Tα πρώτα δοντάκια του μωρού μας, συμπτώματα και αντιμετώπιση!!

Η διαδικασία της οδοντοφυΐας αποτελεί ένδειξη υγιούς ανάπτυξης του μωρού, ωστόσο χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορεί να «συγκαλύψουν» ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί το μωρό.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics παρουσιάζει ποια συμπτώματα θεωρούνται φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη των πρώτων δοντιών και ποια χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Οι ερευνητές εστίασαν κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κοινώς στον πυρετό, και πώς συνδέεται ως σύμπτωμα με την οδοντοφυΐα.

Εάν ένα παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό, δυσανασχετεί πολύ έντονα ή δεν τρώει ή πίνει τίποτα για μέρες, τότε χρειάζεται ο γονέας να δώσει προσοχή, επισημαίνει ο Δρ Πωλ Καζαμάσσιμο, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής. «Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα δεν είναι κάτι χρόνιο. Εμφανίζονται για λίγο και υποχωρούν, οπότε δουλειά κάθε γονέα είναι να ανακουφίσει το παιδί και να ελέγχει το σφυγμό του», αναφέρει ο ειδικός, συμπληρώνοντας πως πρέπει κάθε γονέας να έχει κατά νου βασικά ερωτήματα, όπως: «Τρώει κανονικά το παιδί;» ή «Είναι επαρκώς ενυδατωμένο;»

Ο πυρετός ή μια λοίμωξη δεν συνδέονται απαραίτητα με την ανάπτυξη των πρώτων δοντιών, οπότε οι γονείς πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρο ώστε να εντοπιστεί η πραγματική αιτία των ενοχλήσεων.

Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών. Επειδή δεν εκδηλώνουν όλα τα μωρά ακριβώς τα ίδια συμπτώματα κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλα μωρά έχουν έντονη σιελόρροια, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν εξανθήματα στο πρόσωπό τους, ενώ άλλα παρουσιάζουν οίδημα και ευαισθησία στα ούλα ή προβλήματα στον ύπνο. Επίσης, αρκετά μωρά δείχνουν ότι δυσανασχετούν λόγω της οδοντοφυΐας τραβώντας τα αφτιά τους ή το δέρμα του προσώπου τους,αρνούνται να φάνε ή να πιούν λόγω του πόνου ή ανεβάζουν δέκατα.

Όσον αφορά τον πυρετό, φυσιολογική θεωρείται η θερμοκρασία σώματος που δεν ξεπερνά τους 38,3 βαθμούς Κελσίου. Ο Καζαμάσσιμο αναφέρει πως τα συμπτώματα που θα εμφανίσει το μωρό, όποια κι αν είναι αυτά, δεν διαρκούν συνήθως πάνω από τρεις με πέντε ημέρες. Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει ήπιο αναλγητικό, κατάλληλο για μωρά, προς ανακούφιση των ενοχλήσεων.

Ωστόσο, το μωρό δεν πρέπει να παίρνει για μέρες τα αναλγητικά, οπότε εάν τα συμπτώματα επιμένουν επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό. Πέραν του υψηλού πυρετού, ανησυχητικά συμπτώματα θεωρούνται επίσης οι πληγές ή φλύκταινες στο στόμα (που δεν υποχωρούν), η παντελής απώλεια της όρεξης και η διάρροια.

πηγή:  www.onmed.gr

Πως να τ’ αντιμετωπίσουμε και πως να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας.

Αρχικά βεβαιωθείτε ότι ο πόνος οφείλεται στα δόντια. Ο πόνος από τα δόντια συνήθως ξεκινά δύο με πέντε ημέρες πριν εμφανιστεί το δόντι και περνά όταν το δόντι πλέον «σκάσει» και σχίσει το ούλο. Αν, λοιπόν, το μωρό σας συνεχίσει να παραπονιέται ακόμα και μετά την εμφάνιση του δοντιού, μπορεί να ενοχλείται από κάτι άλλο.

1. Παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας Βάλτε τα παιχνίδια οδοντοφυΐας του μωρού στην κατάψυξη και δίνετέ του ένα από αυτά κάθε φορά που πονά. Αν δεν έχετε τέτοια παιχνίδια διαθέσιμα δώστε του κάτι άλλο παγωμένο, π.χ. κάποιο φρούτο που θα έχετε βάλει στην κατάψυξη. Μπορείτε, ακόμα, να βάζετε στην κατάψυξη και τις πιπίλες του. Οτιδήποτε παγωμένο μπορεί να μασήσει το μωρό την στιγμή που πονά θα το ανακουφίσει τρομερά. Ωστόσο, μην αφήσετε το παγωμένο αντικείμενο πολύ ώρα στο στόμα του μωρού, για να μην τραυματίσει τα ούλα του από το υπερβολικό κρύο.

2. Δακτύλιοι οδοντοφυΐας και πιπίλα Το μωρό σας, την στιγμή που πονά, έχει ανάγκη να δαγκώσει κάτι σκληρό. Στο εμπόριο θα βρείτε δακτύλιους οδοντοφυΐας, που υπάρχουν ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Δώστε του να «μασήσει» έναν τέτοιον, καθώς η πίεση που θα ασκηθεί στα ούλα θα το ανακουφίσει. Η πιπίλα μπορεί, επίσης, να ηρεμήσει το μωρό σας, αλλά και να το βοηθήσει να καταπίνει τα πολλά σάλια που δημιουργούνται λόγω του πονόδοντου.

3. Τζελ ανακούφισης ούλων για μωρά Στο φαρμακείο θα βρείτε φυτικά και μη φυτικά τζελ για την ανακούφιση των ούλων του μωρού. Η συνιστά τα φυτικά τζελ, τα οποία, όπως λέει «είναι πιο ασφαλή από τα αμιγώς φαρμακευτικά, τα οποία ενώ πολλοί παιδίατροι τα συνιστούν, περιέχουν ορισμένες ουσίες που ίσως να μην είναι κατάλληλες για το μωρό. Προτιμήστε, λοιπόν, κάποια εντελώς φυτικά τζελ που κυκλοφορούν για τον σκοπό αυτό».

4. Τελευταία λύση: Παυσίπονο Μόνο εφόσον έχετε την έγκριση του παιδιάτρου σας και ο πόνος του μωρού είναι πραγματικά ανυπόφορος, δοκιμάστε να του δώσετε λίγο παυσίπονο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για την ποσότητα και την συχνότητα του παυσίπονου που θα χορηγήσετε.

πηγή: www.imommy.gr