Χαβιάρι από σαλιγκάρια……. και στην Θεσσαλονίκη!!

Μια τόσο σπάνια λιχουδιά είναι λογικό να πωλείται προς 3.200 ευρώ το κιλό: μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκης πειραματίζονται με την παραγωγή λευκού χαβιαριού από ελληνικά σαλιγκάρια.

Βαζάκια των 30 γραμμαρίων, τα οποία θα τιμώνται 150 ευρώ, θα είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, ελπίζουν οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College.

Σήμερα, χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται μόνο στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, επισήμανε ο κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος.

Μέχρι στιγμής, η παραγωγή στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

Οι 30 μαθητές, 15 έως 18 ετών, ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου.

Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix aspersa maxima ζουν σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό. Τα σαλιγκάρια αυτού του είδους γεννούν κατά μια φορά το χρόνο περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.

Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, έχει ξεκινήσει έρευνα για την διατροφική αξία των αβγών, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: news.in.gr