Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βρεφικού μασάζ…. και η σωστή τεχνική του!!!

Τι κι αν είναι μόλις λίγων μηνών και το δέρμα του μοιάζει πιο εύθραυστο κι απ’ την πιο φίνα πορσελάνη; Το μωρό σας έχει ανάγκη να απολαύσει τις ευεργετικές ιδιότητες ενός χαλαρωτικού μασάζ.


Η πανάρχαια τεχνική του μασάζ θα σας δώσει μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε ακόμα περισσότερο με το μωρό σας. Το βρεφικό μασάζ όχι μόνο βοηθά το μικρό μας να χαλαρώσει, αλλά συμβάλλει και στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πολλών ερευνών. Με το μασάζ το μωρό ηρεμεί, ενώ παράλληλα αισθάνεται την αγάπη και την απόλυτη αφοσίωση των γονιών του. Το βρεφικό μασάζ απευθύνεται σε βρέφη τριών έως οχτώ μηνών, όμως μπορεί να συνεχιστεί με τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα μέχρι και την ηλικία των τριών ετών.
Η πρακτική αυτή έχει τις ρίζες της στην Αφρική και στην Ινδία. Εκεί, το μασάζ είναι αρχαία παράδοση. Είναι θεσμός, τελετουργία, τέχνη. Σε όλα τα μωρά στην Ινδία κάνουν μασάζ από τον πρώτο μήνα μέχρι να γίνουν δύο ετών, σύμφωνα με το τελετουργικό της αγιουβέρδα, μιας φιλοσοφίας που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με ολιστικό τρόπο: ψυχή, σώμα και πνεύμα. Αυτό το μασάζ θεωρείται μέτρο πρόληψης, σωματικής και ψυχολογικής, που συμβάλλει στην καλή υγεία των βρεφών.
Κάθε μαμά μπορεί να γίνει μια αυτοσχέδια «μασέζ», αρκεί να το θέλει. Φυσικά, δεν θα εκτελείτε τις κινήσεις όπως ένας επαγγελματίας, αλλά χρησιμοποιώντας όλη σας την τρυφερότητα και την απαλότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ανακουφίσετε και θα χαλαρώσετε το μωρό σας. Δεν φαντάζεστε τι μπορείτε να πετύχετε απλώς και μόνο με το άγγιγμα. Μερικά μόνο από τα οφέλη του βρεφικού μασάζ είναι ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Με τις απαλές κινήσεις των διαφόρων ασκήσεων δυναμώνουν οι μύες, γίνονται πιο ελαστικές οι αρθρώσεις, ενώ απελευθερώνονται πιθανές εντάσεις που συσσωρεύονται στο βρεφικό κορμάκι κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση των κολικών. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό για τις κουρασμένες μαμάδες: βοηθά τα μωρά να κοιμούνται ευκολότερα και καλύτερα.
Πώς γίνεται
Το μασάζ αποτελεί μια ευχάριστη «τελετουργία» ανάμεσα στη μητέρα (ή στον πατέρα) και το μωρό, που μπορεί να γίνεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα συνήθως μετά το μπάνιο του.
– Σημαντικό είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει μασάζ στο μωρό σας αν δεν έχετε διάθεση.
– Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή. Το μωρό σας δεν πρέπει να είναι εκνευρισμένο, πεινασμένο ή κουρασμένο. Μην του κάνετε μασάζ αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.
– Διαλέξτε ένα χώρο ήρεμο και ζεστό.
– Αντί να έχετε τα χέρια στεγνά, κάτι που κάνει την επαφή λίγο πιο τραχιά, προτιμήστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα αποκλειστικά για βρεφική χρήση.
– Κάντε απαλές κινήσεις, αγγίγματα ή απαλές πιέσεις. Ξαπλώνετε το μωρό ανάσκελα και ξεκινάτε πάντα από το πάνω μέρος του σώματος και κατεβαίνετε προς τα πόδια. Στη συνέχεια, γυρίζετε το μωρό μπρούμυτα και προχωράτε από τα πόδια προς το κεφάλι, κατά μήκος της πλάτης.
– Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το απαλό μασάζ στους κροτάφους βοηθάει πολύ να ηρεμήσετε το μωρό σας.
– Στην αρχή, κάντε του μασάζ μόνο για μερικά λεπτά. Σταματήστε αμέσως μόλις δείτε την παραμικρή ενόχληση. Όσο το μωρό μεγαλώνει και συνηθίζει το μασάζ, τόσο μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του.
Μερικές απλές κινήσεις μασάζ
Εντριβή κατά μήκος της πλάτης: Βάλτε το ένα χέρι οριζόντια στο επάνω μέρος της πλάτης του μωρού και κατεβάστε το προς το μέρος σας. Κάντε το ίδιο και με το άλλο χέρι. Επαναλάβετε τις κινήσεις πολλές φορές. Το μασάζ στην πλάτη ηρεμεί, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Μικροί κύκλοι στη σπονδυλική στήλη:
Βάλτε τους αντίχειρές σας δεξιά και αριστερά από τη σπονδυλική στήλη του μωρού, ακριβώς κάτω από τον αυχένα.
Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις με τους αντίχειρες κατεβαίνοντας προς τα κάτω. Με αυτές τις κινήσεις διευρύνονται οι πνεύμονες, ενώ το μωρό χαλαρώνει.

Απαλές εντριβές κατά πλάτος του στήθους:
Οι άκρες των δαχτύλων σας να βρίσκονται στο κάτω μέρος του στήθους. Γλιστρήστε και τα δύο χέρια ταυτόχρονα προς τα επάνω, τυλίξτε τους ώμους και προχωρήστε προς τα έξω για να πιάσετε τα χέρια του και να φτάσετε μέχρι τα ακροδάχτυλα. Επαναλάβετε αρκετές φορές. Το μωρό οξυγονώνεται καλύτερα και τονώνονται οι βασικές του λειτουργίες.

Μικροί κύκλοι γύρω από τον αφαλό:
Βάλτε το δείκτη και τον μέσο δίπλα στον αφαλό. Πιέστε απαλά κάνοντας κυκλική κίνηση με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Κινηθείτε από αριστερά προς τα δεξιά -είναι η ίδια κατεύθυνση που περνάει η τροφή από το πεπτικό σύστημα. Το μασάζ στην περιοχή αυτή καταπολεμά τους κολικούς και τη δυσκοιλιότητα.

Τεντώματα χεριών και ποδιών:
Πιάστε με τα δάχτυλά σας τα δάχτυλα του μωρού, τεντώστε τα και σταυρώστε τα. Επαναλάβετε το ίδιο αρκετές φορές. Στη συνέχεια, πιάστε τους αστραγάλους του μωρού με τα δυο σας χέρια. Σταυρώστε τους και σπρώξτε τα γόνατα προς τα επάνω, προς την κοιλιά. Επαναλάβετε πολλές φορές. Τα τεντώματα διασκεδάζουν τα μωρά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από χαρούμενες φωνές ή από ένα αρμονικό παιδικό τραγούδι.

Μαλάξεις στους γλουτούς:
Ακουμπήστε τις παλάμες σας στη βάση των γλουτών του μωρού και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις. Οι μαλάξεις βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη χαλάρωση της κοιλιάς.
πηγή:  www.imommy.gr