Δεν πρέπει κατά την εγκυμοσύνη να κοιμόμαστε ανάσκελα….. μάθετε το γιατί ….

Οι έγκυες πρέπει να κοιμούνται στο πλάι όσο περισσότερο μπορούν, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα θνησιγένειας στο μωρό τους.

 

Βρετανοί επιστήμονες σε νέα μελέτη την μεγαλύτερη του είδους της με την ονομασία MiNESS επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας του μωρού διπλασιάζεται αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, επιβεβαιώνοντας ανάλογα ευρήματα μικρότερων ερευνών που είχαν γίνει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεξάντερ Χίζελ του Νοσοκομείου St. Mary στο Μάντσεστερ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.000 εγκυμοσύνες εκ των οποίων οι 291 κατέληξαν σε θνησιγένεια.

Διαπιστώθηκε ότι η πλάγια θέση στην οποία μια γυναίκα αποκοιμιέται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, παίζει ρόλο στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα ξυπνά ανάσκελα, αλλά το πώς κοιμήθηκε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου μία στις 225 κυήσεις καταλήγει σε θνησιγένεια και εκτίμησαν ότι αν οι έγκυες κοιμούνταν πάντα στο πλευρό, αρκετά μωρά θα σώζονταν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να καταφέρει μια γυναίκα να κοιμάται στο πλάι, μπορεί να βάζει ένα ή περισσότερα μαξιλάρια στην πλάτη της, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει σημασία αν κοιμάται στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό της.

Οι γυναικολόγοι δεν είναι βέβαιοι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιγένειας, αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα. Ίσως οφείλεται στο ότι, σε αυτή την περίπτωση, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.

Συμβουλές για να κοιμηθείτε στο πλάι

-Βάλτε μαξιλάρια πίσω από την πλάτη σας

-Εάν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελέγξτε τη θέση σας και επιστρέψτε στο πλάι

-Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε στο πλάι και κατά τη διάρκεια της ημέρας

-Εάν ξυπνάτε σε θέση ανάσκελα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μην ανησυχείτε, απλά γυρίστε πάλι στο πλάι

πηγή: www.vita.gr