Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα στεγάζεται στο Κτίριο του Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που θα στεγάζεται στο Κτίριο του Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, ανοίγει επιτέλους τις πόρτες του μετά από καθυστερήσεις χρόνων.

Η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει με εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να το δει από κοντά. Η πρώτη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Aναλυτικά το πρόγραμμα:

ΕΜΣΤ – Fluxum Foundation και Flux Laboratory
Διεθνής Ημέρα Μουσείων | 19 Μαΐου 2016 – 20.30
Το Μουσείο θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με την performance “Lagune” του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary. Πρόκειται για μία παράσταση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφενός διότι αναφέρεται στη Μεσόγειο και αφετέρου διότι συνδέεται με τον εορτασμό των 100 χρόνων του κινήματος DADA, που ξεκίνησε στη Ζυρίχη το 1916. Ο Denis Savary θα συνεργαστεί με την χορογράφο Μαρκέλλα Μανωλιάδη, υπεύθυνη σπουδών στα Προ-επαγγελματικά Τμήματα και καθηγήτρια στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Στην παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο δώμα του Μουσείου θα χορέψουν Έλληνες χορευτές.
Η είσοδος θα είναι δωρεάν και θα γίνει με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας για συγκεκριμένο αριθμό θεατών.
Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του metamatic:taf.

ΕΜΣΤ – Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής | 21 Ιουνίου 2016
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις της ΕΛΣ στην ευρύτερη περιοχή και τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, που θα περιλαμβάνουν συναυλία στη στάση του μετρό Συγγρού – Φιξ, από τους σπουδαστές του Όπερα Στούντιο της ΕΛΣ, με έργα σύγχρονης μουσικής καθώς και παράσταση σύγχρονου χορού στον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στις οδούς Συγγρού και Καλλιρρόης, από τους σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στη σύγχρονη μουσική δημιουργία στο δώμα του ΕΜΣΤ. Η συναυλία θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από σύγχρονες όπερες του 20ου και του 21ου αιώνα (Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Κουμεντάκη, Θεοδωράκη κ.α.) που θα ερμηνεύουν μονωδοί της ΕΛΣ συνοδεία πιάνου ή μικρού μουσικού συνόλου.
Η είσοδος θα είναι δωρεάν και θα γίνει με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας για συγκεκριμένο αριθμό θεατών.

Έκθεση σε συνεργασία με το ΜΗΚΑ (Φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβέρσα) Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017
Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που ετοιμάζει το Μουσείο με τίτλο “Το ΕΜΣΤ στον κόσμο”, των οποίων ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2015 με σκοπό να συνδέσουν το ΕΜΣΤ με άλλα Μουσεία και Ιδρύματα Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης ανά τον κόσμο. Σε αυτήν τη σειρά, έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ θα “συνομιλούν” με έργα από τις συλλογές των άλλων Μουσείων, αναδεικνύοντας συγγένειες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ρεύματα και δυναμικές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στόχος είναι η μελέτη και η συμβολή της σύγχρονης τέχνης στον προβληματισμό και τις αντιδράσεις επί των καίριων ζητημάτων τοπικών και παγκόσμιων. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα εδραιωθεί η σύμπραξη σε επίπεδο καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό, αλλά και ερευνητικό με άλλους οργανισμούς που έχουν τις ίδιες αρχές και τον ίδιο προσανατολισμό.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα | Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτις. Συνεργασία ΕΜΣΤ-Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ. Νοέμβριος 2016
Η έκδοση του ΜοΜΑ “Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτις” (του Φρανκ Βίβα, σε απόδοση του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τον εκδοτικό οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ) θα αποτελέσει την έμπνευση για μικρούς σκηνοθέτες σε ένα διαγωνισμό κινηματογράφου για παιδιά. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα κινηθεί σε πανελλήνια κλίμακα από τον εκδοτικό οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ, κατά το οποίο τα παιδιά θα προσκληθούν να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους, διάρκειας 3 – 5 λεπτών, καταλήγοντας σε μία βραδιά απονομής βραβείων για τις καλύτερες από αυτές.
Οργάνωση Συνεδρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA HELLAS

πηγή