Από Έλληνες ερευνητές η ανακάλυψη ενζύμου για θεραπεία του ερυθηματώδη λύκου!

Σπουδαίο νέο………. πολύ μεγάλη έρευνα με πολλές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της νόσου!!

Η εμπλοκή ενός ενζύμου που είναι αυξημένο στο αίμα των ασθενών με  συστηματικό ερυθηματώδη λύκο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου, παρατήρησαν Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Κονταρίδη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Journal of Clinical Investigation, η ανακάλυψη του ενζύμου έγινε από ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Κονταρίδη, ενώ συμμετείχαν ο καθηγητής Ανοσολογίας Γιώργος Τσώκος και ο Βασίλης Κυττάρης.

Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα αναστέλλει τη δράση του ενζύμου SHP-2, μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπευτική δυνατότητα για την αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή και βλάβη στα όργανα του σώματος. Η νόσος πλήττει κυρίως νέες γυναίκες και σήμερα παγκοσμίως οι πάσχοντες υπολογίζονται τουλάχιστον σε πέντε εκατομμύρια.

Η Δρ Κονταρίδη -της οποίας η μητέρα έπασχε από Λύκο- έχει αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία στη μελέτη των γενετικών μεταλλάξεων σε μια κατηγορία ενζύμων (πρωτεϊνών), που εμπλέκονται σε σπάνιες εκ γενετής καρδιοπάθειες, όπως το σύνδρομο Noonan. Μετά την ανακάλυψη ότι τα παιδιά με το σύνδρομο, αναπτύσσουν επίσης Λύκο, η ερευνήτρια ανακάλυψε αρχικά σε πειραματόζωα και μετά σε ανθρώπους ότι το ένζυμο SHP-2 εμπλέκεται στην εμφάνιση του.

«Το SHP-2 μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή των μορίων των κυτοκινών. Και γνωρίζουμε ότι στους ασθενείς με Λύκο οι κυτοκίνες πυροδοτούν φλεγμονή, συμβάλλουν στη δυσλειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων και οδηγούν σε βλάβη οργάνων» εξηγεί η Δρ Κονταρίδη.

Τα πειράματα σε ποντίκια με Λύκο έδειξαν ότι η εμπλοκή του ενζύμου μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της νόσου. «Η ζωή των πειραματόζωων παρατάθηκε, οι χαρακτηριστικές ουλές στο δέρμα εξαφανίσθηκαν, οι διογκωμένοι σπλήνες μειώθηκαν σε μέγεθος και -το πιο αξιοσημείωτο- οι νεφροί επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους» σύμφωνα με την Δρ Κονταρίδη.

Ο Γιώργος Τσώκος, Διευθυντής Ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess  και καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συμπληρώνει ότι «η θεραπεία των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο εμφανίζει υστέρηση σε σχέση με άλλες παθήσεις και δυστυχώς ακόμη περιορίζεται στη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Ο εντοπισμός νέων στόχων, όπως το SHP-2, αφήνει υποσχέσεις ότι η ανάπτυξη ενός μικρού φαρμακευτικού μορίου-αναστολέα θα επιτρέψει την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ασθενείς».

Και η Δρ Κονταρίδη καταλήγει λέγοντας ότι «η μακρά 26ετής μάχη της μητέρας μου με τον Λύκο μου έδωσε κίνητρα και με ενέπνευσε γι’ αυτή την έρευνα. Τα ευρήματά μας και άλλα όπως αυτό, μάς δίνουν μεγάλες ελπίδες ότι μια μέρα και μάλιστα σύντομα θα υπάρξουν νεότερες και καλύτερες θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες για τα εκατομμύρια των ασθενών που υποφέρουν από αυτή τη νόσο».

πηγή