Ταξιδεύοντας στην Κέα (Τζιά) στο νησί της διακριτικής πολυτέλειας και της ηρεμίας!! (φωτογραφίες)

Κοσμικά ή εναλλακτικά; Η κοντινή Τζιά, σε απόσταση μιας ώρας από το λιμάνι του Λαυρίου, γοητεύει τόσο τους σκαφάτους όσο και τους εναλλακτικούς….

Όλα έχουν μια διακριτική πολυτέλεια και ηρεμία. Άλλωστε, αυτή είναι και η γοητεία της Τζιας: η ομορφιά υπάρχει χωρίς να κραυγάζει.

Κέα (Τζια)

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, είναι ένα νησί με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα, που ανήκει στο Κυκλαδικό σύμπλεγμα. Η Κέα (Τζια) διαθέτει κοιλάδες, ρυάκια, λόφους, περιβόλια, ελαιώνες και πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, που σε συνδυασμό με τα γραφικά χωριά του νησιού, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
Η Κέα (Τζια) βρίσκεται ανάμεσα στη νοτιοανατολική ακτή της Αττικής και τα νησιά της Κύθνου, της Σύρου και της Ανδρου. Καλύπτει μια έκταση 130,5 τ. χμ, έχει ακτογραμμή 81,5 χλμ και έχει περίπου 2,500 κατοίκους.

Η Κέα (Τζια) είναι το ιδανικό μέρος γι’ αυτούς που επιθυμούν ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές που θέλουν ν’ απολαύσουν το ζεστό ήλιο, να κάνουν βόλτες σε γραφικά παραθαλάσσια και ορεινά χωριά και να εξερευνήσουν φυσικά τοπία. Η κοντινή απόσταση της Κέας (Τζιας) από την Αθήνα την κάνει ιδανική για διήμερες ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.

Τζια
Η Κέα (Τζια) διαθέτει πολλούς όμορφους οικισμούς με ποικιλία από ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο.
Η Χώρα (που ονομάζεται και Ιουλίδα) είναι η πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Κέας (Τζιας) και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια και πολλά σκαλάκια.
Η Κορησσία (που ονομάζεται και Λιβάδι) είναι το λιμάνι της Κέας (Τζιας) και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία της Κορησσίας είναι ιδιαίτερα γραφική, με πολλά καταστήματα, μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, ενώ η περιοχή διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού και ορισμένα σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα, γεγονός που την κάνει το δημοφιλέστερο θέρετρο της Κέας (Τζιας).

Οι Πήσσες είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά του νησιού, κτισμένο πάνω σε έναν ορμίσκο. Οι Πήσσες φημίζονται για την υπέροχη αμμώδη παραλία τους και για το εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Ποιήεσσας. Ο οικισμός του Οτζιά, τοποθετημένος και αυτό σε έναν ορμίσκο στη βόρεια Κέα, είναι ένα όμορφο χωριό με πετρόκτιστα σπίτια και μια καταπληκτική παραλία που κατά μήκος της υπάρχουν αρμυρίκια.

Ο Κούνδουρος, στη δυτική πλευρά του νησιού, φημίζεται για τους όμορφους κολπίσκους και τις παραλίες του, καθώς και για τις βίλες και μυλόσπιτά του.

Ο οικισμός Βουρκάρι είναι ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο στη βορειοδυτική Κέα (Τζια), με πολλά μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια κατά μήκος της παραλιακής οδού του. Εδώ θα δείτε πολυτελή κότερα και το τζετ σετ που κάνουν περιήγηση στις Κυκλάδες .

gialiskari2

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η Κέα είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί των Κυκλάδων και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 130,6τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 88 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μέτρα. Επίσης στο νησί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου.

cyclades_kea_island_map_small[1]

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζιά. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί. Στους αρχαϊκούς χρόνους (7ος -6ος αιώνας), στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός. Ερείπια των οποίων υπάρχουν εώς σήμερα και μαρτυρούν την μεγάλη ακμή του νησιού κατά την αρχαιότητα. Έπειτα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, την Φραγκοκρατία και την []Τουρκοκρατία]] το νησί περιήλθε σε παρακμή και ήταν ορμητήριο πειρατών. Από το 1830, η Κέα, όπως και όλες οι Κυκλάδες περιελήφθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

sikamia

ΚΛΙΜΑ

Κλίμα με ηλιοφάνεια περίπου 310 μέρες/έτος και λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα. Χιονοπτώσεις και παγετοί είναι σπάνιοι. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεταξύ 25 και 35οC, ενώ η θάλασσα έχει κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο από τον Ιούνιο ως και τον Οκτώβριο.
Η Κέα έχει ήπιο κλίμα με ηλιοφάνεια περίπου 310 μέρες/έτος και λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα. Χιονοπτώσεις και παγετοί είναι σπάνιοι. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεταξύ 25 και 35οC, ενώ η θάλασσα έχει κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο από τον Ιούνιο ως και τον Οκτώβριο.

Η Κέα έχει ήπιο κλίμα με ηλιοφάνεια περίπου 310 μέρες/έτος και λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα. Χιονοπτώσεις και παγετοί είναι σπάνιοι. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεταξύ 25 και 35οC, ενώ η θάλασσα έχει κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο από τον Ιούνιο ως και τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην Κέα θα βρείτε λίγα ξενοδοχεία και περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν ψυγείο, κουζίνα, air condition και… μπαλκόνια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα.
Για τους φίλους της έντονης νυχτερινής ζωής, προτείνουμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια  στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι.

