Κάστανα: ωφέλιμα, γεμάτα βιταμίνες και ενέργεια (μάθε τα πάντα σχετικά με τα κάστανα και διάβασε 4 συνταγές μ’αυτά)!!

…… διάβασε επίσης ποια άλλα είναι τα  τρόφιμα της εποχής αυτής!!

ΚΑΣΤΑΝΟ

Θρεπτικό τρόφιμο για ενηλίκους και παιδιά, ιδίως δε ως σνακ για όσους κουράζονται σωματικά ή/και έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Ενεργειακή αξία: Ψημένα αποδίδουν κατά μέσο όρο 370 θερμίδες ανά 100g. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, ενώ προσφέρουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.

Επιλογή: Προτίμησε φρέσκα κάστανα ελληνικής παραγωγής που είναι βαριά για το μέγεθός τους, σφιχτά, χωρίς τρύπες και στίγματα, με λείο και γυαλιστερό φλοιό. Όσα έχουν τυποποιηθεί, πρέπει να είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος ή σε κονσέρβα και να αναγράφουν στη διατροφική τους ετικέτα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Τεστ φρεσκότητας ωμών: Επιλέγεις 2-3 κάστανα, τα ανοίγεις και ελέγχεις αν η ψίχα τους είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη.

Διατήρηση: Ωμά με το φλοιό τους διατηρούνται μέχρι 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ στο ψυγείο για 3-4 βδομάδες κλεισμένα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, την οποία τρυπάς ελαφρώς για να παίρνουν αέρα. Στην κατάψυξη διατηρούνται 2-3 μήνες. Αν ζεματιστούν και καθαριστούν, πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3-4 μέρες ή να αποθηκευτούν στην κατάψυξη.

Κατανάλωση: Βραστά ή ψητά – πάντα μαγειρεμένα, ποτέ ωμά! Γίνονται πουρές και κροκέτες, γλυκό κουταλιού, μαρόν γλασέ, κρέμα κάστανου, κομπόστα ή μαρμελάδα. Τα βουτάς σε σοκολάτα λιωμένη, τα καραμελώνεις, τα προσθέτεις σε γλυκά όπως κέικ αλλά και σε παγωτά. Ταιριάζουν γευστικά σε σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά, ριζότο, κρέας χοιρινό και φυσικά στη γέμιση γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Αν τα αλέσεις καλά, τα χρησιμοποιείς ως μέρος της γέμισης σε πιπεριές, πίτες με φύλλο ή ομελέτες και επίσης σε σούπες, ζυμαρικά, πιλάφια και μαγειρεμένα λαχανικά.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ:

Γλυκοπατάτες και πατάτες κοινές, δυόσμοι, ελαιόλαδο και ελιές νέας εσοδείας, καυκαλήθρες, λαχανίδες, μαϊντανοί, ράπες, σκόρδα, σταμναγκάθια, τσουκνίδες κ.ά. Επίσης ώριμα τυριά, όπως ανθότυρα (ξερά), γραβιέρες, κασέρια και κεφαλοτύρια, καθώς και φρέσκα κατσικίσια τυριά. Κι ακόμη αιγοπρόβατα, πολλά είδη βραστόψαρων, γαλοπούλες, κουνέλια, λουκάνικα παραδοσιακά, χοιρινά κ.ά.

Λαχανικά και χόρτα: Αντίδια, βρούβες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, λαχανάκια, μαϊντανοί, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, σαλάτες, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια κ.ά.

Φρούτα: Αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, κυδώνια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια κ.ά.

Ψάρια και θαλασσινά: Αθερίνες, βακαλάοι, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, γλώσσες, καλαμάρια, καραβίδες, κουτσομούρες, λαβράκια, λυθρίνια, μαρίδες, μπαρμπούνια, πέρκες, ροφοί, σαρδέλες, σαφρίδια, σουπιές, στρείδια, συναγρίδες, χταπόδια κ.ά.

* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ:

ΚΑΣΤΑΝΑ ΒΡΑΣΤΑ

Χαράζεις με κοφτερό μαχαιράκι δύο μικρούς σταυρούς στα πλάγια κάθε κάστανου. Ρίχνεις τα κάστανα μέσα σε νερό που βράζει και τα αφήνεις για περίπου 20 λεπτά. Πριν αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, δοκιμάζεις ένα κάστανο για να διαπιστώσεις εάν έχει βράσει καλά.

πηγή: www.womenonly.gr

 —————————————————————————-

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟ

Το τιραμισού Κάστανο είναι μια παραλλαγή του κλασικού, ακαταμάχητου και νόστιμου τιραμισού, είναι ένα ιταλικό πιάτο που κοσκινίζεται μέσω της γαλλικής αγάπης για τα κάστανα ή τα μαρόν γλασέ. Ένα καταπληκτικό επιδόρπιο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό.

Συστατικά (4 ποτήρια)

12 βρασμένα και αποφλοιωμένα κάστανα

3 κρόκοι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές ζάχαρη

130 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

250 γρ. καλής ποιότητας Mascarpone

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ιταλικό κόκκινο κρασί Μarsala

12 μπισκότα τύπου σαβαγιάρ ή «savoiardi»

250 ml ζεστό καφέ Espresso

15 γρ. τριμμένης μαύρης σοκολάτας ή 20-30 γρ. κακάο

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα κάστανα στο μπολ του μίξερ και αναμείξτε για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει πουρές, έπειτα προσθέστε μισή ποσότητα κονιάκ (ή marsala). Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα παχύ και κρεμώδες κι έπειτα προσθέστε τον πουρέ κάστανο, το μείγμα θα είναι ελαφρώς κοκκώδες. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε δυνατά την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ και σιγά-σιγά προσθέστε το μασκαρπόνε, ώστε να γίνει ένα μείγμα αφράτο. Αναμειγνύετε το μείγμα μασκαρπόνε με το μείγμα καστάνου μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν (μείγμα μασκαρπόνε – κάστανα).

Τέλος, ανακατεύετε το ζεστό καφέ Espresso με το υπόλοιπο κονιάκ (ή marsala) και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, βυθίζετε ελαφρά τα σαβαγιάρ μπισκότα.

Τοποθετείστε στη βάση ενός ποτηριού 2 κομμάτια σαβαγιάρ, προτιμήστε να τα σπάσετε ώστε να καλύψουν τον πάτο. Σκεπάζετε έπειτα με το μείγμα μασκαρπόνε – κάστανα. Πασπαλίζετε με τριμμένη σοκολάτα και συνεχίζετε με μία ακόμα στρώση μπισκότου 1 σαβαγιάρ-μείγμα μασκαρπόνε – κάστανα. Στολίζετε την κορυφή με τριμμένη σοκολάτα ή μερικούς κόκκους καφέ. Το τοποθετείτε στο ψυγείο για 30-45 λεπτά πριν το σερβίρετε. Αν δεν το σερβίρετε την ίδια μέρα, το συντηρείτε στο ψυγείο με πλαστική μεμβράνη.

πηγή: www.paragogi.net

——————————————————————————

ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά:
2 κιλά κάστανα
2 βανίλιες
ίση ποσότητα ζάχαρη καστανή, (ανάλογα με τα καθαρό βάρος κάστανου που θα μείνει)
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κάστανα σε μία κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε, και τα καθαρίζουμε καλά από την φλούδα τους. Ελέγχουμε τα κάστανα να είναι υγιές. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ. Τα ζυγίζουμε και υπολογίζουμε τη ζάχαρη, 1:1. Για κάθε κιλό ζάχαρης, προσθέτουμε και 100 ml νερό, 1:10.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον πουρέ κάστανο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
3-4 λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει το μίγμα να ξεκολλάει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά, και όπως είναι καυτή, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, μέχρι εκεί που αρχίζει να βιδώνει το καπάκι. Κλείνουμε καλά, και την αφήνουμε γυρνώντας τα βάζα ανάποδα, μέχρι να κρυώσει.

