Γκιούλμπασι …. μια σκέτη γλύκα φαγητό – δοκιμάστε το….και θα με θυμηθείτε!!

Ολόκληρα κομμάτια κρέατος στη λαδόκολλα με αλατοπίπερο, κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα και σκόρδο.

Τι χρειαζόμαστε:

 • 2 κιλά αρνί (ή μοσχάρι ή χοιρινό ή καλύτερα και τα τρία μαζί) μπούτι (ολόκληρο όχι σε κομμάτια).
 • 6-10 Σκελίδες Σκόρδο
 • 300 γρ. Κεφαλογραβιέρα ή Γραβιέρα Αμφιλοχίας
 • Βούτυρο
 • Μουστάρδα (Προαιρετικά)
 • Αλάτι
 • Πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε: 

  1. Χρησιμοποιείτε ολόκληρο κομμάτι κρέας και καλύτερα δύο ή και τρία κομμάτια διαφορετικών κρεάτων (π.χ. αρνί με μοσχάρι ή καλύτερα ζυγούρι με μοσχάρι κ.λ.π). Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε αλατοπίπερο. Κατόπιν παίρνουμε ένα μυτερό μαχαίρι και κάνουμε τρύπες στο κρέας μέσα στις οποίες βάζουμε με το δάχτυλό μας αλατοπίπερο και μία σκελίδα σκόρδο. Επίσης τρυπάμε και σε άλλα σημεία το κρέας και βάζουμε στις τρύπες κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα κομμένη σε σφήνες. Η ποσότητα του αλατοπίπερου, του σκόρδου και του τυριού είναι ανάλογη της αρεσκείας σας. Επειδή όμως το κρέας δεν είναι κομμένο σε κομματάκια αλλά ολόκληρο προσέξτε να το τρυπήσετε σε αρκετά σημεία ώστε να αλατιστεί μέχρι μέσα, έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι και η γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα είναι αλμυρή και το κρέας εκτός από το υπέροχο άρωμα του τυριού που θα πάρει, θα αλατιστεί κιόλας.
  3. Αφού τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία, ρίξτε ελαφρώς αλατοπίπερο και εξωτερικά. Αλείψτε το κρέας με βούτυρο και μουστάρδα (προαιρετικά). Μετά τυλίξτε σφιχτά το κρέας με 3-4 λαδόκολλες και δέστε το με σπάγκο σφιχτά σταυρωτά.
  4. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.Ψήστε το σε αυτή τη θερμοκρασία για 20-30 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για άλλες 2 ώρες περίπου.
  5. Γυρίστε το πακετάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος 2-3 φορές ώστε να μην μαζεύονται τα υγρά του στο κάτω μέρος.
  6. Είναι εκλεκτός μεζές για σας και τους φίλους σας, τον οποίο θα πρότεινα να τον γευτείτε συνοδευόμενο με πατάτες φούρνου τις οποίες θα πρότεινα να τις ψήσετε με ζωμό κρέατος και μουστάρδα. Όταν ψηθεί το κρέας κόψτε τον σπάγκο, ανοίξτε με ένα μαχαίρι τη λαδόκολλα στο πάνω μέρος και τυλίξτε τη σιγά-σιγά και γυρώ-γύρω ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα σκεύος πήλινο, βάλτε το όλο αυτό σε μια πιατέλα και σερβιρετέ το.
  [tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title][/tab_title][/tabs_head][tab] Λίγα μυστικά ακόμα Θα πρότεινα για το ψήσιμο να απευθυνθείτε στον φούρναρη της γειτονιάς σας. Εγώ του το δίνω πολύ πρωί ή μερικές φορές από το προηγούμενο βράδυ. Πείτε του επίσης πόσα κιλά είναι το κρέας για να υπολογίσει τον χρόνο. Είμαι σίγουρη ότι αν βρείτε φούρναρη που να είναι μερακλής και να ξέρει, εκεί θα ψηθεί άριστα.[/tab][/tabs]

  πηγή