Τα μυστικά επιτυχίας για το πιο υπέροχο σαγανάκι….. για όσους -απλά- λατρεύουν το τυρί!

Ο Ελληνικός μεζές!!!

Μια εύκολη και κλασσική ελληνική συνταγή για τυρί σαγανάκι, που φτιάχνεται με μόνο δύο υλικά και είναι έτοιμο σε λιγότερο από 10 λεπτά!

Φτιάχνοντας την κλασσική ελληνική συνταγή για τυρί σαγανάκι, αρχικά πασπαλίζουμε το τυρί με αλεύρι και στη συνέχεια το τηγανίζουμε σε καυτό τηγάνι για να θωρακιστεί και να σχηματίσει μια όμορφη τραγανή χρυσαφένια κρούστα και μέχρι να αρχίσει να λιώνει εσωτερικά.. Απλά υπέροχο!

Το σαγανάκι είναι ένας υπέροχος μεζές της ελληνικής κουζίνας, και αναφέρεται σε διάφορα ορεκτικά που προετοιμάζονται στο ομώνυμο τηγάνι, το «σαγανάκι» ή «σαγάνι», ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο και δύο αντικριστές λαβές. Τα πιο δημοφιλή σαγανάκια, που τηγανίζονται σε αυτό το σκεύος είναι οι γαρίδες σαγανάκι, τα μύδια σαγανάκι και φυσικά αυτό το αγαπημένο και απλό τυρί σαγανάκι. Φυσικά εάν δεν έχετε τηγάνι για σαγανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικολλητικό τηγάνι.

Συνταγή τυρί Σαγανάκι- Τα μυστικά για το τέλειο τυρί σαγανάκι

Όταν προετοιμάζετε μια συνταγή για τυρί σαγανάκι, το μυστικό είναι να διαλέξετε το κατάλληλο τυρί. Το τυρί θα πρέπει να είναι ημίσκληρο, ώστε να αντέξει στη ζέστη και να μην λιώσει και διαλυθεί μέσα στο τηγάνι. Τα τυριά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για μια συνταγή σαγανάκι και είναι οι καλύτερες επιλογές είναι η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, που είναι σκληρά κίτρινα τυριά, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμποιήσετε φορμαέλα, χαλούμι ή μαστέλο.

Το σημαντικό σε ένα σαγανάκι είναι να έχει μια όμορφη και αρκετά χοντρή κρούστα ώστε μη λιώσει το τυρί μέσα στο τηγάνι. Αυτός είναι ο λόγος που το περνάμε πρώτα από κρύο νερό και αλεύρι και το τηγαίζουμε σε δυνατή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσετε ένα πιο μαλακό και λιγότερο ανθεκτικό τυρί καλό είναι να το περάσετε δύο φορές από νερό και αλεύρι για να σχηματίσει μια πιο χοντρή κρούστα. Αυτό είναι ένα ωραίο κόλπο αν σας αρέσει να έχει το σαγανάκι τραγανή κρούστα.

Εμπρός λοιπόν φτίαξτε αυτήν την εύκολη και γρήγορη συνταγή για τυρί σαγανάκι και απολαύστε το με μπόλικο λεμονάκι και πλούσιο χωριάτικο ψωμί.

Συστατικά

  • 110-120 γραμ. τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι)
  • 50 γραμ. αλεύρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 λεμόνι

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή τυρί σαγανάκι, κόψτε ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι τυρί περίπου 2 εκ. σε πάχος. Αν το κόψετε πιο λεπτό μπορεί να λιώσει στο τηγάνι.
  2. Βουτήξτε το τυρί μέσα σε κρύο νερό και στη συνέχεια περάστε το από το αλεύρι, ώστε να κολλήσει επάνω, και τινάξτε το για να φύγει το παραπανίσο αλεύρι. Αυτό θα βοηθήσει το σαγανάκι να κρατήσει το σχήμα του όταν τηγανίζεται και να σχηματίσει μια ωραία τραγανή κρούστα.
  3. Σε ένα μικρό τηγάνι προσθέστε αρκετό λάδι ώστε να καλύψει περίπου το μισό σαγανάκι όταν τηγανίζεται και ζεστάνεται σε δυνατή φωτιά. Τηγανίστε το σαγανάκι μέχρι να ροδίσει γυρνώντας το και απο την άλλη πλευρά.
  4. Σερβίρετε το σαγανάκι με μπόλικο λεμόνι όσο είναι ακόμα ζεστό. Καλή όρεξη!
πηγή: www.tastycooking.gr