Το Μινιόν ανακατασκευάζεται: Η ιστορία του θρυλικού πολυκαταστήματος (φωτογραφίες) – Εργασίες επίσης σε Κατράντζο & Athenee

Τα προσπερνάμε βιαστικά. Όμως κάποτε, εκεί που σήμερα βρίσκονται ερείπια επί της Πατησίων και της Σταδίου, χτυπούσε η καρδιά της Αθήνας.

Τα σημεία στο κέντρο της πόλης που ήταν τα πολυκαταστήματα, Athenee, Κατράντζος, αλλά και το δημοφιλές ΜΙΝΙΟΝ, ανακατασκευάζονται.

Η φωτιά τα σάρωσε όλα 
Ήταν ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, εν μέσω εορταστικής περιόδου, όταν ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ επί της οδού Πατησίων και Δώρου.

minion-emprismos-1980-660

Σύμφωνα με μάρτυρες οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα Κατράντζος στη Σταδίου που καιγόταν συγχρόνως, όπως και το Athenee, χωρίς όμως να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό.

assets_LARGE_t_420_54155635

Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του ΜΙΝΙΟΝ ενώ το κτήριο του Κατράντζου κατέρρευσε.
Το 1983 το ΜΙΝΙΟΝ περνάει στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις». Το 1991 ο ιδρυτής του Γιάννης Γεωργακάς αποχτά και πάλι τον έλεγχο του καταστήματος, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τα δεδομένα αλλαγμένα, ώσπου το 1998 βάζει λουκέτο.

Το ΜΙΝΙΟΝ περίπτερο, που έγινε πολυκατάστημα

Πίσω στο 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς μαζί με τον συνέταιρο του, άνοιξαν ένα περίπτερο που το ονόμασαν ΜΙΝΙΟΝ.

minion31

Σχεδόν 20 χρόνια μετά το μαγαζί εξελίσσεται σε πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1000 άτομα προσωπικό.

minion

Ήταν η επιχείρηση που δημιούργησε τις λίστες γάμου.

Καθιέρωσε τις εκπτώσεις και έδινε πριμ στο προσωπικό, εάν έκοβαν το κάπνισμα. Ήταν το πρώτο κατάστημα με κυλιόμενες σκάλες, που μάλιστα είχε και καφετέρια μέσα.
Κάθε Χριστούγεννα υπήρχε Άγιος Βασίλης για τις καθιερωμένες φωτογραφίες με τα παιδιά, ενώ ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς μοίραζε σοκολάτες στους μικρούς επισκέπτες.

minion708

Ο Κατράντζος από τον Βορρά 
Ήταν ουσιαστικά η πρώτη αλυσίδα καταστημάτων.

Ο Νίκος Κατράντζος ίδρυσε το πρώτο πολυκατάστημα Κατράντζος σπορ το 1939 στη Θεσσαλονίκη, με είδη για σπορ ένδυση και εξοπλισμό. Σύντομα επεκτάθηκε στην Αθήνα με μεγάλη ανταπόκριση κοινού.

katrantzos

Εμβληματικά κτήρια που ανακατασκευάζονται.

Τα τρία εμβληματικά κτήρια του κέντρου της Αθήνας ανακατασκευάζονται, έτοιμα να μας δείξουν το νέο τους πρόσωπο, που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής.

Ήδη τα συνεργεία έχουν πάρει θέση.

 

2580948

Φωτογραφίες: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

πηγή: www.iefimerida.gr