Η δισκογραφική συνεργασία του Nick Cave με τον Ψαραντώνη!

Θυμάμαι ήταν 2009 όταν ως καλλιτεχνικός επιμελητής του φεστιβάλ All tomorrow’s parties, o Nick Cave ανέβασε στη σκηνή τον Ψαραντώνη και με ένα φοβερό δέος στο πρόσωπο, αναφώνησε τη λέξη «υποκλίνομαι».

Μεγάλος αναβιωτής της κρητικής παράδοσης, αδιάφορος για την τουριστική διάσταση της τέχνης του και με μια δύναμη υπόγεια που νιώθεις ότι έρχεται από πολύ παλιά, ο Ψαραντώνης είναι από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες μουσικούς. Και πέραν αυτού ένας συναρπαστικός περφόρμερ, που με την παρουσία του στη σκηνή, καθιστός και σκυφτός πάνω από τη λύρα, βγάζει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι άλλοι όταν είναι όρθιοι.

Το soundtrack της ταινίας «Μακριά από τους ανθρώπους»Και να που ήρθε η ώρα για τον Cave και τον Ψαραντώνη να συνεργαστούν: Ο θρύλος της κρητικής μουσικής, χαρίζει τη φωνή του σε δυο κομμάτια του Loin Des Hommes”, του σάουντρακ της ταινίας «Μακριά από τους ανθρώπους», που υπογράφει ο πρώτος μαζί με τον Warren Ellis. Με ήπιες μουσικές βασισμένες στο βιολί και το μινιμαλιστικό πιάνο, η ήρεμη ένταση αυτών των θεμάτων δημιουργεί μια τέλεια ατμόσφαιρα και έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2014, που χάρισε στο δίσκο τρία βραβεία!

Επειδή είχα περιέργεια, το έψαξα και το επαλήθευσα: Η βαθιά, μπάσα φωνή του Ψαραντώνη δένει άψογα στο ηχητικό περιβάλλον της μουσικής του Nick Cave. Ο αμοιβαίος θαυμασμός οδηγεί σε δύο μαγικά κομμάτια, από ένα σάουντρακ που αποδεικνύει πως η μουσική δε γνωρίζει από σύνορα.