Η επίδραση της παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί υπερκινητικό παιδί!!

Οι γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη (το γνωστό αντιπυρετικό, παυσίπονο φάρμακο)  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να γεννήσουν υπερκινητικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έκθεση στο φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί παιδί που παρουσιάζει συναισθηματικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες θα πάρουν έστω και μια φορά παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο αυτό δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σαν παυσίπονο ή αντιπυρετικό. Υπάρχει όμως και σε σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος ή ακόμα και σε σκευάσματα καταπολέμησης της αυπνίας.

Η παρακεταμόλη θεωρείται ασφαλές φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.   Εντούτοις πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ φειδώ, όπως και κάθε άλλο φάρμακο. Η έγκυος μαζί με το γιατρό της πρέπει να συνυπολογίζει το πιθανό όφελος για τη ίδια και το μωρό της, σε σχέση με το πιθανό κίνδυνο για το μωρό από την έκθεση στο φάρμακο.

Η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 14 500 οικογένειες.  4415 έγκυες (περισσότερο από τις μισές της μελέτης, 53%) ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν παρακεταμόλη στην 18η βδομάδα της εγκυμοσύνης και 3381 (42%) χρησιμοποίησαν παρακεταμόλη στην 32η βδομάδα της εγκυμοσύνης. Μετά το τοκετό 6916 (89%0 μητέρες και 3454 (84%) σύζυγοι ανέφεραν χρήση παρακεταμόλης.

Μόνο το 5% των παιδιών των πιο πάνω οικογενειών παρουσίασαν οποιοδήποτε πρόβλημα συμπεριφοράς μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων.

Αποτελέσματα

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν άλλους προγεννητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε θέματα συγκέντρωσης σε ένα παιδί, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, κοινωνικοοικονομικοί ή γενετικοί παράγοντες. Αφού λοιπόν απέκλεισαν τις οικογένειες με τους πιο πάνω παράγοντες βρήκαν τα εξής:

  1.  Η έγκυος που παίρνει παρακεταμόλη στις 18 εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί της να γίνει υπερκινητικό.
  2.  Η έγκυος που παίρνει παρακεταμόλη στις 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί της έχει συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και υπερκινητικότητα.

Χωρίς αμφιβολία απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδείξουν τη συσχέτισης της χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα ευρήματα της παρούσας μελέτης.

Συμβουλές στις έγκυες

Ήπιοι πόνοι (π.χ. πονοκέφαλοι ή ήπια οσφυαλγία), είναι συχνοί στην εγκυμοσύνη.

  • Ξεκινήστε με άλλες μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο, όπως ζεστά ή κρύα επιθέματα ή μασάζ.
  • Σε γενικές γραμμές, να αποφεύγετε κάθε περιττό φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, όταν είναι απαραίτητο, για να το πάρετε στην ελάχιστη αποτελεσματική δόση.

πηγή: www.paidiatros.com