Kea_Porto_Kea_Suites

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το κυκλαδίτικο χρώμα στο νησί μένει αναλλοίωτο μέσα από τα πολλά παραδοσιακά σπιτάκια με τα κεραμίδια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πολλές εκκλησίες, τους λόφους και τις ρεματιές. Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κέας, η Χώρα, η αρχαία Ιουλίδα, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε ένα λόφο (320 μ.) με καταπληκτική θέα στο βόρειο τμήμα του νησιού και στη Μακρόνησο, με το Ενετικό κάστρο (13ου αι.), τα ελάχιστα ερείπια από τα ενετικά τείχη και το ναό του Απόλλωνα. Περπατώντας περίπου 15 λεπτά φτάνετε μπροστά στο Λιοντάρι της Κέας, ή Λιόντα κατά τους ντόπιους, σκαλισμένο πάνω σε ένα βράχο, χρονολογούμενο στους Πρώιμους Αρχαϊκούς Χρόνους (6ος π.Χ. αι.). Δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (1600 μ.Χ.) βρίσκεται ο πενταώροφος πύργος της Αγίας Μαρίνας, χτισμένος κατά τους υστεροκλασικούς – ελληνιστικούς χρόνους (4ος αι. π.Χ.). Στην είσοδο της Χώρας το υπεραιωνόβιο πλατάνι και η μαρμάρινη βρύση. Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο του δημοτικού σχολείου (σχεδιασμένο από τον Έρνστ Τσίλερ τον 19ο αι.). Οι εκκλησιές του Ευαγγελισμού (μητροπολιτικός ναός), του Αγίου Σπυρίδωνος, του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας της Ρευματιανής, της Αγίας Τριάδας (του 1880) στην Κορησσία, τα εκκλησάκια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, των Αγίων Αποστόλων με ζωγραφική του 13ου αι., της Παναγίας της Πρόκας, του Αγίου Σώστη με θέα στον όρμο του Οτζιά και της Παναγίας των Πόλων στην ακρογιαλιά. Στην κορυφή της Χώρας μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Άννας με τον σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό του 13ου αι., στα δυτικά το μοναστήρι της Δάφνης ιδρυμένο από την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία (1522-1589). Το Αρχαιολογικό μουσείο διαθέτει συλλογή ευρημάτων (αγάλματα, αγγεία, κοσμήματα, ταφικοί πίθοι, νομίσματα, εργαλεία κ.α.) προϊστορικής εποχής (3300-1100 π.Χ.). Το στενό του Λάμπρου Κατσώνη στο Βουρκάρι, οι φάροι στο ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου και στο ακρωτήρι του Ταμέλου. Επίσης η αρχαία Κορησσός, χτισμένη πάνω σε δύο λόφους, του Αγίου Σάββα και της Αγίας Τριάδας. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά των αρχαϊκών χρόνων, τον Κούρο της Κέας (530 π.Χ.).

Λιοντάρι της Κέας

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στη Κέα (Τζια) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από πολλές όμορφες παραλίες. Ορισμένες βρίσκονται σε μικρούς κολπίσκους και άλλες είναι μεγάλες αμμουδιές. Οι περισσότερες διαθέτουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, είτε πάνω στην παραλία, είτε σε κοντινή απόσταση. Για τους επισκέπτες που αναζητούν την περιπέτεια, υπάρχουν αρκετές παραλίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.
Η δημοφιλέστερη παραλία είναι το Γιαλισκάρι, η οποία έχει χρυσή άμμο, τιρκουάζ νερά και αρμυρίκια. Λίγα χιλιόμετρα νότια του Γιαλισκάρι είναι η παραλία της Κορισσίας, με ψιλή άμμο και ήρεμα νερά.
Στη μέση της δυτικής πλευράς του νησιού βρίσκεται ο ορμίσκος Ξύλα, ο οποίος διαθέτει απαλή άμμο και καθαρά νερά, καθώς και οι εκτεταμένες παραλίες των Πησσών και του Κουνδούρου, τις οποίες συνθέτουν σειρές από μικρούς ορμίσκους με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.
Στη δυτική πλευρά της Κέας (Τζιας) υπάρχουν ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπως είναι του Ορκού, της Συκαμιάς, της Ψιλής Αμμου, του Καλυδονιχίου και του Σπαθιού. Βρίσκονται η μια δίπλα στη άλλη και φημίζονται προς την υπέροχη αμμουδιά τους.
Στη βόρεια Κέα (Τζια) είναι η παραλία του Οτζιά, η μακρύτερη παραλία του νησιού. Είναι ένας κολπίσκος, προστατευμένος από τον αέρα, με αρμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες.

galiskari-kea

930349_orig

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Παρόλο που την Κέα την επιλέγουν πολλοί που αναζητούν ήσυχες διακοπές, το νησί διαθέτει επίσης ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ στη Χώρα (Ιουλίδα) πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και στο λιμάνι Κορισσία και τον οικισμό Βουρκάρι.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στη Χώρα διεξάγονται παραδοσιακές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Σας προτείνουμε να παρευρεθείτε στα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και της Παναγιάς της Καστριανής το Δεκαπενταύγουστο. Τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα τα “Σιμωνίδεια”, τα οποία είναι ένα φεστιβάλ με χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και αθλητικές εκδηλώσεις. Σε άλλα χωριά, λαμβάνουν χώρα τα πανηγύρια την ημέρα των ονομαστικών εορτών της εκκλησίας του κάθε χωριού.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Κέα συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Λαυρίου. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920 25249.
Επίσης, το νησί συνδέετε ακτοπλοϊκά με τη Σύρο και τη Κύθνο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Λιμεναρχείο Κέας: 22880 21344

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Κωδικός Περιοχής 22880
Δήμος Κέας 22221, 22002
Αστυνομικό Τμήμα 21100
Λιμεναρχείο 21344
Περιφερειακό Ιατρείο 22200
Αρχαιολογικό Μουσείο 22079

Πηγή: oneirikataxidia.blogspot.gr