Στα μανταλάκια

Γιατί ο Π. Βατικιώτης σχεδίασε τη “νέα δραχμή”;

Έξι χαρτονομίσματα της “νέας δραχμής” σχεδίασε ο Π. Βατικιώτης. Τα χαρτονομίσματα κοσμούν προσωπικότητες κύρους όπως η Μαρίας Κάλλας, ο Οδυσσέας Ελύτης η Μελίνα Μερκούρη κ.α.

Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο, η πρωτοβουλία του σχεδιαστή Παύλου Βατικιώτη, να σχεδιάσει τα χαρτονομίσματα της νέας δραχμής.

Τα 6 χαρτονομίσματα των 50, 100, 200, 500, 1000 και 10.000 δραχμών φέρουν τις εικόνες του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Μόραλη, του Γεώργιου Παπανικολάου , της Μελίνας Μερκούρη και της Μαρίας Κάλλας.

Ο Κώστας Γιαννακίδης από το protagon ρώτησε το σχεδιαστή για την πρωτοβουλία του και ο Παύλος Βατικιώτης απάντησε :
«Ξεκίνησα να τις σχεδιάζω μεταξύ σοβαρού και αστείου… Στο τέλος το πήρα σοβαρά όμως! Θεωρώ πως το νόμισμα πρέπει να είναι όμορφο γιατί είναι κι αυτό καθρέφτης μιας χώρας. Ίσως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της καλαισθησίας ενός λαού… Όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, διαβατήριο, ταυτότητα, παράβολο κ.λπ… Στην Ελλάδα πάντα υστερούσαμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μάλλον κανένας καλός γραφίστας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα έντυπα της Εφορίας είναι τόσο άσχημα σχεδιασμένα που στο τέλος γίνονται τελείως δύσχρηστα και δυσνόητα… Δεν ξέρω αν ποτέ χρειαστεί να γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά αν αυτό γίνει θα ήθελα πολύ να έχω στο πορτοφόλι μου όμορφα χαρτονομίσματα!».

Δείτε τα νέα χαρτονομίσματα: