Δελφίνια θα εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιηθούν ως υποβρύχιοι ανιχνευτές!!

Ήδη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι διατεθειμένο να πληρώσει πάνω από 25.000 δολάρια για δελφίνια!!

Το δελφίνι, με ένα λευκό κουτί προσαρμοσμένο στο σώμα του, κολυμπά σε βάθος 30 μέτρων, στον Ατλαντικό. Αιφνιδίως κάτι αντιλαμβάνεται, αρχίζει να κάνει μερικές κινήσεις ενώ την ίδια στιγμή ένα καταδρομικό, εκατό μίλια μακριά, παίρνει περίπου το ακόλουθο μήνυμα: “Δελφίνι Ο αναφέρει αντικείμενο, κατά πάσα πιθανότητα ατομοκίνητο υποβρύχιο, σε απόσταση εννέα μιλίων. Πλησιάζω προς επιθεώρηση του…”.

Αρχή φανταστικού μυθιστορήματος θα υποθέσει κανείς. Και όμως το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι τόσο φανταστικό αφού ομάδα Αμερικανών επιστημόνων του ναυτικού εργάζεται εντατικώς προς την κατεύθυνση εξευρέσεως τρόπου συνεννοήσεως με τα δελφίνια για να τα χρησιμοποιήσουν ως ανθυποβρυχιακούς ανιχνευτές.

Όσο προχωρούν οι έρευνες, τόσο περισσότερο εκπληκτικά πράγματα αποκαλύπτονται για τα συμπαθή αυτά ζώα. Τα δελφίνια είναι πρώτα-πρώτα, πολύ έξυπνα. Ο εγκέφαλος τους είναι αρκετά ανεπτυγμένος και διδάσκονται ευκολότερα από τους πιθήκους, όπως απεδείχθη από πειράματα που έγιναν στις Παρθένες Νήσους. Μεταξύ τους συνεννοούνται με ηχητικά κύματα, παρόμοια με τον έναρθρο λόγο των ανθρώπων από πλευράς τελειότητας. Συλλαμβάνουν τις ομιλίες που μεταδίδονται με τα υδρόφωνα και απαντούν στις “διαταγές”. Ακόμη μπορούν να μιμηθούν, κατά κωμικό τρόπο, φράσεις ολόκληρες.

Η ακοή τους είναι εξαιρετικώς λεπτή. Μπορούν να αντιληφθούν αντικείμενα που βρίσκονται μίλια μακριά, καλύτερα ακόμη από πολλά μηχανήματα επισημάνσεως που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Σπανίως κοιμούνται, ακούνε ταξιδεύοντας και μπορούν να παραμείνουν σε επιφυλακή και τις 24 ώρες του εικοσιτετραώρου. Το ζήτημα είναι το εξής: ή τα δελφίνια πρέπει να μάθουν τη γλώσσα των ανθρώπων ή οι άνθρωποι τη γλώσσα των δελφινιών.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΥΡΑΥΛΟΣ το Μάρτιο του 1963.

Πενήντα τρία χρόνια μετά:

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι διατεθειμένο να πληρώσει πάνω από 25.000 δολάρια για δελφίνια. Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο θέλει να αγοράσει δύο θηλυκά και τρία αρσενικά, μεταξύ τριών και πέντε ετών. Τα δελφίνια πρέπει επίσης να έχουν μήκος 2,3-2,7 μέτρα.

Το TASS σημειώνει ότι το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεται να αγοράσει τα θαλάσσια θηλαστικά…

1

πηγή