Εύκολο ξεφλούδισμα:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι, χαράζουμε σταυρωτά την φλούδα από την επίπεδη πλευρά.
Δεν κόβουμε το κάστανο μέχρι μέσα.Τα βάζουμε σε ένα πιατάκι, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό περίπου -ίσως και λιγότερο- στην μέγιστη ισχύ (800W).
Τα βγάζουμε και τα καθαρίζουμε αμέσως και προσεχτικά για να μην μας σπάσουν. Τόσο εύκολο όσο το λέω.
Όταν κρυώσουν, η εσωτερική φλούδα τους ξανακολά. Για τον λόγο αυτό τα βάζουμε λίγα-λίγα στο φούρνο, 7-8 κάθε φορά.

πηγή: sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr

——————————————————————


ΧΛΙΑΡΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Υλικά (για 8 άτομα)
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ. αμυγδαλόψιχα
2 πρέζες αλάτι
1/4 της συσκευασίας σκόνη βανίλιαςΓια τη γέμιση300 γρ. κάστανα βρασμένα (ή προβρασμένα)
110 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αβγών
2 αβγά ολόκληρα
140 γρ. έτοιμο πουρέ κάστανου, χωρίς ζάχαρη
80 γρ. έτοιμη κρέμα κάστανου
60 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, κοσκινίζετε χωριστά το αλεύρι και τη ζάχαρη. Χτυπάτε το βούτυρο και το αβγό στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα. και προσθέτετε με τη σειρά την άχνη, την αμυγδαλόψιχα, το αλάτι, τη βανίλια και το αλεύρι. Μόλις η ζύμη πάρει σχήμα σφαίρας, σταματάτε το μίξερ, την πιέζετε να πατικωθεί και τη βάζετε στο ψυγείο να σταθεί, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάμετρο 25 εκ., ανοίγετε τη ζύμη στο σχήμα της ταρτιέρας και τη στρώνετε στον πάτο της. Την τρυπάτε με το πιρούνι και τη βάζετε να σταθεί και πάλι στο ψυγείο για μίση ώρα. Την ψήνετε, για 20 λεπτά στους 180°C, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και με κάποιο βάρος να την κρατά ώστε να μη φουσκώσει .

Για τη γέμιση
Λιώνετε το βούτυρο σ ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κάστανα. Τα πασπαλίζετε με 80 γρ. ζάχαρη και τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγη ώρα, ανακατεύοντάς τα συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Μόλις πάρουν χρώμα, τα απομακρύνετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Θρυμματίζετε ελαφρά 200 γρ. από τα κάστανα και τα ρίχνετε στον πάτο της ταρτιέρας. Ανακατεύετε την κρέμα και τον πουρέ των κάστανων με την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο βούτυρο και τα δουλεύετε όλα μαζί με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα δύο αβγά ολόκληρα χτυπημένα και τους κρόκους χτυπημένους με τη ζάχαρη. Χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώνετε τη γέμιση στην ταρτιέρα, μοιράζετε από πάνω τα υπόλοιπα ολόκληρα κάστανα και ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, για 15 λεπτά. Τη βγάζετε από τη φόρμα και τη σερβίρετε χλιαρή.

[box type=”note” ]Tip: Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη, θα χρειαστείτε 250 γρ. γλυκιάς τριφτής ζύμης. Εναλλακτικά προτιμήστε τη χωριάτικη ζύμη. [/box]
————————————————————————-
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Υλικά για 6 άτομα
200 γρ. κάστανα και 3-4 για το γαρνίρισμα
1/2 λ. ζωμό κότας
200 ml κρέμα γάλακτος
1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Πλένουμε τα κάστανα, τα χαράζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 20′ περίπου. Κατόπιν, αφαιρούμε εξωτερική και εσωτερική φλούδα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε τα κάστανα και το σκόρδο και τα γυρίζουμε με σπάτουλα 1′-2′. Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά 15′-20′. Ενδιαμέσως δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και την περνάμε από το μπλέντερ. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε. Τη σερβίρουμε καυτή και γαρνίρουμε κάθε πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μυρώνι και λίγα θρυμματισμένα κάστανα, ψητά ή βραστά.