Η μουσική και τα πλεονεκτήματά της.. μουσική και Υγεία δύο πλήρως αλληλένδετα πράγματα!

Η μουσική είναι μια γλυκιά συνήθεια για τον κάθε άνθρωπο. Είδη υπάρχουν πολλά στη μουσική αλλά η ουσία είναι ίδια.
Μέσα σε όλα τα καλά που έχει η μουσική είναι και η επιρροή της υγείας μας, γι αυτό και πολλοί ερευνητές λένε ότι Μουσική και Υγεία είναι δύο πλήρως αλληλένδετα πράγματα!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η μουσική μας βοηθά με την διαχείριση των συναισθημάτων μας. Πολλές φορές θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ακούει μουσική και να δακρύζει από το πουθενά, να ξεσπά μέσα από τους στίχους άλλοτε με παράπονο και άλλοτε με νεύρα και φυσικά να χαμογελά και να νιώθει ευεξία. Και όλα αυτά έχοντας αρχικά μια τελείως διαφορετική ψυχολογία. Όπως μπορείς να καταλάβεις η μουσική επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο, δηλαδή την νοημοσύνη, την μνήμη  ακόμη και την συγκέντρωση σου. Ξυπνάει μνήμες που εσύ μπορεί να νομίζεις ότι έχεις θάψει πολύ καλά αλλά επανέρχονται στην επιφάνεια με μόλις ένα τραγούδι.

Όσο για την συγκέντρωση πολλοί είναι εκείνοι που διαβάζουμε με μουσική διότι απομονώνουν τους θορύβους ούτως ώστε να μένουν συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν. Επίσης, άλλο ένα κλασικό παράδειγμα συγκέντρωσης είναι όταν κάνεις jogging ή γενικά γυμνάζεσαι όπου κατά 99% θα ακούς μουσική, με αποτέλεσμα να μην σου αποσπά τίποτα την προσοχή και να περνά ο χρόνος σου ευχάριστα!

Μουσική και Υγεία

Επιπλέον η μουσική σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα προβλήματα σου. Πολλές φορές μέσα από την μουσική βρίσκουμε την λύση στα προβλήματα μας. Θέλεις επειδή είμαστε πιο ήρεμοι και δεν σκεφτόμαστε τα πάντα εκείνη τη στιγμή; Θέλεις επειδή όπως προείπα λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος μας; Σημασία έχει ότι υπάρχει μουσική για όλους τους λόγους, χαλάρωση, ξέσπασμα, σκέψη τα πάντα. Τώρα θα μου πεις πολλά προβλήματα λύνονται και μόνο μέσω της επικοινωνίας. Και θα σου απαντήσω ότι και στην επικοινωνία βοηθάει η μουσική και πάλι!

Πόσες φορές θέλεις να πεις κάτι και δεν ξέρεις το πώς και τσούπ βρίσκεις όλα σου τα λόγια μέσα από μόλις ένα τραγούδι, σαν να βρισκόντουσαν μπροστά σου τα λόγια και εσύ απλά δεν τα έβλεπες. Για να μην πω για τις περιβόητες αφιερώσεις στα ραδιόφωνα: “Η Μαρία αφιερώνει στον Δημήτρη με όλο το νόημα των στίχων”, πόσο κλασικό αλλά αποτελεσματικό; Και όμως περνούσες το μήνυμα σου ξεκάθαρα.

Επιπρόσθετα η μουσική σε βοηθάει με την δημιουργικότητα σου. Θα το έχεις προσέξει ότι ακούγοντας την μουσική που προτιμάς σου έρχονται πολλές και διάφορες ιδέες στο μυαλό. Αυτό συμβαίνει διότι ταξιδεύεις μέσω της μουσικής και αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη να δημιουργήσει.

Τέλος, η μουσική βοηθάει στην μείωση του πόνου. Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν Jurnal of Advanced Nursing η μουσική μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο από διάφορες επώδυνες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η δισκοπάθεια και άλλες έως και 21%, καθώς αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες οι οποίες μειώνουν τον πόνο.

Μετά από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα τι λες, υπάρχει περίπτωση να σταματήσεις να ακούς μουσική;;

πηγή