Φτιάξτε ψωμάκι πολύσπορο….. το υπέροχο!!

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 12 ώρες, 55 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Μερίδες: 8

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. νερό κρύο
  • 20 γρ. σουσάμι
  • 20 γρ. λιναρόσπορος
  • 20 γρ. φαγόπυρο σε κόκκους ή καβουρδισμένο
  • 20 γρ. ηλιόσποροι ελαφρά καβουρδισμένοι
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 10 γρ. αλάτι
  • 8 γρ. μαγιά νωπή ή 4 γρ. ξηρή μαγιά

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΨΩΜΙΟΥ

1. Ρίχνετε το κρύο νερό και τους σπόρους σε μπωλ και ανακατεύετε. Αυτό είναι το υγρό μείγμα. Το σκεπάζετε ένα μικρότερο, αναποδογυρισμένο μπωλ. Το αφήνετε σε δροσερό σημείο αποβραδίς.

2. Την επόμενη μέρα, βγάζετε το υγρό μείγμα από το ψυγείο. Χρησιμοποιείτε το μικρότερο μπωλ για να αναμείξετε το αλεύρι και το αλάτι. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.

3. Ρίχνετε την μαγιά σε μικρό μπωλ. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

4. Αναμειγνύεται το μείγμα μαγιάς με το υγρό μείγμα, κατόπιν προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το μικρότερο μπωλ όπου ετοιμάσατε το ξηρό μείγμα. Το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.

5. Μετά από 10 λεπτά, ζύμη είναι έτοιμη για ζύμωμα. Αφήνοντάς την στο μπωλ, τραβάτε την ζύμη από την άκρη και την διπλώνετε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπωλ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία σε άλλο μέρος της ζύμης. Επαναλαμβάνετε 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει 10 δευτερόλεπτα και η ζύμη θα αρχίσει να σφίγγει.

6. Ξανασκεπάζετε το μπωλ και το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.

7. Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 5 και 6 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 5. Σκεπάζετε το μπωλ και αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.

8. Χτυπάτε την ζύμη με τις γροθιές.

9. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την ζύμη στην επιφάνεια. Διπλώνετε την μία άκρη της ζύμης στο κέντρο. Διπλώνετε την απέναντι άκρη στο κέντρο.

10. Τώρα τυλίγετε την ζύμη σε ρολό περίπου δύο φορές το μήκος του ταψιού.

11. Πλάθετε το ρολό σε αναποδογυρισμένο «υ».

12. Πλέκετε τα 2 κορδόνια μαζί, μετά τοποθετείτε την ζύμη στο προετοιμασμένο ταψί.

13. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο —περίπου για 45 λεπτά.

14. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.

15. Τοποθετείτε το φουσκωμένο ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο. Ρίχνετε το φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.

πηγή: www.mamapeinao.gr

H συνταγή είναι από το βιβλίο “Πεντανόστιμα Ψωμιά” του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τερζόπουλος.