτη. Τα εσωτερικά του όργανα έχουν ολοκληρωθεί όλα.

3ος Μήνας: Το έμβρυο στον τρίτο μήνα έχει σχηματιστεί εντελώς. Από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να μεγαλώνει. Από τον μήνα αυτό το έμβρυο αρχίζει να κάνει βόλτες στο αμνιακό υγρό. Για το λόγο αυτό το έμβρυο δεν έχει μια συγκεκριμένη θέση. Πλέον ζυγίζει 48 γραμμάρια και είναι 9 εκατοστά.

4ος Μήνας: Το έμβρυο συνεχίζει να «κολυμπά» μέσα στο αμνιακό υγρό. Τώρα πια έχει αρχίσει να μοιάζει σαν μικρό ανθρωπάκι. Αν και οι κινήσεις του δεν είναι έντονες υπάρχει περίπτωση να γίνουν αισθητές. Το βάρος του είναι 180 γραμμάρια και το ύψος του περίπου 13 εκατοστά.

5ος Μήνας:  Το έμβρυο δεν έχει ακόμα σταθερή θέση. Το νευρικό του σύστημα έχει αναπτυχθεί πλήρως κάτι που του επιτρέπει να ελέγχει τις κινήσεις του και να κινείται πιο συχνά από εδώ και από εκεί. Το βάρος του είναι στο μισό κιλό και το ύψος του κοντεύει τα 20 εκατοστά. Το μήνα αυτό το έμβρυο μπορεί να ακούσει τους ήχους που προέρχονται τόσο έξω από την μήτρα όσο και μέσα από αυτή. Τραγουδάμε άφοβα!

6ος Μήνας:  Το έμβρυο συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Όσο πάει γεμίζει όλο και περισσότερο τη μήτρα και παίρνει μια θέση. Μην ξεχνάμε ότι πια ζυγίζει 1 ολόκληρο κιλό και έχει φτάσει τα 25 εκατοστά.

7ος Μήνας: Οι κινήσεις του εμβρύου όσο πάνε και ελαττώνονται μιας και το ύψος του είναι στα 28 εκατοστά και ζυγίζει 1,5 κιλό. Το έμβρυο που έχει πάρει κανονική μορφή νεογέννητου έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται όλο το χώρο που του προσφέρετε.

8ος Μήνας: Καθώς το έμβρυο όσο πάει και μεγαλώνει και έχει φτάσει αισίως τα 2,5 κιλά και τα 32 εκατοστά δυσκολεύεται να βρει μια θέση. Έτσι λοιπόν, το σώμα του είναι κουλουριασμένο.

9ος Μήνας: Το έμβρυο έχει πάρει τη θέση του για τη γέννα, έχει δηλαδή γυρίσει ανάποδα και προς τα κάτω.

Δίδυμη κύηση – Τι αλλάζει
Στα δίδυμα πως γίνεται ο καθορισμός της τελικής τους θέσης;

Στη δίδυμη κύηση ο καθορισμός της θέσης των εμβρύων είναι δυσκολότερο να γίνει με την κοιλιακή ψηλάφιση και την κολπική εξέταση επειδή ο χώρος μέσα στη μήτρα είναι πολύ περισσότερο περιορισμένος συγκριτικά με μια μονήρη εγκυμοσύνη. Έτσι χρησιμοποιείται η υπερηχογραφική εξέταση που πολύ πιο εύκολα θα καθορίσει τη θέση των δυο εμβρύων καθώς και το σχήμα τους.

Τι γίνεται όταν το έμβρυο δεν έχει πάρει την απαιτούμενη θέση στο προβλεπόμενο διάστημα;
Στις περισσότρες περιπτώσεις μιλάμε για θέση του εμβρύου στο τρίτο τρίμηνο και όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία τοκετού. Η θέση του εμβρύου στην μήτρα είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το είδος του τοκετού (φυσιολογικός ή καισαρική τομή) καθώς και το πόσο εύκολος ή γρήγορος μπορεί να είναι ο τοκετός. Για παράδειγμα αν ένα έμβρυο είναι όπως λέμε «ψηλά» στην μήτρα μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό δηλαδή δεν έχει προχωρήσει βαθιά στη λεκάνη της μητέρας του τότε ο τοκετός ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ή να καταλήξει σε καισαρική τομή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν το έμβρυο έχει θέση με τα πόδια προς τα κάτω (ισχιακή προβολή) ή αντί να βρίσκεται κατά μήκος της μήτρας να είναι ξαπλωμένο κατά το πλάτος (εγκάρσιο σχήμα). Στην περίπτωση αυτό το είδος τοκετού που θα επιλεγεί είναι η καισαρική τομή.

Τυχόν «λάθος» θέση, σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κύησης, μπορεί να δηλώνει κάποιο πρόβλημα του εμβρύου;
Η θέση του εμβρύου δεν είναι συνήθως ενδεικτική της ανάπτυξής του. Δεν σημαίνιε ότι όταν ένα έμβρυο αναπτύσσεται καλά θα πάρει και τη σωστή θέση. Για παράδειγμα ένα έμβρυο που στον τελευταίο μήνα της κύησης έρχεται με τα πόδια προς τα κάτω αντί για το κεφάλι δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί απλά να βολεύεται σε αυτή τη θέση γιατί η λεκάνη της μητέρας είναι στενή για το συγκεκριμένο έμβρυο και έτσι να μη χωράει το κεφάλι που είναι το μεγαλύτερο και πιο σκληρό τμήμα του εμβρύου. Επίσης το έμβρυο μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει την κατάλληλη θέση από τυχόν ινομυώματα στη μήτρα της μητέρας του. Μια «λάθος» θέση μας ενδιαφέρει περισσότερο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οπότε γίνεται και η εμφύτευση του εμβρύου. Για παράδειγμα ένα έμβρυο που προσκολλάται και εμφυτεύεται χαμηλά στη μήτρα της μητέρας του, αυξάνει την πιθανότητα για αιμορραγία και αποβολή πράγμα που, αν είναι να συμβεί, θα γίνει στην αρχή της εγκυμοσύνης συνήθως.

πηγή: www.babyspace.gr